Skip to main content

Ουκρανία: Το σενάριο ευρωπαϊκής πρότασης για τα ορυκτά και η απάντηση της Κομισιόν

REUTERS/Gleb Garanich/Pool

Εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά «τρέχει» ήδη ένα μνημόνιο συνεργασίας από το 2021

Τη δική της πρόταση για τα ορυκτά της Ουκρανίας παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσιεύματα των AFP και Politico, τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι η Ουάσιγκτον είναι κοντά σε μια συμφωνία με το Κίεβο για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιομηχανικής Στρατηγικής, Στεφάν Σεζουρνέ, δήλωσε ότι ανακοίνωσε την ευρωπαϊκή πρόταση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο τη Δευτέρα, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την τρίτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή. Ο κ. Σεζουρνέ, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συναντήθηκε με αξιωματούχους του Κιέβου και παρουσίασε την πρόταση της Ευρώπης.

Σε δήλωσή του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Σεζουρνέ επεσήμανε ότι 21 από τα 30 κρίσιμα υλικά που χρειάζεται η Ευρώπη, μπορεί να τα προμηθευτεί από την Ουκρανία μέσω μιας συμφωνίας αμοιβαίου οφέλους. Όπως τόνισε, η Ευρώπη ποτέ δεν θα απαιτήσει μία συμφωνία που δεν θα είναι ωφέλιμη για αμφότερες τις πλευρές.

Πιέσεις Τραμπ

Από την άλλη, ο κ. Τραμπ συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην Ουκρανία προκειμένου να παραχωρήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των πλούσιων ορυκτών πόρων της, ζητώντας «αποζημίωση» ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αμερικανική υποστήριξη.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απορρίψει δύο προσχέδια συμφωνιών της κυβέρνησης Τραμπ, με τον ίδιο να αναφέρει ότι οι όροι ήταν πολύ σκληροί. «Δεν πρόκειται να υπογράψω κάτι που οι επόμενες 10 γενιές Ουκρανών θα κληθούν να αποπληρώσουν», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι σε συνέντευξή του την Κυριακή.

Ο Τραμπ, πάντως, επιμένει ότι η «τελική συμφωνία» βρίσκεται «πολύ κοντά» και πως θα περιλαμβάνει σπάνιες γαίες και άλλα πολύτιμα ορυκτά.

Όπως αναφέρει το Politico, η Ουκρανία διαθέτει τεράστια κοιτάσματα ορυκτών, όπως λίθιο και τιτάνιο, τα οποία είναι σημαντικά για τις σύγχρονες τεχνολογίες και έχουν μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως.

Επιπλέον, η Ουκρανία διαθέτει εκτεταμένα κοιτάσματα άνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου και ουρανίου, ωστόσο πολλά από αυτά βρίσκονται σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο.

Διευκρινίσεις Κομισιόν

Πάντως, εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτηθείς σχετικά με τις παραπάνω αναφορές, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά «τρέχει» ήδη ένα μνημόνιο συνεργασίας από το 2021, το οποίο τέθηκε επί τάπητος στις επαφές του κ. Σεζουρνέ με Ουκρανούς αξιωματούχους, προκειμένου να επιταχυνθεί η εφαρμογή του μνημονίου αυτού.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποια εμπλοκή της ΕΕ σε ό,τι αφορά την αμερικανική πρόταση στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε ότι ««δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να σχολιάσουμε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας, αλλά και με εμάς». Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ουκρανία και στη φάση της ανασυγκρότησης.

Τηλεδιάσκεψη των 27 Ευρωπαίων ηγετών – Απολογισμός της συνάντησης Μακρόν με Τραμπ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε ότι συγκαλεί αύριο, Τετάρτη, τηλεδιάσκεψη μεταξύ των 27 Ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου να γίνει απολογισμός της συνάντησης μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, με επίκεντρο την Ουκρανία.

«Για να προετοιμάσουμε το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου, οργανώνω μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αύριο το πρωί, για να ενημερωθούμε από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον», ανακοίνωσε ο κ. Κόστα.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 6 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί σε μια «καθοριστική στιγμή για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια», όπως είχε τονίσει ο κ. Κόστα.

Διαβάστε ακόμη: