Αργότερα το αποκάλεσε το λάθος του δισεκατομμυρίου δολαρίων, καθώς παρουσίασε σοβαρές δυσλειτουργίες. Ο κωδικός null προγραμματίστηκε για πρώτη φορά πριν από 60 χρόνια από έναν Βρετανό επιστήμονα πληροφορικής. Τον Τόνι Χορ. Οδήγησε σε αναρίθμητα σφάλματα στα συστήματα πληροφορικής, τα οποία «πιθανώς προκάλεσαν ζημιές ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα τελευταία σαράντα χρόνια», όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ζητώντας συγγνώμη
Ο null, ενσωματώθηκε σε πολλά από τα συστήματα που κάνουν το εμπόριο να λειτουργεί, από τις ιστοσελίδες κρατήσεων ξενοδοχείων μέχρι στα έντυπα των κυβερνητικών υπηρεσιών. Αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας δυσλειτουργίας του, εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα.
Τι ακριβώς είναι o null
Στο πλαίσιο μιας βάσης δεδομένων το null χρησιμοποιείται συχνά σύμβολο όταν ένα πεδίο μένει κενό, επειδή δεν υπάρχουν δεδομένα ή δεν είναι διαθέσιμα. Το μηδέν, με υπολογιστικούς όρους, αναφέρεται στην απουσία τιμής. Δεν σημαίνει “0”, αφού το “0” είναι από μόνο του μια τιμή, ούτε σημαίνει κενό διάστημα (” “).
Στο πλαίσιο των γλωσσών προγραμματισμού, μια μεταβλητή στην οποία δεν έχει εκχωρηθεί τιμή θεωρείται μηδενική. Μπορεί να έχει δημιουργηθεί χωρίς τιμή με την πρόθεση να προστεθεί σε αυτήν αργότερα ή μπορεί να είχε αρχικά μια τιμή που έχει αφαιρεθεί.
Τι γίνεται όταν το επώνυμο είναι Null;
Τι γίνεται όμως αν κάποιος έχει την -κακή- τύχη να έχει το επίθετο Null. Το πρόβλημα βέβαια αφορά τους αγγλόφωνους πληθυσμούς, αλλά και πάλι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η περίπτωση της Νόντρα
Η Νόντρα Γιαντάπρασερτ ανυπομονούσε να πάρει το μικρότερο και πιο εύκολο στην προφορά επώνυμο του συζύγου της. Δεν ήξερε τι είδους προβλήματα θα της προκαλούσε αυτό.
Το επώνυμό του είναι Null, η ίδια λέξη που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες πληροφορικής για να σημαίνει « μηδενική αξία
Αφού κατέστη… Null, η Νόντρα θα ταξίδευε, το 2014 στην Ινδία το για το γάμο ενός φίλου της. Μάται όμως περίμενε την βίζα της. Το ινδικό προξενείο της είπε ότι είχε προσπαθήσει πολλές φορές, αλλά το ηλεκτρονικό σύστημα δεν μπορούσε να επεξεργαστεί το επώνυμό της. Μια εβδομάδα πριν από το γάμο, εξακολουθούσε να είναι στην αναμονή.
«Έπρεπε να συμβιβαστώ με το γεγονός ότι δεν μπορούσα να πάω», δήλωσε η Νόντρα, μια 41χρονη σχεδιάστρια ρούχων στο Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια.Τελικά έλαβε τα έγγραφα την ημέρα πριν από την πτήση της. Έκτοτε, προσπαθησε να βρει τον τρόπο να τα βρει.
Έκτοτε, βρήκε λύσεις για να ελαφρύνει το βάρος του να… είναι Null. Pλέον χρησιμοποιεί άλλες φορές το πατρικό της όνομα αντί για το επώνυμό της, ή τον συνδυασμό του επιθέτου του συζύγου της μαζί με το πατρικό της.
Δεν άνοιγε η εφαρμογή για τα επιδόματα
Μόλις πέρυσι, Αμερικανοί αξιωματούχοι έμαθαν ότι η αναβαθμισμένη δωρεάν εφαρμογή για το ομοσπονδιακό φοιτητικό επίδομα δεν μπορούσε να επεξεργαστεί αιτήσεις για άτομα με το επώνυμο Null. Το πρόβλημα διορθώθηκε τον Οκτώβριο.
