Skip to main content

«Διέπραξα αποτρόπαιες πράξεις»: Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις του χειρουργού που κακοποίησε σεξουαλικά 299 παιδιά από 2 ετών σε 10 νοσοκομεία

Σκίτσο του Σκουαρνέκ από τη δίκη/ REUTERS/ZZIIGG

Συγκλονισμένη παρακολουθεί τη δίκη η Γαλλία - Ο Ζοέλ λε Σκουαρνέκ έχει περιγράψει βιασμούς παιδιών στο ημερολόγιό του

Οι αριθμοί που σχετίζονται με τη μεγαλύτερη δίκη παιδικής κακοποίησης στη Γαλλία είναι συγκλονιστικοί: 299 θύματα, κακοποιημένα σεξουαλικά σε 10 νοσοκομεία και κλινικές επί 25 χρόνια – όλα από έναν γιατρό, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Ζοέλ Λε Σκουαρνέκ, συνταξιούχος γαστρεντερολόγος χειρουργός κατηγορούμενος για δεκαετίες κακοποίησης, δήλωσε στην έναρξη της δίκης του στο Μορμπιάν της Βρετάνης ότι η ζημιά που προκάλεσε είναι «ανεπανόρθωτη».

«Διέπραξα αποτρόπαιες πράξεις», είπε στο δικαστήριο, σύμφωνα με το Reuters, σε μια δίκη που πολλοί ελπίζουν πως θα αποτελέσει σημείο καμπής για την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης στη Γαλλία.

«Το οφείλω σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και στους αγαπημένους τους να παραδεχτώ τις πράξεις μου και τις συνέπειές τους», πρόσθεσε ο Λε Σκουαρνέκ, ο οποίος δεν έχει υποβάλει ακόμη επίσημη δήλωση ενοχής.

Κακοποιούσε παιδιά από το 1986 έως και το 2014

Από το 1986 έως το 2014, ο πρώην χειρουργός, σήμερα 74 ετών και ήδη καταδικασμένος σε κάθειρξη 15 ετών για προηγούμενες υποθέσεις βιασμού και κακοποίησης παιδιών, φέρεται να υπέβαλε ασθενείς ηλικίας από δύο ετών έως νεαρής ενήλικης ηλικίας σε σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, σε διάφορα νοσοκομεία της Βρετάνης. Παρά την καταδίκη του το 2005 για κατοχή υλικού παιδικής κακοποίησης, εργαζόταν σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα.

Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι ο Λε Σκουαρνέκ δήλωσε στους ανακριτές πως «δεν θυμόταν (τις φερόμενες επιθέσεις) ατομικά», αλλά «μπορούσε να έχει διαπράξει σεξουαλική επαφή ή και διεισδύσεις σε ορισμένους ασθενείς του, ιδίως παιδιά».

Πέρα από τη δίκη αυτή, καταδικάστηκε το 2020 για κακοποίηση των ανιψιών του και ενός γείτονα εκτός νοσοκομείου. Περισσότεροι από δώδεκα ασθενείς του προσπάθησαν να συμμετάσχουν στην τρέχουσα υπόθεση, αλλά αποκλείστηκαν λόγω του 30ετούς χρονικού ορίου παραγραφής στη γαλλική νομοθεσία.

Η δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις μήνες, έχει ήδη συγκεντρώσει πανεθνικό ενδιαφέρον, λίγες εβδομάδες μετά από μια άλλη συγκλονιστική υπόθεση μαζικού βιασμού και ναρκωτικών που συγκλόνισε τη Γαλλία, αυτή της Πελικό, η οποία έγινε σύμβολο στον αγώνα για τη μετατόπιση της ντροπής από τα θύματα στους θύτες.

Λόγω της κλίμακας της δίκης, μια πανεπιστημιακή αίθουσα κοντά στο δικαστήριο έχει διατεθεί για να φιλοξενήσει 400 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των φερόμενων θυμάτων, των οικογενειών τους, δικηγόρων και ΜΜΕ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λε Σκουαρνέκ αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικές με παιδική κακοποίηση. Το 2005, καταδικάστηκε για κατοχή υλικού παιδικής κακοποίησης μετά από ενημέρωση του FBI, όταν είχε εγγραφεί σε ιστότοπο ανταλλαγής παιδοφιλικού περιεχομένου. Η τετράμηνη ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε τότε ανεστάλη.

Το 2020, καταδικάστηκε για τον βιασμό ανηλίκου και κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού, λαμβάνοντας ποινή κάθειρξης 15 ετών, αφού κακοποίησε σεξουαλικά την κόρη των γειτόνων του μέσω του φράχτη της αυλής τους.

Φριχτές αποκαλύψεις σε ημερολόγια και πλαστικές κούκλες

Έρευνες στην οικία και το γραφείο του αποκάλυψαν ημερολόγια και περίπου 70 κούκλες σε μέγεθος παιδιού, με τις οποίες φέρεται να «μοιραζόταν την καθημερινότητά του», δίνοντάς τους ονόματα, ντύνοντάς τες και χρησιμοποιώντας τες για σεξουαλική ευχαρίστηση.

Η βασική απόδειξη της τρέχουσας υπόθεσης είναι τα ημερολόγιά του, που οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι περιγράφουν πραγματικά περιστατικά κακοποίησης. Ο δικηγόρος του λέει ότι πρόκειται για φαντασιώσεις. Ένα από τα ημερολόγια, που βρέθηκε το 2020, σημείωνε τον χρόνο και τον τόπο των βιασμών, την ταυτότητα και τη διεύθυνση των θυμάτων, βοηθώντας τους ερευνητές να εντοπίσουν τον τεράστιο αριθμό φερόμενων βιασμών.

Τα ημερολόγια, που κρατούσε από το 1990 μέχρι το 2016, περιέχουν καταγραφές 40 έως και πάνω από 100 σελίδων κάθε χρόνο. Οι αναφορές περιγράφουν κακοποίηση κατά τη διάρκεια δήθεν ιατρικών εξετάσεων, εκμεταλλευόμενος ψευδείς ιατρικές προφάσεις.

Τα γραπτά του είναι ανατριχιαστικά, αφού συχνά απευθύνεται στα παιδιά με το όνομά τους: «Μικρή Μαρί, ήσουν πάλι μόνη στο δωμάτιό σου», ξεκινά μία καταγραφή, πολλές από τις οποίες κλείνουν με τη φράση: «Σ’ αγαπώ», έπειτα από περιγραφές σεξουαλικών πράξεων.

Τρεις γιατροί είχαν εκφράσει ανησυχίες στις αρχές για τον Λε Σκουαρνέκ, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Το 2005, ο ψυχίατρος Τιερί Μποναλό, συνεργάτης του στο νοσοκομείο Κιμπερλέ, τον είχε αντιμετωπίσει άμεσα: «Του είπα ότι είναι επικίνδυνος και η θέση του δεν είναι στο νοσοκομείο. Του ζήτησα να παραιτηθεί», είπε στο CNN. «Δεν μπορείς να με αναγκάσεις», απάντησε εκείνος.