Την ευθύνη για την ήττα του SPD στις εκλογές ανέλαβε ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Ήταν τεράστια τιμή να κερδίσουμε τις εκλογές του 2021» είπε ο απερχόμενος Καγκελάριος προσθέτοντας όμως ότι θεωρεί τον εαυτό του «υπεύθυνο για το χθεσινό αποτέλεσμα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Όλαφ Σολτς στην Ουκρανία, λέγοντας ότι υπό το φως του φρικτού πολέμου σε μια χώρα «μόλις δύο ώρες μακριά με το αεροπλάνο», είναι ευγνώμων που κατάφερε να οδηγήσει τη γερμανική πολιτική προς τη «σωστή κατεύθυνση».
Είπε ακόμη ότι η Γερμανία δεν άφησε αβοήθητη την Ουκρανία και επαίνεσε το «σπουδαίο έργο», όπως είπε, που έχει κάνει η απερχόμενη κυβέρνηση.
Ο Σολτς πρόσθεσε ότι η υπεράσπιση της δικαιοσύνης είναι επειγόντως απαραίτητη στη Γερμανία, λέγοντας όμως ταυτόχρονα ότι θέλει να δει τη γερμανική κοινωνία να «εκσυγχρονίζεται».