Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία είναι κοντά σε συμφωνία για ορυκτά, λέει ανώτερη Ουκρανή αξιωματούχος.
«Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές, με σχεδόν όλες τις βασικές λεπτομέρειες να έχουν οριστικοποιηθεί», γράφει η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Όλια Στεφανίσινα.
Οι ΗΠΑ θέλουν πρόσβαση στις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας με αντάλλαγμα στρατιωτική βοήθεια – αλλά η Ουκρανία θέλει εγγυήσεις ασφαλείας σε αντάλλαγμα. Ο Ζελένσκι νωρίτερα αυτό το μήνα απέρριψε μια συμφωνία που θα έδινε στις ΗΠΑ πρόσβαση στα ουκρανικά ορυκτά, με αντάλλαγμα την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη.
Όμως, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Στεφανίσινα αναφέρει: «Οι δύο πλευρές (σ.σ. αμερικανική και ουκρανική) βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμφωνία για τα ορυκτά: «Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές, με σχεδόν όλες τις βασικές λεπτομέρειες να έχουν οριστικοποιηθεί. Δεσμευόμαστε να την ολοκληρώσουμε γρήγορα για να προχωρήσουμε στην υπογραφή της. Ελπίζουμε ότι τόσο οι ηγέτες των ΗΠΑ όσο και της Ουκρανίας θα μπορούσαν να την υπογράψουν και να την επικυρώσουν στην Ουάσινγκτον το συντομότερο δυνατό, ώστε να επιδείξουμε τη δέσμευσή μας για τις επόμενες δεκαετίες».
Τι υποσχέθηκαν οι σύμμαχοι
Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς και ο Τζάστιν Τριντό του Καναδά, βρίσκονται στο Κίεβο για να δείξουν την υποστήριξή τους.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια «πλήρη» ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.
Ενώ, μέσω βίντεο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ επιμένει ότι η Ρωσία δεν «κρατάει όλα τα χαρτιά» – μια αναφορά σε προηγούμενα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «πρέπει να επιταχύνουμε την παράδοση όπλων και πυρομαχικών» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο πόλεμος παραμένει «η πιο κεντρική κρίση για το μέλλον της Ευρώπης».
«Δεν διακυβεύεται μόνο το πεπρωμένο της Ουκρανίας, διακυβεύεται το πεπρωμένο της Ευρώπης», δήλωσε η ίδια.
Ανακοίνωσε επιπλέον βοήθεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ, επιπλέον των 135 δισ. ευρώ της υφιστάμενης στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία.
Ανακοινώνοντας 1 δισ. ευρώ από την Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε: «Η Ισπανία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη και εξοπλισμό με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι στο παρελθόν».
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε την επιθετικότητα της Ρωσίας ως πόλεμο «κατά του τρόπου ζωής μας, κατά της δημοκρατίας, κατά του κράτους δικαίου, κατά της αυτοδιάθεσης, κατά της δικαιοσύνης» – και δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται. Ο Τριντό δήλωσε ότι ο Καναδάς θα δεσμεύσει δεκάδες ακόμη οχήματα, συστήματα προσγείωσης μαχητικών αεροσκαφών και εκατομμύρια ακόμη σφαίρες.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σιγκέρου Ισίμπα δήλωσε ότι «η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι μια εξωφρενική πράξη που κλονίζει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης».
Με πληροφορίες από BBC
Διαβάστε ακόμη
3 χρόνια πολέμου στην Ουκρανία: Οι πιο αξιοσημείωτες στιγμές στις συγκρούσεις