Skip to main content

Γερμανία: Γιατί οι εκλογές της Κυριακής είναι ιστορικές (για όλη την Ευρώπη)

REUTERS/Fabian Bimmer

Όλα τα τελευταία δεδομένα και τα σενάρια για το τι θα βγάλει η κάλπη τους

Οι πιο κρίσιμες στην πρόσφατη γερμανική ιστορία είναι οι εκλογές της Κυριακής, καθώς για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα ακροδεξιό κόμμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αναμένεται να αναδειχθεί δεύτερο σε μια χώρα που την κατατρέχουν ακόμη οι εφιάλτες του Μεσοπολέμου.

Στη μεθαυριανή εκλογική αναμέτρηση το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα με αρχηγό τον Φρίντριχ Μερτς αναμένεται να είναι ο νικητής. Μία νίκη που δεν εγγυάται ωστόσο ούτε τον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης ούτε την πολιτική σταθερότητα. Πολλά μάλιστα θα εξαρτηθούν από το πόσα κόμματα θα μπουν στη νέα Βουλή και αν ο επικρατέστερος για νέος καγκελάριος θα μπορέσει να βρει πρόθυμους εταίρους, χωρίς να μπει στον πειρασμό να ζητήσει στήριξη από το AfD.

Το θέμα της μετανάστευσης και η αναγέννηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε. κυριάρχησαν στην προεκλογική διαμάχη εν όψει των μεθαυριανών πρόωρων εκλογών που προκλήθηκαν μετά την κατάρρευση πέρυσι της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς.

Οι πρόσφατες θανατηφόρες επιθέσεις με δράστες ανθρώπους με μεταναστευτικό υπόβαθρο ενέτειναν τις πιέσεις προς τα μεγάλα κόμματα να προχωρήσουν σε μεταρρύθμιση των κανόνων που αφορούν τη μετανάστευση και τη χορήγηση ασύλου.

Οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις έχουν ρίξει νερό στο μύλο του AfD, το οποίο με λάβαρο την υιοθέτηση μιας πιο αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής φιλοδοξεί να είναι το δεύτερο κόμμα στη νέα Βουλή, διπλασιάζοντας τον αριθμό των εδρών του.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της YouGov, η Χριστιανική Ένωση (Χριστιανοδημοκρατικό και Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας-CDU/CSU) έρχεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 27%, καταγράφοντας πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με μία εβδομάδα πριν. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμα σε δημοσκόπηση της YouGov από τον Αύγουστο του 2023.

Στη δεύτερη θέση έρχεται το ακροδεξιό AfD με 20% και ακολουθούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 17% και οι Πράσινοι με 12%. Αξιοσημείωτη είναι η ανακατάταξη στον αριστερό χώρο, με την Αριστερά (Die Linke), που μέχρι πρότινος φαινόταν να μένει εκτός Βουλής, να συγκεντρώνει ποσοστό 9%. H YouGov αποδίδει την αλλαγή και την άνοδο τριών ποσοστιαίων μονάδων στην κινητοποίηση κυρίως νέων ψηφοφόρων. Από την άλλη το κόμμα «Για τη Λογική και τη Δικαιοσύνη» (BSW) που ίδρυσε πέρυσι η αποχωρήσασα από το Die Linke βουλευτής Σάρα Βάγκενκνεχτ εμφανίζεται να παίρνει 5% και να εισέρχεται οριακά στη νέα Βουλή.

Η πιθανή κυβερνητική συμμαχία

Η έντονη στροφή του κόμματος προς τα δεξιά, με την υιοθέτηση παρόμοιας αντιμεταναστευτικής ρητορικής με τους πολιτικούς της αντιπάλους, φαίνεται πως έχει παίξει ρόλο στον υποσκελισμό του από την Αριστερά. Το φιλελεύθερο Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) φαίνεται να μένει εκτός Βουλής με 4%, στερώντας -αν η δημοσκόπηση επαληθευτεί- έναν πιθανό κυβερνητικό εταίρο στον Φρίντριχ Μερτς.

Αν το μεγαλύτερο κόμμα εξασφαλίσει μία συμφωνία για συνεργασία με ένα ή δύο άλλα κόμματα, τότε συνήθως ο πρόεδρος ορίζει τον ηγέτη του ως καγκελάριο. Ύστερα ακολουθεί μυστική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης.

Η σημασία

Οι εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά για όλη την Ευρώπη.

Για χρόνια η γερμανική οικονομία θεωρούνταν ατμομηχανή της Ευρωζώνης, μόνο που τα τελευταία χρόνια ασθμαίνει, παρουσιάζοντας ύφεση επί μία διετία. Στις προκλήσεις της νέας κυβέρνησης θα είναι η αντιμετώπιση της κακής κατάστασης της οικονομίας, το υψηλό κόστος ενέργειας και ο έντονος ανταγωνισμός από την Κίνα. Όλα αυτά εν μέσω των επαπειλούμενων δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, την περιθωριοποίηση της Ευρώπης όσον αφορά τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, την πρόσφατη υπέρ της Ακροδεξιάς παρέμβαση του αντιπροέδρου Τζ, Ντ. Βανς και του αυξανόμενου χάσματος όσον αφορά το ΝΑΤΟ και την άμυνα μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.

Η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία αποτελούσαν τις κινητήριες δυνάμεις του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, με τις δύο πλέον χώρες αντιμέτωπες με σοβαρές προκλήσεις και την άνοδο της Ακροδεξιάς