Skip to main content

Λαβρόφ: Οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν όταν το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό για τη Μόσχα

Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Τι είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία και παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ είπε, σύμφωνα με το Tass, ότι οι στρατιωτικές ενέργειες θα σταματήσουν μόνο εφόσον το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό για τη Ρωσία.

«Θα σταματήσουμε τις εχθροπραξίες μόνο όταν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε ένα σταθερό και βιώσιμο αποτέλεσμα που θα ταιριάζει στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μόσχα ζητεί την παράδοση του ουκρανικού στρατού και απαιτεί από το Κίεβο να της παραχωρήσει πέντε επαρχίες της Ουκρανίας τις οποίες ελέγχουν πλήρως ή εν μέρει οι ρωσικές δυνάμεις. Παράλληλα η Ρωσία θέλει η Ουκρανία να δεσμευθεί ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποκτήσει νέα κυβέρνηση.

Ο Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι πλέον πολλές χώρες βλέπουν «ρεαλιστικά» την κατάσταση ενώ σχοίασε ότι η συνάντηση στο Ριάντ, μεταξύ των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας, δημιούργησε την ελπίδα για κανονικό διάλογο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε επίσης ότι ο Φιντάν είπε ότι η Άγκυρα αποδίδει μεγάλη σημασία στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ σχετικά με μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας.

Στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα πρέπει να συμμετέχουν «οι δύο πλευρές», εκτίμησε ο Φιντάν. «Την ώρα που σήμερα εισερχόμαστε στον τέταρτο χρόνο πολέμου (…) αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη νέα αμερικανική πρωτοβουλία. Πιστεύουμε ότι μια λύση ενδέχεται να βρεθεί μέσω διαπραγματεύσεων στις οποίες θα συμμετάσχουν οι δύο πλευρές», υπογράμμισε.

«Η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή (…) Στόχος μας είναι να τερματιστεί αυτός ο καταστροφικός πόλεμος το συντομότερο δυνατό και να κλείσουν οι πληγές στην περιοχή», κατέληξε ο Φιντάν.

Η Τουρκία, αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μετά την έναρξη του πολέμου έχει διατηρήσει τους δεσμούς της τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Παρέχει drones στους Ουκρανούς, αλλά δεν έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας που έχουν επιβάλει οι Δυτικοί.