Skip to main content

Γερμανία: Ποιες είναι οι δύο γυναίκες που «νίκησαν» στις εκλογές

Η Αλις Βάιντελ/ REUTERS/Annegret Hilse

Οι δύο γυναίκες πολιτικοί έχουν ένα κοινό: Είναι ιδιαίτερα δραστήριες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δύο γυναίκες, με διαμετρικά αντίθετες θέσεις, θα μπορούσαν να θεωρηθούν επίσης ως νικήτριες των εκλογών στη Γερμανία: Η 46χρονη Αλις Βάιντελ, ηγέτις της ακροδεξιάς AfD και η 36χρονη Χάιντι Ράιχινεκ, συμπρόεδρος της Αριστεράς (Die Linke),  μπορούν να πανηγυρίζουν για τα εκλογικά αποτελέσματα των κομμάτων τους.

H ακροδεξιά AfD αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση με 20,8% των ψήφων στέλνoντας στην Bundestag 152 βουλευτές, με την Βάιντελ να προειδοποιεί πως το κόμμα της «δεν πρέπει πλέον να αγνοείται». Παρόλο που το AfD δεν έχει καμία πιθανότητα να κυβερνήσει, καθώς κανένα άλλο κόμμα δεν είναι έτοιμο να σχηματίσει συνασπισμό μαζί του, η Αλις Βάιντελ έχει ήδη καταφέρει να καθιερωθεί ως η κυρίαρχη φιγούρα του κόμματος.

Την ίδια ώρα, η Αριστερά με 8,8% -3,9 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από ό,τι στις ομοσπονδιακές εκλογές του 202- κατάφερε χάρη και στην Χάιντι Ράιχινεκ να αντιστρέψει την τάση και να διαψεύσει όλους όσοι την είχαν ξεγράψει στην προεκλογική εκστρατεία.

Η συνταγή του TikTok

Οι δύο γυναίκες πολιτικοί έχουν ένα κοινό: Είναι ιδιαίτερα δραστήριες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Άλις Βάιντελ έχει περίπου 2,9 εκατομμύρια ακολούθους σε διάφορες πλατφόρμες και περίπου 893.400 μόνο στο TikTok.

H Αλις Βάιντελ έχει ένα κάτι παραπάνω από ένα τυπικό ακροδεξιό, πολιτικό προφίλ. Ζώντας στην Ελβετία με τη σύντροφό της με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα, η Γερμανίδα «σιδηρά κυρία» έχει ένα διαφορετικό υπόβαθρο, το οποίο ξεχωρίζει έντονα σε ένα κόμμα που θεωρείται ξενοφοβικό, ακόμη και «νέο-Ναζιστικό», από την αντιπολίτευση.

Η συνταγή φαίνεται να λειτούργησε. Η Βάιντελ «είναι το τέλειο φύλλο συκής για το κόμμα» που συχνά κατηγορείται ότι είναι κοντά στους νεοναζιστικούς κύκλους, γράφει το Der Spiegel. «Όταν κάποιος λέει ότι το AfD είναι ομοφοβικό ή ρατσιστικό, τα στελέχη απαντούν ότι έχουν την Βάιντελ και επομένως το κόμμα δεν μπορεί να είναι – ακόμα κι αν είναι στην πραγματικότητα», προσθέτει το γερμανικό περιοδικό.

Γνωρίζοντας άπταιστα τα Mandarin, η Βάιντελ έζησε στην Κίνα για έξι χρόνια. Εργάστηκε για την Τράπεζα της Κίνας. Κάτι που του βοηθά να αποκτήσει ένα πολύ μεγαλύτερο διεθνές προφίλ από πολλά μέλη του AfD. Σύμφωνα με τον καθηγητή Βόλφγκανγκ Σρέντερ του Πανεπιστημίου του Κάσελ, η Βάιντελ ανήκει στη μετριοπαθή πτέρυγα του AfD «που φιλοδοξεί σε μια ανεξάρτητη δράση, στα δεξιά του CDU και όχι στην πιο ακραία πτέρυγα που υπερασπίζεται μια αυταρχική και εθνικιστική θέση».

