Skip to main content

Η Γερμανία εκλέγει τη νέα Bundestag, αλλά θα περάσουν μήνες για να έχει νέα κυβέρνηση

REUTERS/Christian Mang

Η ακροδεξιά AfD αναμένεται να είναι στη δεύτερη θέση  γύρω στο 20%

Περίπου 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι προέρχονται σήμερα στις κάλπες στη Γερμανία για την ανάδειξη της νέας Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag) και αν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, η χώρα οδεύει προς έναν μεγάλο συνασπισμό με καγκελάριο τον 69χρονο Χριστιανοδημοκρατη ηγέτη, Φρίντριχ Μερτς.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρή πρωτιά του CDU ποσοστό γύρω στο  30%  και με άνοδο 5,7% σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών το 2021.

Η ακροδεξιά AfD αναμένεται να είναι στη δεύτερη θέση  γύρω στο 20% – σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τις προηγούμενες εκλογές. Θα ακολουθήσουν το SPD  με ποσοστό 15%, λίγο πιο μπροστά από τους Πράσινους που βρίσκονται στο 13%).

To πέμπτο κόμμα που φαίνεται πώς σίγουρα θα εκπροσωπηθεί στη βουλή θα είναι το Die Linke (Αριστερά)  με ποσοστό κοντά στο 7,5%. Εκτός βουλής κινδυνεύουν να μείνουν η Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) και το φιλελεύθερο κόμμα του Κρίστιαν Λίντνερ που ευθύνεται για την πτώση της τρικομματικής κυβέρνησης του απερχόμενου καγκελάριου Ολαφ Σολτς μετά τη διαμάχη για τον ελιγμό του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Χριστιανοδημοκρατες και οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές σύμμαχοί τους θα έχουν λίγο πάνω από 200 έδρες και θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες 115 για να σχηματίσουν κυβέρνηση έχοντας την απαραίτητη πλειοψηφία των 316 εδρών στη νέα Βουλή.

Ο Μερτς θα μπορούσε να συμμαχήσει με το SPD ή  και τους Πράσινους, καθώς αποκλείει την Ακροδεξιά. Η AfD  αναμένεται να λάβει με 140 έδρες- περίπου 60 περισσότερες αλλά προορίζεται να πάει στην αντιπολίτευση καθώς δεν υπάρχει κόμμα που να θέλει να συνεργαστεί μαζί τους.

Το SPD αναμένεται να τα πάει άσχημα με 115 έδρες -καταγράφοντας πτώση 91 βουλευτών σε σύγκριση με τις τελευταίες Ομοσπονδιακές Εκλογές. Οι Πράσινοι με 94 πιθανές έδρες παραμένουν μπροστά από τις 55 που θα μπορούσε να έχει η Αριστερά. Αν το  BSW και οι Φιλελεύθεροι του FDP κατορθώσουν να ξεπεράσουν  το όριο του 5%, θα ανακάτευαν τα χαρτιά στις διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό που είναι ήδη αρκετά προβληματικός .

Ποιοι και πώς ψηφίζουν

Περίπου 2,3 εκατομμύρια νέοι Γερμανοί έχουν ενηλικιωθεί από τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές και τώρα τεπιτρέπεται να ψηφίσουν στην Bundestag για πρώτη φορά. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους (23,2%) είναι άνω των 70 ετών – περισσότερο από το 40%  έχει συμπληρώσει τα 60ά του γενέθλια.

Οι ψηφοφόροι κάτω των 30 ετών, από την άλλη πλευρά, αποτελούν μόνο το 13,3%  των δικαιούχων ψήφου. Οι ψηφοφόροι έχουν δύο ψήφους; Με την πρώτη ψήφο εκλέγουν απευθείας έναν υποψήφιο στην αντίστοιχη εκλογική περιφέρεια . Με τη δεύτερη ψήφο επιλέγουν το κόμμα που στηρίζουν.

Οι  υποψήφιοι που εκλέγονται άμεσα από την πρώτη ψηφοφορία θα εισέλθουν στη Bundestag μόνο εάν το κόμμα τους έχει επίσης αρκετές δεύτερες ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπαίνουν αυτόματα όλοι οι άμεσοι νικητές της εκλογικής περιφέρειας στην Ομοσπονδιακή Βουλή

Ποιοι συνασπισμοί είναι νοητοί

Ποιοι συνασπισμοί θα ήταν νοητοί μετά τις εκλογές; Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι συνομιλίες συνασπισμού μεταξύ του CDU/CSU  και του SPD. Σύμφωνα με την προεκλογική δημοσκόπηση του ARD, ο μαυροκόκκινος συνασπισμός βρίσκεται επίσης στην κορυφή της λαϊκής προτίμησης.

Αλλά χωρίς τον Σολτς που έχει ξεκαθαρίσει ότι «σίγουρα δεν θα ενταχθεί στο ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο με καγκελάριο τον Μερτς. Μια συμμαχία με τους Πράσινους μπορεί επίσης να είναι μαθηματικά δυνατή. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα αντιδρούσε το Βαυαρικό CSU που έχει αποκλείσει μια συμμαχία με τους Πράσινους. Ο Μερτς είναι πάντως λιγότερο κατηγορηματικός.

Οι Πράσινοι θα ήθελαν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση και κρατούν την πόρτα ανοιχτή . Εάν η Ένωση CDU /CSU χρειάζεται δύο εταίρους, θα μπορούσε φυσικά να γίνει αντιληπτός ένας μαυρο-κόκκινο-πράσινος συνασπισμός. Ωστόσο, ένας τέτοιος συνδυασμός θα έφερνε μαζί του παρόμοια προβλήματα με αυτά που συναντούσε ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός.

Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κυβερνητική αλλαγή – αυτό μπορεί να ειπωθεί με κάποια βεβαιότητα. Επίσης βέβαιο: Τη Δευτέρα θα συναντηθούν οι αρχηγοί των κομμάτων, θα υπάρξουν και συνεντεύξεις τύπου. Ίσως και παραιτήσεις. Στη συνέχεια θα γίνουν τα πρώτα βήματα για διερευνητικές συνομιλίες για πιθανούς συνασπισμούς στη νέα Bundestag.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση. Στο παρελθόν, οι περίοδοι κυμαίνονταν από έναν μήνα έως σχεδόν μισό χρόνο. Χωρίς κυβέρνηση, η Γερμανία σίγουρα δεν μπορεί να επιβιώσει. Η σημερινή κυβέρνηση του Σολτς  θα συνεχίσει το έργο της όπως πριν ,για την ώρα. Ακόμη και μετά την ιδρυτική σύνοδο της νέας Bundestag, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος μπορεί να ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως ότου εκλεγεί ο νέος καγκελάριος.

Διαβάστε ακόμη:

→Η Γερμανία ψηφίζει, η Ευρώπη αγωνιά: Οι πρωταγωνιστές, οι έδρες, η ώρα για exit polls και αποτελέσματα