Skip to main content

Τραμπ – Μακρόν: Μηνύματα, φιλοφρονήσεις και γκρίζες ζώνες

REUTERS/Brian Snyder

Μια πολύ λιγότερο τεταμένη συνάντηση που ανέδειξε διαφορές αλλά και δειλές τάσεις σύγκλισης

Ήταν μία σχεδόν live συνάντηση σε δύο ημίχρονα. Τραμπ και Μακρόν πέραν της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, προχώρησαν ουσιαστικά σε δύο συνεντεύξεις Τύπου: Μία στο οβάλ γραφείο και άλλη μία στο πιο επίσημο σκηνικό της ανατολικής αίθουσας του Λευκού Οίκου με τις κοινές τους δηλώσεις.

Οι έπαινοι, τα χαμόγελα και οι δυναμικές, μακρόσυρτες χειραψίες -μακρά παράδοση αυτές στα μεταξύ τους τετ α τετ – δεν έλειψαν.

Παρομοίως και τα μηνύματα, εκατέρωθεν.

Ο Μακρόν εμφανίστηκε αρκετά «αμυντικός» στις (μακροσκελείς) απαντήσεις του. Επεσήμανε ξανά και ξανά ότι πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, οι οποίες θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τη Ρωσία. Ο Τραμπ στο συγκεκριμένο σημείο, αρκέστηκε να κοιτά άλλοτε απαθής και άλλοτε κλείνοντας ελαφρά τα μάτια του κάθε φορά που ο Μακρόν ανέφερε τη Μόσχα.

Μια όχι τόσο τεταμένη συνάντηση

Η συνάντηση ήταν, κατά πως φαίνεται, εγκάρδια και πολύ λιγότερο τεταμένη από ό,τι προέβλεπαν πολιτικοί αναλυτές, σχολιάζει το ΒΒC.

Αλλωστε αμφότερες οι πλευρές προσήλθαν σε αυτή αναζητώντας διαβεβαιώσεις.

Ο Μακρόν ήλπιζε ότι οι ΗΠΑ θα δεσμευόταν σταθερά για την ασφάλεια της Ουκρανίας και θα συνέχιζε να παίζει ρόλο στη διατήρηση της κυριαρχίας της.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, ήλπιζε ότι η Γαλλία θα δεσμευόταν -όπως και η Ευρώπη- να συνεισφέρει μεγαλύτερο μερίδιο στην άμυνα της ηπείρου, μια μακροχρόνια και συχνά επαναλαμβανόμενη κριτική για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ από τον Τραμπ.

Και οι δύο πλευρές υποστήριξαν πάντωψς ότι η χθεσινή μέρα ήταν «παραγωγική».

«Θα το λύσουμε»

Αλλά το εάν ο Τραμπ θα μπορέσει να τερματίσει τις μάχες στο ουκρανικό μέτωπο μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, παραμένει πολύ ασαφές.

Στο τέλος της συνέντευξης Τυπου, ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Μακρόν για το ταξίδι του στον Λευκό Οίκο και ακούστηκε να λέει:

«Θα τα πούμε ξανά σύντομα… θα το λύσουμε αυτό το πράγμα, θα το κάνουμε».

‘Εδωσαν τα χέρια και αγκαλιάστηκαν προτού εγκαταλείψουν την κοινή σκηνή.

Σε επίπεδο εικόνας, το κλίμα που επειχειρήθηκε να καλλιεργηθεί δεν σκιάστηκε ούτε από την απόφαση των ΗΠΑ να καταψηφίσουν το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Ουάσινγκτον να συντάσσεται με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, η Λευκορωσία και το Σουδάν έναντι των Ευρωπαίων συμμάχων.

Στα δε highlights των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών, που όπως είπαμε εξελίχθηκαν σε δύο φάσεις, περιλαμβάνονται σίγουρα τα εξής:

  • Ο ισχυρισμός Τραμπ ότι ο Πούτιν θα δεχτεί ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου. Ο Τραμπ ανέφερε ότι το έχει ήδη συζητήσει με τον Πούτιν λέγοντας: «Κοίτα, αν κάνουμε αυτή τη συμφωνία, ο Πούτιν δεν θέλει περισσότερο πόλεμο. Δεν τον πειράζει. Αλλά του έκανα συγκεκριμένα αυτή την ερώτηση. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό».
    Ο Μακρόν από την πλευρά του είπε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός συμπεριλαμβανομένων ειρηνευτικών δυνάμεων, μολονότι αυτές δεν θα σταλούν στην πρώτη γραμμή.
  • Η στιγμή που ο Μακρόν διέκοψε και θύμισε στον Τραμπ ότι η Ευρώπη έχει συνεισφέρει το 60% της στήριξης της Ουκρανίας. Ο Τραμπ χαμογέλασε συγκαταβατικά αν και με τα χέρια του έδειξε να μην πολυσυμφωνεί με την ποσόστωση.


