Skip to main content

Λευκός Οίκος: Επιθεση κατά ριπάς στον Ζελένσκι – «Τζογάρεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»

REUTERS/Brian Snyder

Επιθέσεις κατά του Ουκρανού ηγέτη από Τραμπ και Τζέι Ντι Βανς - «Χρειαζόμαστε τα ορυκτά που έχουν» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος

Σε κλιμα έντασης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι, στο Οβάλ Γραφείο με τον Ουκρανό πρόεδρο να δέχεται επιθέσεις. Ντόναλντ Τραμπ και Τζει Ντι Βανς τον κατηγόρησαν για ασέβεια, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, κουνώντας του το δάχτυλο, τού είπε ότι  «τζογάρει με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ακολουθούν οι διάλογοι φωτιά

«Όσα κάνετε είναι ασέβεια προς τη χώρα – αυτή τη χώρα που σας στήριξε πολύ περισσότερο από ό,τι πολλοί άνθρωποι είπαν ότι θα έπρεπε», τον κατηγόρησε ο Τραμπ, με τον Ζελένσκι να λέει πως τρέφει σεβασμό για τις ΗΠΑ.

«Είπατε μια φορά ευχαριστώ, κατά την διάρκεια αυτής της συνάντησης;» του αντεπιτέθηκε ο Βανς.

«Εκφράσατε κάποια λόγια εκτίμησης για τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο που προσπαθεί να σώσει τη χώρα σας», επέμεινε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προσπαθεί να διαμαρτυρηθεί: «Σας παρακαλώ, νομίζετε ότι αν φωνάζετε για τον πόλεμο…», και τον Τραμπ να τον διακόπτει:  «Η χώρα σας έχει μεγάλο πρόβλημα».

 «Υπέγραψα συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός το 2019, αντέτεινε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι τον διαβεβαίωσαν πως η συμφωνία θα τηρηθεί,  αλλά ο Πούτιν την έσπασε με την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

«Για τι είδους διπλωματία, JD [Vance], μιλάς;».

«Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία»

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν, σου τελειώνουν οι στρατιώτες», του καταλόγισε επίσης ο Τραμπ.

«Αν μπορείτε να έχετε κατάπαυση πυρός, εκμεταλλευτείτε το. Λέτε ότι δεν θέλετε κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε ότι πρέπει να υπάρχουν «εγγυήσεις ασφαλείας».

«Ελπίζω ότι θα με θυμούνται ως ειρηνοποιό»

Η συνάντηση εντούτοις είχε ξεκινήσει καλά. Στην αρχή, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι θα πρέπει να κάνει «συμβιβασμούς».

«Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς. Επομένως, σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι συμβιβασμοί, αλλά ελπίζω να μην είναι τόσο μεγάλοι όσο νομίζουν ορισμένοι», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους. Ο Τραμπ τόνισε ότι συνομίλησε πριν λίγες μέρες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να κάνει μια συμφωνία. «Ελπίζω ότι θα με θυμούνται ως ειρηνοποιό», είπε ο Τραμπ. «Δεν είμαι ούτε με τη Ρωσία, ούτε με την Ουκρανία. Είμαι με την Αμερική», δήλωσε.

REUTERS/Nathan Howard

Οι φωτογραφίες από το μέτωπο

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη συμφωνία, αλλά επέμεινε στην ερώτηση, για το τι είναι διατεθειμένες να κάνουν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία. Σημείωσε δε ότι η χώρα του έχει ανάγκη την αμερικανική αεράμυνα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμβιβαστεί με «έναν δολοφόνο στο έδαφός μας».

«Μαζί, μπορούμε να τον σταματήσουμε», είπε αναφερόμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν, δείχνοντας στον Ντόναλντ Τραμπ φωτογραφίες από τα μέτωπα της μάχης. «Ακόμη και στον πόλεμο υπάρχουν κανόνες. … Αυτοί οι τύποι, δεν έχουν κανόνες», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Ρωσία.

REUTERS/Brian Snyder

«Χρειαζόμαστε τα ορυκτά που έχουν»

Στην ερώτηση δημοσιογράφου του BBC, που παραβρέθηκε στην συνάντηση, μαζί με κάποια άλλα επιλεγμένα ΜΜΕ, προς τον Ντόναλντ Τραμπ, αν θα σταλούν  περισσότερα όπλα στην περίπτωση που δεν υπάρξει ειρήνη, ο Αμερικάνος πρόεδρος ανέφερε. «’Οχι πολλά. Ανυπομονούμε να τελειώσει ο πόλεμος»

Είπε ακόμη ότι «εκτιμά την συμφωνία για τα ορυκτά γιατί «χρειαζόμαστε αυτά που έχουν», προσθέτοντας: «Η χώρα μας αντιμετωπίζεται πλέον δίκαια».

naftemporiki.gr