Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί μπορεί να «τραβήξει» μέχρι το τέλος του έτους

EPA/OLEG MOVCHANIUK

Οι δηλώσεις της Μόσχας υποδηλώνουν ότι δεν βιάζεται

«Σίγουρα θίξαμε θέματα που σχετίζονται με την ουκρανική κρίση, ωστόσο, το θέμα δεν συζητήθηκε επί της ουσίας… Συμφωνήσαμε μόνο ότι θα το προσεγγίσουμε». Με αυτή του τη δήλωση ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προϊδεάζει ότι συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι πιθανώς ακόμα μακριά μιας και ούτε την «ακούμπησαν» ακόμα.

«Προκειμένου να επιλυθούν πολύπλοκα και μάλλον τεταμένα ζητήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με την Ουκρανία, τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα», είπε ο Πούτιν. «Αυτό το πρώτο βήμα θα πρέπει να αφιερωθεί στην ανάπτυξη ενός βαθμού εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών», πρόσθεσε.

Οι επόμενοι γύροι συνομιλιών και επαφών υψηλού επιπέδου θα αφιερωθούν στην οικοδόμηση αυτής της εμπιστοσύνης, συνέχισε προσθέτοντας ότι μόλις οι συνομιλίες «πιάσουν» το θέμα της επίλυσης της σύγκρουσης, η παρουσία Ευρωπαίων εταίρων θα έχει λογική.

Τα σχόλια του Πούτιν, που υποδηλώνουν ότι δεν βιάζεται να κλείσει το θέμα των συγκρούσεων στην Ουκρανία, ήρθαν μάλιστα την ίδια μέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην τρίτη επέτειο της εισβολής, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στο τέλος του.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Μακρόν, σε συνέντευξή του, εκτιμώντας ότι είναι «εφικτό» να μιλάμε για εκεχειρία και έναρξη διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη ειρήνη εντός μερικών εβδομάδων.

Η Ρωσία επομένως θέλει συνομιλίες, ακόμη και με τους Ευρωπαίους, αλλά δεν βρίσκεται υπό πίεση να βιαστεί να προχωρήσει σε μια συμφωνία που δεν της αρέσει. «Θα σταματήσουμε τις εχθροπραξίες μόνο όταν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε ένα σταθερό και βιώσιμο αποτέλεσμα που θα ταιριάζει στη Ρωσική Ομοσπονδία», όπως το έθεσε την Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι όροι της Μόσχας είναι γνωστοί: επίσημη αναγνώριση ότι οι τέσσερις περιοχές που προσάρτησε τον Σεπτέμβριο του 2022, μαζί με την Κριμαία, αποτελούν πλέον μέρος της Ρωσίας και απόσυρση των υπόλοιπων ουκρανικών στρατευμάτων από αυτές τις περιοχές. Θέλει επίσης να δεσμευθεί το Κίεβο πρέπει για μόνιμη ουδετερότητα, να μην ενταχθεί δηλαδή στο ΝΑΤΟ, όρια στις ένοπλες δυνάμεις του, να αποκτήσει νέα κυβέρνηση και να αναγνωρίσει και να καθιερώσει τα δικαιώματα της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Αυτοί οι όροι θεωρούνται απαράδεκτοι για το Κίεβο. Ενώ όμως δεν υπάρχει καλή προοπτική στο μέτωπο του πολέμου για την Ουκρανία, θεωρείται ότι ακόμη δεν έχει απελπιστεί αρκετά για να αποδεχθεί μια τέτοια συμφωνία.

Ο μόνος τρόπος για να εξαναγκαστεί το Κίεβο, σύμφωνα με το Conversation, είναι είτε με μια πλήρη στρατιωτική κατάρρευση των δυνάμεων της Ουκρανίας, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό στην παρούσα φάση, είτε δεχόμενο έντονη και συντονισμένη πίεση από την Δύση να αποδεχθεί τους όρους της Ρωσίας- κάτι που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα δεδομένου ότι δεν υπάρχει καν συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα.

Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι επέμεναν ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να μάχεται μέχρι να μπορέσει να διαπραγματευτεί «από θέση ισχύος». Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές, μετά την αποτυχία της εαρινής αντεπίθεσης της Ουκρανίας το καλοκαίρι του 2023, έκριναν ότι έγινε σαφές ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει στρατιωτικά και η Ρωσία παίρνει σιγά σιγά το πάνω χέρι. Επομένως, η συνέχιση του εφοδιασμού της Ουκρανίας στα σημερινά επίπεδα μπορεί μόνο να παρατείνει τον πόλεμο, αλλά όχι να αλλάξει την πορεία του πολέμου.

Πάντως, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, η Ρωσία θα χρειαστεί μέχρι το τέλος του έτους για να καταλάβει τις περιοχές που δεν ελέγχει στην ανατολική επαρχία του Ντονμπάς, χωρίς τον έλεηχο του οποίου από την Μόσχα θεωρείται απίθανο να τερματιστεί ο πόλεμος.

Διαβάστε ακόμα:

3 χρόνια πολέμου στην Ουκρανία: Οι πιο αξιοσημείωτες στιγμές