Το στιγμιότυπο ξεκίνησε με τον Τραμπ να λέει: εΕίπε: «Για να καταλάβετε, η Ευρώπη δανείζει χρήματα στην Ουκρανία. Και παίρνουν τα χρήματά τους πίσω». Ο Μακρόν άγγιξε το χέρι του Τραμπ και παρενέβη: «Όχι, στην πραγματικότητα, για να είμαι ειλικρινής, πληρώσαμε. Πληρώσαμε το 60% της συνολικής προσπάθειας. Όπως και οι ΗΠΑ με δάνεια, εγγυήσεις, και πραγματικό χρήμα». Ο Τραμπ απάντησε: «Αν το πιστεύεις αυτό, εγώ είμαι οκ Αυτοί παίρνουν τα χρήματά τους πίσω, και εμείς όχι. Αλλά τώρα το κάνουμε».

  • Η βεβαιότητα Τραμπ ότι σημειώνεται πρόοδος των συνομιλιών με τη ρωσική πλευρά: «Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η αιματοχυσία και να αποκατασταθεί η ειρήνη. Είχαμε μερικές εξαιρετικές συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας … Εστιάζουμε στο να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και τελικά μια διαρκή ειρήνη». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε, όχι άδικα ίσως, ότι τον περασμένο μήνα σημειώθηκε μεγαλύτερη πρόοδος από ό,τι τα προηγούμενα τρία χρόνια. «Πιστεύω ότι ο Εμανουέλ συμφωνεί μαζί μου σε πολλά από τα πιο σημαντικά θέματα». Ο Μακρόν απάντησε ότι πιστεύει ότι αυτός και ο Τραμπ είχαν «κάνει πολύ ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός» στη συζήτησή τους, αλλά τόνισε ότι η ειρήνη «δεν πρέπει να σημαίνει παράδοση της Ουκρανίας». Νωρίτερα, στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ περιέγραψε τη συμφωνία για τα ορυκτά ως επικείμενη («πολύ κοντά)  και είπε ότι ενδέχεται να συναντήσει τον Ζελένσκι σύντομα για να την επισφραγίσουν. «Μπορεί να έρθει αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη εβδομάδα για να υπογράψει τη συμφωνία, κάτι που θα ήταν καλό», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι θα συναντήσει και τον Πούτιν κάποια στιγμή.

  • Η άρνηση Τραμπ, ερωτηθείς εάν η Ουκρανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία ως μέρος ενός τερματισμού της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων, να απαντησει ουσιαστικά: «Θα δούμε» είπε και υπενθύμισε ότι οι συνομιλίες μόλις έχουν ξεκινήσει. Ο Τραμπ επέμεινε στις ειρηνευτική του διάθεση και αποτελεσματικότητα και κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, είπε: «Πριν έρθω εδώ δεν υπήρχε καμία επικοινωνία με τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν απαντούσε καν… Αλλά μετά, ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα που έκανα ήταν στον Πρόεδρο Πούτιν και μας φέρθηκαν με μεγάλο σεβασμό, θέλουν να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο, οπότε αυτό είναι μεγάλο πράγμα». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι προς όφελος της Ρωσίας ο Πούτιν να κάνει μια συμφωνία και να συνεχίσει να οδηγεί τη Ρωσία με θετικό τρόπο». Εκεί ο Μακρόν προειδοποίησε: «Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να πάμε στην ειρήνη. Αλλά «Θέλουμε ειρήνη, αλλά δεν θέλουμε μια αδύναμη συμφωνία».

Το επόμενο επεισόδιο στην πρωτόγνωρη «διελκυστίνδα» ΗΠΑ – Ευρώπης αναμένεται μέσα στην εβδομάδα με την επίσκεψη Κιρ Στάρμερ στην Ουάσινγκτον.