Skip to main content

Γερμανία: Με «την ενέργεια κηδείας» η συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών

EPA/RONALD WITTEK

Τι σημαίνει η νίκη του CDU για τη Γερμανία

Η Χριστιανική Ένωση, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), κατέλαβε την πρώτη θέση στις γερμανικές εκλογές, με τον Φρίντριχ Μερτς να ετοιμάζεται να αναλάβει καγκελάριος της χώρας, αν και θα χρειαστεί πρώτα να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Μερτς θα χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση με άλλα κόμματα, καθώς κανένα κόμμα δεν διαθέτει τις απαιτούμενες έδρες για μονοκομματική διακυβέρνηση. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, οι Χριστιανοδημοκράτες διαθέτουν 211 έδρες, με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που ήρθε δεύτερη στις εκλογές, να έχει 152 έδρες.

Ωστόσο, θεωρείται απίθανο ο Μερτς να προσεγγίσει το ακροδεξιό κόμμα για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Αντίθετα, θεωρείται μονόδρομος ο σχηματισμός ενός μεγάλου συνασπισμού του CDU με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Ολαφ Σολτς, με την προσθήκη τρίτου κόμματος.

Η ακροδεξιά AfD

«Ο Μερτς έχει φανεί κάθετος στη διατήρηση του λεγόμενου ”τείχους προστασίας” που θα απέτρεπε οποιαδήποτε συμφωνία συνασπισμού με την AfD. Στην πράξη άλλωστε οποιοσδήποτε συνασπισμός με την AfD θα διέλυε την Χριστιανική Ένωση CDU/CSU», σχολίασε στο Newsweek ο Πίτερ Ντόραν, από το Foundation for Defense of Democracies και πρώην πρόεδρος του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

«Το κόμμα δεν θα επιβίωνε στην τρέχουσα κατάστασή του εάν επιδίωκε μια συμφωνία συνασπισμού με την AfD σε αυτό το σημείο», είπε χαρακτηριστικά.

Η εύκολη επιλογή

«Ο Μερτς φαίνεται ότι θα κάνει την πιο εύκολη επιλογή, και αυτή είναι ο λεγόμενος ”Μεγάλος Συνασπισμός”, για άλλη μια φορά με το SPD. Ωστόσο, αυτός ο συνασπισμός, σε αντίθεση με τους προηγούμενους μεγάλους συνασπισμούς, δεν θα έχει καθόλου λαμπρότητα ή δυναμισμό: Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε καλύτερα να το θεωρήσουμε ως μια άκαμπτη συμμαχία που θα την χαρακτηρίζει η ένεργεια μιας κηδείας όπου όλοι πρέπει να πάνε αλλά κανείς δεν θέλει να είναι εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλά…

Η αποτελεσματικότητα αυτού του συνασπισμού παραμένει ασαφής για δύο λόγους, σύμφωνα με τον Ντόραν:

  1. Ο Όλαφ Σολτς έχει πιθανότατα τελειώσει ως αρχηγός του SPD. Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα θα χρειαστεί να επιλέξει νέο ηγέτη και κατεύθυνση.
  2. Ο Μερτς έχει δεσμευθεί να κατευθύνει το κόμμα πιο δεξιά σε μια προσπάθεια να μαζέψει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που κατέληξαν στην ακροδεξιά AfD.

«Έχει αναγνωρίσει τη μετανάστευση και την οικονομία ως τους δύο βασικούς μοχλούς της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων στις προηγούμενες κυβερνήσεις, και θέλει το κόμμα του να απαντήσει σε αυτές τις απογοητεύσεις», είπε ο Ντόραν.

Η ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ

Μια απόφαση που είναι πιθανό να ταράξει τα νερά είναι να δουλέψει για την ανεξαρτησία της Γερμανίας και της Ευρώπης από τις ΗΠΑ.

«Επικοινωνώ με πολλούς πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών της ΕΕ και για μένα είναι απόλυτη προτεραιότητα η ενίσχυση της Ευρώπης όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να επιτύχουμε την ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ, βήμα-βήμα», δήλωσε ο Μερτς την Κυριακή, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο DW.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα χρειαζόταν να πω κάτι τέτοιο στην τηλεόραση, αλλά μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, είναι ξεκάθαρο, ότι οι Αμερικανοί – σε κάθε περίπτωση αυτοί οι Αμερικανοί, αυτή η κυβέρνηση – ως επί το πλείστον δεν ενδιαφέρονται για τη μοίρα της Ευρώπης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», πρόσθεσε, κατηγορώντας επίσης τον Έλον Μασκ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς  για «παρέμβαση» στις γερμανικές εκλογές, λέγοντας ότι ήταν «όχι λιγότερο δραστική, δραματική και τελικά όχι λιγότερο θρασύτατη από την παρέμβαση που είδαμε από τη Μόσχα».

Όλες οι εξελίξεις από το liveblog της Ναυτεμπορικής.