Το ουκρανικό κοινοβούλιο «γύρισε την πλάτη» στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην τρίτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σε ειδική προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση της ουκρανικής εθνικής αντιπροσωπείας, κατατέθηκε κείμενο, που επαναβεβαίωνε τη νομιμοποίηση του Ουκρανού προέδρου. Μάλιστα η συνεδρίαση έγινε την ημέρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν στο Κίεβο για να στηρίξουν τον Ζελένσκι.
Το κείμενο ψηφίστηκε από 218 μέλη του σώματος, έλαβε 8 ψήφους λιγότερες από τις 226 που απαιτούνταν για να εγκριθεί.
Συνολικά 54 μέλη της ουκρανικής Βουλής, παρόντα στην αίθουσα, απείχαν από την ψηφοφορία – ανάμεσά τους 38 εκλεγμένα με το κόμμα του προέδρου, που ονομάζεται Υπηρέτης του Λαού.
Το ψήφισμα κατατέθηκε από την ηγεσία του κοινοβουλίου εν είδει συμβολικής στήριξης στον αρχηγό του κράτους, η νομιμοποίηση του οποίου αμφισβητήθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που φάνηκε να ενστερνίζεται θέσεις της Ρωσίας για το ζήτημα. Η αδυναμία να περάσει συνιστά σοβαρή πολιτική ήττα για τον Ζελένσκι σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή.
The Ukrainian Parliament, in the presence of EU officials, failed to pass a vote supposed to demonstrate parliamentary support for Zelensky
The failure of the resolution comes at a critical moment as last week Trump accused Zelensky of acting like a dictator pic.twitter.com/FJGXGsRpDc
— Daily Romania (@daily_romania) February 24, 2025
Τι ανέφερε το κείμενο που απορρίφθηκε
Το κείμενο ανέφερε πως η Βέρχοβνα Ράντα «υπενθυμίζει για ακόμη μια φορά ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη σε ελεύθερες, διαφανείς, δημοκρατικές εκλογές» και «η εντολή του δεν αμφισβητείται από τον ουκρανικό λαό», ούτε από το κοινοβούλιο. Παρέπεμπε ακόμη στο άρθρο 108 του ουκρανικού Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο ο αρχηγός του κράτους συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ωσότου αναλάβει εκλεγμένος διάδοχός του.
Η θητεία του Ζελένσκι τυπικά έληξε τον Μάιο, ωστόσο δεν διεξήχθησαν εκλογές στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου και στρατιωτικού νόμου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα «δικτάτορα» τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διότι δεν διεξήχθησαν εκλογές στη χώρα.
Ως τώρα ο Ουκρανός πρόεδρος καταφέρνει, βασιζόμενος σε μεταβαλλόμενες πλειοψηφίες, να εγκρίνει νόμους, καθώς συχνά δεν είναι παρόντα αρκετά μέλη του κόμματός του ή πολιτικοί πιστοί στον ίδιο στην ουκρανική Βουλή.
Δίχως την υποστήριξη του κοινοβουλίου, δεν μπορούν να επικυρωθούν ή να τεθούν σε ισχύ πιθανές διεθνείς συμφωνίες, όπως για παράδειγμα ενδεχόμενη συνθήκη ειρήνης με τη Ρωσία, ή ενδεχόμενη σύμβαση με εταιρείες ή το δημόσιο των ΗΠΑ για τις ουκρανικές πρώτες ύλες, ιδίως τις σπάνιες γαίες που εποφθαλμιά ο ένοικος του Λευκού Οίκου.
H στήριξη των Ευρωπαίων και οι δηλώσεις Ζελένσκι
Ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών και του Καναδού πρωθυπουργού, που βρίσκονταν στο Κίεβο, για να δείξουν την υποστήριξή τους, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι μπορούμε να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο φέτος» κατά την τρίτη επέτειο από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας για να αποτραπεί η επιστροφή της Μόσχας, υπονοώντας ότι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει. Η Ρωσία αντιτίθεται σταθερά στην ιδέα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το BBC nωρίτερα, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια «πλήρη» ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.
Σε συνέντευξη Τύπου, ρωτήθηκε ποιες είναι οι ελπίδες του για την Ουκρανία και τον λαό της μετά από τρία χρόνια πολέμου. «Ελπίζουμε ότι μπορούμε να τελειώσουμε τον πόλεμο φέτος», απάντησε, προσθέτοντας ότι ήταν «πολύ δύσκολο» για ολόκληρο το έθνος.
Βραχυπρόθεσμα, είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας για να αποτρέψει την επιστροφή της Ρωσίας τα επόμενα χρόνια. Η άμεση ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα «μας βοηθούσε πολύ», τόνισε.
Να θυμίσουμε ότι ο Ζελένσκι δήλωσε προ ημερών ότι θα ήταν πρόθυμος να παραιτηθεί από την προεδρία εάν η Ουκρανία γινόταν μέλος του ΝΑΤΟ ως αντάλλαγμα. Η Ρωσία δήλωσε ότι δεν θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας.
Η σχέση με τον Τραμπ
Ερωτηθείς επανειλημμένα για τις ΗΠΑ και τη σχέση του με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζελένσκι δεν απάντησε άμεσα. Δήλωσε, ωστόσο, ότι ελπίζει «οι Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν την υποστήριξη, όπως όλοι οι εταίροι».
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ αποκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο «δικτάτορα» και είπε ότι έχει κάνει «φριχτή δουλειά» στην ηγεσία της Ουκρανίας. Η δήλωση αυτή ήρθε μετά την τοποθέτηση του Ζελένσκι ότι ο Τραμπ «ζει σε έναν χώρο παραπληροφόρησης» που ελέγχεται από τη Μόσχα.
Ο Τραμπ έχει καλέσει επανειλημμένα για μια «γρήγορη ειρήνη» — ένα τέλος στις εχθροπραξίες που θα απαιτούσε σημαντικές παραχωρήσεις της Ουκρανίας προς τη Ρωσία.
Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, dpa,ΒΒC, Reuters Eikon