Skip to main content

Στο Κίεβο Κόστα και φον ντερ Λάιεν: «Στην Ουκρανία διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης»

X/eucopresident

«Στην Ουκρανία, για την Ουκρανία», η ευρωπαϊκή ηγεσία

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και, σε μια κρίσιμη συγκυρία, οι δύο επικεφαλής της ΕΕ μετέβησαν στο Κίεβο.

«Βρισκόμαστε σήμερα στο Κίεβο, επειδή η Ουκρανία είναι η Ευρώπη», σημειώνει σε ανάρτησή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προσθέτε: «Σε αυτή τη μάχη για την επιβίωση, δεν διακυβεύεται μόνο το πεπρωμένο της Ουκρανίας. Είναι το πεπρωμένο της Ευρώπης».

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα σημειώνει: «Στην Ουκρανία, για την Ουκρανία».

Ηγέτες 13 κρατών

Οι ηγέτες 13 κρατών αναμένονται σήμερα στην ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς η δραματική αλλαγή στάσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ αλλάζει τα δεδομένα σ’ αυτόν τον πόλεμο.

«Έχουμε μια σημαντική συνάντηση, μια σύνοδο. Ίσως να είναι καμπή», είπε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος στη σύνοδο αυτή, στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος άλλοι 24 ξένοι ηγέτες μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται στο Κίεβο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Κιρ Στάρμερ μεταβαίνουν στην Ουάσινγκτον, με τον Γάλλο πρόεδρο να επαναλαμβάνει πως ο ίδιος και οι ευρωπαίοι εταίροι της Γαλλίας έχουν «δεσμευτεί» η ειρήνη να αποκατασταθεί με «δίκαιο, στέρεο και διαρκή» τρόπο, κι ότι η ασφάλεια των Ευρωπαίων θα «ενδυναμωθεί» αν υπάρξουν διαπραγματεύσεις για αυτό και είναι επιτυχείς.

Μπροστά στη ρωσική απειλή και στην αλλαγή της αμερικανικής στάσης, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κινητοποιηθούν. Ο κ. Κόστα ανήγγειλε έκτακτη σύνοδο κορυφής την 6η Μαρτίου, καθώς «ζούμε αποφασιστική στιγμή για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρίντριχ Μερτς,  νικητής των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία που αναμένεται προσεχώς να γίνει καγκελάριος, χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» να υπάρχει «δυνατότητα αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας», εναλλακτική «στο NATO στη σημερινή μορφή του».

Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία με βαρύ συμβολισμό, οι Αμερικανοί πρότειναν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που δεν αναφέρεται στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ενώ ακόμη κι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε χθες να υπάρξει «δίκαιη» ειρήνη που θα σέβεται ακριβώς την ουκρανική «εδαφική ακεραιότητα».