Ηχεί παράξενα, αλλά η Αλάσκα και τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου που διαθέτει, ήταν το βασικό «μενού» στο γεύμα που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σιγκέρου Ισίμπα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.
Ο Τραμπ ζήτησε από τον Ισίμπα να βοηθήσει η Ιαπωνία στην υλοποίηση μιας ιδέας δεκαετιών: Την εξόρυξη του φυσικού αερίου στην Αλάσκα-παρά το γεγονός ότι είναι προστατευμένη περιοχή- και την αποστολή του, στους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός που θέλει να κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει την επιβολή δασμών από τον Τραμπ, φαίνεται να συμφώνησε κα` αρχήν να συμμετάσχει το Τόκιο στο έργο αυτό που υπολογίζεται πώς θα κοστίσει κάπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δεκαετές σχέδιο «Αλάσκα LNG»
Το δεκαετές σχέδιο των ΗΠΑ για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Αλάσκας που ονομάζεται «Alaska LNG», είχε σταματήσει προσωρινά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν για περιβαλλοντικούς και πολιτικούς λόγους.
Το σχέδιο αποκτά και πάλι συγκεκριμένο χαρακτήρα με την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε τεθεί σε δεύτερη μοίρα λόγω του τεράστιου κόστους και των υλικοτεχνικών δυσκολιών που θα απαιτούνταν για την ολοκλήρωση του έργου, με την κατασκευή ενός αγωγού μήκους 800 μιλίων από το North Slope της Αλάσκας σε έναν τερματικό σταθμό εξαγωγής στην ακτή του Ειρηνικού
«Υγρός χρυσός»
«Θα είμαστε ξανά ένα πλούσιο έθνος και είναι ο υγρός χρυσός κάτω από τα πόδια μας που θα μας βοηθήσει να το κάνουμε αυτό», είχε άλλωστε προειδοποιήσει ο Τραμπ κατά την ορκωμοσία του.
«Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να αναδιαμορφώσει τις οικονομικές σχέσεις με την Ανατολική Ασία, συνδέοντας περιφερειακούς συμμάχους με την Ουάσιγκτον, μέσω αυξημένων επενδύσεων σε αμερικανικά ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα με το LNG», τονίζουν παράγοντες της αγοράς ενέργειας. «Η αξιοποίηση του LNG από την Αλάσκα αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια υλικοτεχνικής υποστήριξης και κόστους, αλλά η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και άλλες ασιατικές χώρες αρχίζουν να ενστερνίζονται την ιδέα της ευρύτερης αύξησης των εισαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει την αμερικανική οικονομία και να μειώσει την επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μπράιαν Χιουζ τόνισε μάλιστα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «παράγουν μερικά από τα καθαρότερα LNG στον κόσμο και πιστεύουμε ότι οι Ιάπωνες μπορούν να διαδραματίσουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην αγορά άφθονου πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αμερικής».
Ο υπουργός Εμπορίου της Ιαπωνίας, Γιότζι Μούτο πρόκειται να επισκεφθεί άλλωστε στις 12 Μαρτίου την Ουάσιγκτον για να ζητήσει από την κυβέρνηση Τραμπ να εξαιρέσει την Ιαπωνία από τους επικείμενους δασμούς σε χάλυβα και αυτοκίνητα, όπως έγραψε Asahi Shimbun. Ο Μούτο θα συζητήσει επίσης τα σχέδια της Ιαπωνίας να αγοράσει περισσότερο LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ασία χρηματοδοτεί την Αλάσκα
Ειδικά, η συμμετοχή της Ιαπωνίας στη νέα στρατηγική του Τραμπ είναι ζωτικής σημασίας: «Το Τόκιο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής LNG στον κόσμο, ένας σημαντικός επενδυτής στην ενεργειακή υποδομή και ένας εμπορικός κόμβος, που θα μπορούσε να βοηθήσει στο άνοιγμα νέων αγορών για το αμερικανικό φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Ασία».
Πέρα από την Ιαπωνία, και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έδωσε παρόμοια υπόσχεση για το φυσικό αέριο στη συνάντηση που είχε με τον Τραμπ.
«Η Νότια Κορέα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επενδύσει στο LNG της Αλάσκας και σε άλλα ενεργειακά έργα στις ΗΠΑ», δήλωσαν δύο Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι η Σεούλ-σε αντάλλαγμα- ελπίζει σε παραχωρήσεις από τον Τραμπ.
Πληρώστε, αλλιώς… δασμοί
«Παρά τις αντικειμενικές υλικοτεχνικές δυσκολίες, η ενεργειακή στρατηγική του Τραμπ για την Ασία θα μπορούσε επίσης να πετύχει χάρη στη συνεργασία των ίδιων των συμμαχικών κρατών, που φοβούνται ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής των εμπορικών δασμών», τονίζουν παράγοντες της αγοράς ενέργειας. Εξηγούν μάλιστα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αυξήσουν τις οικονομικές τους σχέσεις με την Ασία, ειδικά στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα, αλλά και στην ενέργεια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να επιβεβαιώσουν τη θέση τους ως παγκόσμιας υπερδύναμης δύναμης σε στρατιωτικό, οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο, απαιτώντας από τους συμμάχους -που έχουν επωφεληθεί από την δαπανηρή αμερικανική αμυντική ομπρέλα μέχρι τώρα- να πληρώσουν το «μάρμαρο»…