Μετά την κατάρρευση του τριμερούς συνασπισμού του Όλαφ Σολτς στα τέλη του περασμένου έτους, ο Φρίντριχ Μερτς είχε ζητήσει από το εκλογικό σώμα μια ισχυρή εντολή για να σχηματίσει έναν ξεκάθαρο συνασπισμό με ένα ακόμη κόμμα.
Αυτό, όπως είπε, θα του επέτρεπε να επιλύσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα προβλήματα της Γερμανίας μέσα σε τέσσερα χρόνια – από τη στασιμότητα της οικονομίας έως το κλείσιμο των συνόρων για τους παράτυπους μετανάστες.
Οι Γερμανοί ψηφοφόροι, ωστόσο, είχαν άλλες ιδέες. Προσήλθαν στις κάλπες μαζικά, με συμμετοχή 83% – το υψηλότερο ποσοστό από την επανένωση της χώρας, το 1990.
Παρ’ όλα αυτά, οι Χριστιανοδημοκράτες του Μερτς και το αδελφό τους κόμμα στη Βαυαρία κατέγραψαν την ιστορικά χειρότερη επίδοσή τους, με 28,6%. Παρά την πρωτιά λοιπόν οι πανηγυρισμοί είναι συγκρατημένοι.
To «προστατευτικό τείχος»
Ο Μερτς έχει αποκλείσει κάθε συνεργασία με το AfD. Στη Γερμανία υπάρχει ένα ταμπού ή «προστατευτικό τείχος» που εμποδίζει τα κόμματα του πολιτικού κέντρου να συνεργάζονται με την άκρα δεξιά. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με το εξαιρετικά αποδυναμωμένο SPD. Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέγραψαν και εκείνοι το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους με ένα ποσοστό κοντά στο 16,5%.
Ο ηγέτης τους και απερχόμενος καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε τα εκλογικά αποτελέσματα πικρή ήττα για το κόμμα του και δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει ο ίδιος σε διαπραγματεύσεις για σχηματισμό συνασπισμού.
Αρχικά υπήρξαν αρχικά αμφιβολίες για το αν οι έδρες των δύο κομμάτων θα επαρκούσαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η Γερμανία μόλις ολοκλήρωσε μια τετραετία υπό τριμερή συνασπισμό, και ο μόνος άλλος ρεαλιστικός εταίρος ήταν οι Πράσινοι, των οποίων τον ηγέτη, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο Μερτς είχε ειρωνευτεί παραμονές των εκλογών, αποκαλώντας τον «εκπρόσωπο για τις αντλίες θερμότητας».
Με το BSW να μένει πάντως εκτός Βουλής, ανοίγει πια ο δρόμος για μία κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα στο CDU και το SPD.
Η εκτίναξη του AfD
Απέναντί της θα έχει μία ισχυρότατη αξιωματική αντιπολίτευση: το AfD της Άλις Βάιντελ, στο οποίο οι Γερμανοί ψηφοφόροι έδωσαν ένα ποσοστό υψηλότερο του 20%. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό στην 11ετή ιστορία του και για διπλασιασμό των δυνάμεών του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
Μάλιστα στα ανατολικά κρατίδια η κυριαρχία της ακροδεξιάς είναι απόλυτη.
- Στη Θουριγγία του αμφιλεγόμενου Μπγερν Χέκε, το ποσοστό του AfD έφθασε το 40%.
- Στη Σαξονία ήταν 37,3%
- Στη Σαξονία-Ανχάλτη 37,15%
- Στο Βρανδεμβούργο 32,5%
- και στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία 35%.
Το ακροδεξιό κόμμα επικράτησε επίσης σε δυο δυτικές περιφέρειες: στο Γκελζενκίρχεν (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) και στο Καϊζερσλάουτερν (Ρηνανία-Παλατινάτο).
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.