Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να φέρουν στο τραπέζι των συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία την ελάφρυνση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία, όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες είτε να αυξήσουν είτε να μειώσουν τις κυρώσεις με βάση την προθυμία του Κρεμλίνου να διαπραγματευτεί, όπως ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα προσαρμογών προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. «Ο (Αμερικανός) πρόεδρος έχει δεσμευτεί να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση πολύ γρήγορα».
Η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες
Όσον αφορά την πρόταση για την συνεκμετάλλευση των σπάνιων γαιών της Ουκρανίας, ο Μπέσεντ είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον είχε διαβεβαιώσει πριν από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου το Σαββατοκύριακο ότι η Ουκρανία θα υπογράψει την συμφωνία ύψους 500 δισ. δολαρίων για την παραχώρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες δικαιωμάτων στα ουκρανικά ορυκτά, αποζημιώνοντας ουσιαστικά τις ΗΠΑ για την στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ωστόσο αρνήθηκε να υπογράψει την αμερικανική πρόταση, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε πουθενά πρόβλεψη για παροχή εγγυήσεων ασφαλείας.
«Το σκεπτικό ήταν να φέρουμε τους Ουκρανούς πιο κοντά στις ΗΠΑ μέσω οικονομικών δεσμών», είπε ο Μπέσεντ. «Και μετά να πείσουμε στους Ρώσους, να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ένα εμφατικό μήνυμα ότι αν χρειαστεί, θα επιβάλουμε κυρώσεις».
Χθες πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έστειλε τελεσίγραφο στον Ουκρανό πρόεδρο σχετικά με τις σπάνιες γαίες. Ο Τραμπ, με δηλώσεις του, ορκίστηκε να «αναβιώσει» τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία εξόρυξης ορυκτών της Ουκρανίας, η οποία είχε ως στόχο να εξασφαλίσει τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης στο Κίεβο, αλλά δεν ευοδώθηκε μετά την άρνηση Ζελένσκι.
Ανάλογο τελεσίγραφο κατά του Κιέβου, και με αυστηρή διατύπωση, εξέπεμψε και την Πέμπτη και ο Σύμβουλος Εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικλ Γουόλτς. «Ρίξτε τους τόνους και διαβάστε προσεκτικά την προτεινόμενη συμφωνία», ανέφερε.