Γιατί μπλοκάρεται η λέξη
Σε ορισμένα συστήματα υπολογιστών, το μπλοκάρισμα της λέξης είναι λειτουργία ασφαλείας, λέει ο Βαχίντ Μπεχζαντάν, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χέιβεν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σύστημα αντιλαμβάνεται τη λέξη ως δυνητική απόπειρα επίθεσης ή σαμποτάζ και μπλοκάρει την καταχώρησή της, λέει.
«Είναι δύσκολο να λυθεί το πρόβλημα επειδή είναι πολύ διαδεδομένο», δήλωσε ο Daan Leijen, ερευνητής στη Microsoft, ο οποίος λέει ότι η εταιρεία αποφεύγει τη χρήση των null στο λογισμικό της.
Ο Γιαν Ναλ (Null), ένας 75χρονος μετεωρολόγος στο Half Moon Bay της Καλιφόρνια, προσθέτει πλέον το αρχικό του μικρού του ονόματος, στο επώνυμό του όταν κάνει online κρατήσεις ξενοδοχείων. Μερικές φορές αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεγελάσει το σύστημα.
Πριν από χρόνια, δυσκολευόταν να κάνει κράτηση δωματίου. Πληκτρολογούσε το όνομα, το επώνυμο και το email του, και στη συνέχεια το σύστημα τον επανέφερε στο πρώτο βήμα σαν να μην είχε εισάγει τίποτε απολύτως. Όταν κάλεσε για βοήθεια, οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου έμειναν άναυδοι, είπε.
«Ας δοκιμάσουμε να κάνουμε λίγο διαφορετικό το επώνυμό σας», θυμάται ότι του πρότειναν.
Έπαιρνε κλήσεις για το αυτοκίνητό του απο…παντού
Ακόμη και όσοι δεν έχουν το επώνυμο Null, βρίσκονται παγιδευμένοι, αν για κάποιο λόγο χρησιμοποιήσουν την λέξη.
Ο Τζόζεφ Ταρτάρο αγόρασε μια πινακίδα για το αυτοκίνητό του, με τη λέξη «NULL» πριν από σχεδόν 10 χρόνια. Ο 36χρονος ελεγκτής σε θέματα ασφάλειας σκέφτηκε ότι θα ήταν αστείο να κυκλοφορεί με το σύμβολο μιας κενής τιμής.
Ίσως , αν προσπαθούσαν να του κόψουν κλήση, αυτή να μην πέρναγε στο σύστημα, αστειευόταν.
Το 2018 πλήρωσε μια κλήση για παρκάρισμα ύψους 35 δολαρίων.Στην συνέχεια, το γραμματοκιβώτιό του κατακλύστηκε από εκατοντάδες κλήσεις για περιστατικά στα οποία δεν είχε εμπλακεί.Οι κλήσεις ήταν από άλλες κομητείες και πόλεις για οχήματα διαφορετικού χρώματος, μάρκας και μοντέλου. Μια βάση δεδομένων είχε συσχετίσει τη λέξη «null» με τα προσωπικά του στοιχεία.
Ο Ταρτάρο, μίλησε για την εμπειρία του σε ένα ετήσιο συνέδριο χάκερ και το Wired έγραψε μια ιστορία γι’ αυτό. Έκτοτε, η ιδιωτική εταιρεία έκδοσης κλήσεων που του είχε στείλει πρόστιμα αξίας άνω των 12.000 δολαρίων τον άφησε ήσυχο.
Τον Δεκέμβριο, η ασφαλιστική εταιρεία του ηλεφώνησε λέγοντάς του ότι συμμετείχε σε δύο διαφορετικά τροχαία ατυχήματα σε δύο διαφορετικές πόλεις μέσα σε 48 ώρες. Λίγες ημέρες αργότερα, ένας ασφαλιστής του τηλεφώνησε ζητώντας του να επιθεωρήσει το αυτοκίνητό του, που είχε να το μετακινήσει περίπου ένα μήνα, για ζημιές.
Ο άνδρας πάντως εξακολουθεί πεισματικά να χρησιμοποιεί την πινακίδα.
naftemporiki.gr