Αποστάσεις κράτησε η Βρετανία από την πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μερική κατάπαυση του μηνός, για ένα μήνα, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Παράλληλα, το Κίεβο διατύπωσε επιφυλάξεις σχετικά με τη παύση των μαχών χωρίς να εξασφαλιστούν εγγυήσεις ασφαλείας.
Οι διαφορές αυτές προέκυψαν μετά από την Σύνοδο του Λονδίνου για την Ουκρανία, στην οποία οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης- μπροστά στον φόβο απεμπλοκής της Ουάσιγκτον, ο οποίος ενισχύθηκε μετά τη σύγκρουση που είχαν την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι- προσπάθησαν να επιδείξουν ενότητα και να αναπτύξουν ένα κοινό σχέδιο προκειμένου να υπάρξει ειρήνευση στην Ουκρανία.
Μετά την Σύνοδο του Λονδίνου, ο Μακρόν δήλωσε στη Le Figaro ότι Γαλλία και Βρετανία προτείνουν μια κατάπαυση του πυρός ενός μήνα στην Ουκρανία που θα αφορά επιθέσεις από «αέρος, στη θάλασσα και σε ενεργειακές υποδομές».
Το Ηνωμένο Βασίλειο, που φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θέλει να προχωρήσει με το ειρηνευτικό σχέδιο «με ορμή».
Ωστόσο, φαίνεται ότι η εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα δεν είναι «ένα σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου». Συγκεκριμένα, ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας Λιουκ Πόλαρντ δήλωσε ότι Λονδίνο και Παρίσι δεν έχουν συμφωνήσει σε μια πρόταση για μερική εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα στην Ουκρανία.
«Δεν υπάρχει συμφωνία για κάτι που να μοιάζει με εκεχειρία», επεσήμανε ο Πόλαρντ μιλώντας στο Times Radio. «Πολλά ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι, με την επιφύλαξη πιο ενδελεχών συζητήσεων με τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους εταίρους, όμως μια εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα δεν αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας», σχολίασε αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης.
Επίσης, ο Πόλαρντ υποστήριξε ότι η παύση των μαχών στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν. «Η πολύ πραγματική ανησυχία που έχουν οι Ουκρανοί είναι ότι οποιαδήποτε σύντομη παύση στον πόλεμο απλά επιτρέπει στους Ρώσους να επανεξοπλιστούν, να ανασυνταχθούν και να εισβάλουν ξανά», δήλωσε στο Sky News.
Ούτε ο Ζελένσκι συμφωνεί με την άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο. Κατά την αναχώρηση του από το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα ήταν «αποτυχία για όλους» εάν η παύση των εχθροπραξιών δεν συνοδεύεται από λεπτομερείς εγγυήσεις ασφαλείας. Πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του Μακρόν.