Στον αντίποδα, η Χάιντι

Η Χάιντι Ράιχινεκ, έχει περίπου 559.300 ακολούθους στο TikTok. Αύξησε μάλιστα πολύ την επιρροή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολεμώντας την Βάιντελ και την άκρα δεξιά. Η έκκλησή της συμπροέδρου του Die Linke για τη συγκρότηση ενός «τείχους προστασίας» (Brandmauer) στην AfD, έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.«Η Χάιντι Ράιχινεκ πήρε τους περισσότερους πόντους από σχεδόν κάθε άλλη υποψήφια, ειδικά μεταξύ νεαρών ψηφοφόρων», λένε στη Ναυτεμπορική, Γερμανοί δημοσιογράφοι.

Η Χάιντι γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1988 στο Μέρσεμπουργκ της Σαξονίας-Άνχαλτ. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις και στο επίκεντρο των σπουδών της ήταν η Μέση Ανατολή. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, διεξήγαγε έρευνα για τον Ισλαμισμό και τον Σαλαφισμό στη Σχολή Μεσανατολικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ.

H Χάιντι Ράιχινεκ. Φωτ. REUTERS/Christian Mang

«Τατού» με την Νεφερτίτη και τη «Ρόζα»

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, η Ράιχινεκ έμεινε στο Κάιρο από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011, όπου είδε τις εξεγέρσεις και τις διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης, οι οποίες στράφηκαν ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα των χωρών της Βόρειας Αφρικής.

Αυτή την εμπειρία την ώθησε να φτιάξει ένα τατουάζ στο μπράτσο της, που απεικονίζει τη βασίλισσα Νεφερτίτη με μια μάσκα αερίων. «Το νόημα; Οι άνθρωποι, και ειδικά οι γυναίκες, που βγαίνουν στους δρόμους για να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, πρέπει να αποδέχονται  και τους κινδύνους σε αυτή τη διαδικασία», εξήγησε η Ράιχενικ στο Tiktok.

Εκτός από τη Νεφερτίτη, η συμπρόεδρος της Αριστεράς έχει και ένα δεύτερο τατουάζ με την εικόνα της Ρόζας Λούξεμπουργκ, την οποία η θεωρεί πολιτικό πρότυπό της. Στα 26 της χρόνια εντάχθηκε στην Αριστερά και από τότε ξεκίνησε η πολιτική της καριέρα και από πέρυσι ηγείται του Die Linke. Στην προεκλογική εκστρατεία, η Ράιχινεκ εστίασε σε βασικά ζητήματα της παραδοσιακής  Αριστεράς: επανεισαγωγή του φόρου μεγάλης περιουσίας, αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή, αφοπλισμός, κατασκευή κοινωνικών κατοικιών, αύξηση μισθών και συντάξεων.

«Το πρόσωπο της Αριστεράς»

Η Χάιντι έγινε ουσιαστικά, το πρόσωπο της Αριστεράς στις 29 Ιανουαρίου, όταν κατηγόρησε δημοσίως τον ηγέτη του CDU Φρίντριχ Μερτς για εσκεμμένη συνεργασία με το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα της Βάιντελ, με αφορμή τον προτεινόμενο νόμο για τη μετανάστευση του CDU που υποστηρίχθηκε από το AfD. Ενα νομοσχέδιο που αν και τελικά δεν εγκρίθηκε, η Ράιχινεκ το χαρακτήρισε ικανό να «ανοίξει το δρόμο για την αναγέννηση του φασισμού».

Το τελευταίο διάστημα πριν τις εκλογές, «χτυπήσαμε πάνω από 300.000 πόρτες. Μιλήσαμε με τους ανθρώπους, τους ακούσαμε και τους βοηθάμε ήδη στην καθημερινότητά τους», είπε η Ράιχινεκ σε ένα talk show, παραμονές των εκλογών. Προσθέτοντας περήφανα: «Ενώ οι άλλοι απλώς μιλούν, εμείς δρούμε».