Θα σχηματιστεί γρήγορα μία αξιόπιστη κυβέρνηση για τη Γερμανία. Αυτή ήταν η υπόσχεση που θέλησε να δώσει ο Φρίντριχ Μερτς, στις πρώτες του δηλώσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης και τις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο επικεφαλής του CDU, που θα είναι ο νέος καγκελάριος της χώρας, είπε χαρακτηριστικά:
«Εμείς είμαστε οι νικητές των εκλογών. Κερδίσαμε γιατί CDU και CSU προετοιμάστηκαν πολύ καλά, συνεργάστηκαν πολύ καλά και είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε». Ευχαρίστησε τους εκλογείς για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο κόμμα και στον ίδιο προσωπικά και τόνισε: «Γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η αποστολή μου».
Θέλησε δε να εκφράσει τον σεβασμό του στους αντιπάλους του, τονίζοντας πως ο προεκλογικός ανταγωνισμός ήταν σκληρός. Και έστειλε μήνυμα πως οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα.
«Τώρα θα μιλήσουμε και θα καταλήξουμε γρήγορα σε μία κυβέρνηση. Ο κόσμος εκεί έξω δεν περιμένει εμάς. Δεν μπορεί οι διαπραγματεύσεις να είναι αιώνιες. Η Γερμανία πρέπει να έχει γρήγορα μία αξιόπιστη κυβέρνηση», κατέληξε.
Όλες οι εξελίξεις από το liveblog της Ναυτεμπορικής.