Skip to main content

Σε τροχιά πλήρους ρήξης ΗΠΑ-Ουκρανία: Τρία νέα διπλωματικά «επεισόδια»

REUTERS/Thomas Peter

Τελεσίγραφο για συμφωνία από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Γουόλτς, ακύρωση της κοινής συνέντεξης Τυπου Ζελένσκι-Κέλογκ στο Κίεβο και άρνηση ΗΠΑ να υπογράψουν το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη ρωσική εισβολή.

Σε τροχιά πλήρους ρήξης εισέρχονται Ουάσιγκτον και Κίεβο με τρία νέα περιστατικά να αποκαλύπτουν την ογκούμενη διπλωματική ένταση.

Κατ’ αρχάς, αποκαλύφθηκε (από δημοσίευμα του Reuters) ότι οι ΗΠΑ ύστερα από τρία χρόνια συνεχούς στήριξης στο Κίεβο, δεν πρόκειται να υποστηρίξουν το υπό σύνταξη ψήφισμα του ΟΗΕ για τη συμπλήρωση τριών ετών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το οποίο θα τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Κιέβου και θα καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα.

Την είδηση μετέδωσε κατ΄ αποκλειστικότητα το Reuters, επικαλούμενο τρεις διπλωματικές πηγές και σχολιάζοντας ότι συνιστά κλιμάκωση στην διευρυνόμενη ρήξη μεταξύ Ζελένσκι και Ντόναλντ Τραμπ. Το σχέδιο ψηφίσματος για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα και επιβεβαιώνει τη δέσμευση «στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

«Τα προηγούμενα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν με συνέπεια τέτοια ψηφίσματα για την υποστήριξη μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία», δήλωσε μια από τις πηγές στο διεθνές πρακτορείο. Εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχόλιο.

Η σχετική ψηφοφορία στον ΟΗΕ θεωρείται συστατικό στοιχείο της παγκόσμιας υποστήριξης για την Ουκρανία ενόψει και της διαφαινόμενης στροφής της κυβέρνησης Τραμπ σε θέσεις υπέρ της Ρωσίας.

Η στήριξη στην Ουκρανία θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά ίσως πλέον χωρίς ευρεία υποστήριξη στη Γενική Συνέλευση.

Δεύτερη διπλωματική πηγή που ζήτησε επίσης να διατηρήσει την ανωνυμία της, είπε στο Reuters: «Προς το παρόν, η κατάσταση είναι ότι (οι ΗΠΑ) δεν θα το υπογράψουν». Οι προσπάθειες συνεχίζονται για να αναζητηθεί υποστήριξη από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Νότου, πρόσθεσε η πηγή.

Το δεύτερο «επεισόδιο» στις σχέσεις ΗΠΑ – Ουκρανίας, προήλθε από την τραχιά γλώσσα που χρησιμοποίησε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικλ Γουόλτς. Διά στόματος του τελευταίου, η  Ουάσινγκτον ζήτησε από την Ουκρανία, σε μάλλον  απειλητικούς τόνους, να περιορίσει την κριτική της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τελεσίγραφο σε αυστηρή γλώσσα

«Πρέπει να ρίξουν τους τόνους και να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Γουόλτς στο Fox News, αναφερόμενος στην πρόταση που έχει υποβάλει η Ουάσιγκτον στην Ουκρανία για τις σπάνιες γαίες.

Ο Γουόλτς εκτίμησε πάντως ότι οι διαφορές των ΗΠΑ με την Ουκρανία μπορούν να γεφυρωθούν.

Και ακύρωση κοινών δηλώσεων

Τέλος, το απόγευμα της Πέμπτης ακυρώθηκε κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς η κοινή συνέντευξη Τύπου που αναμενόταν να παραχωρήσουν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Κιθ Κέλογκ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες νωρίτερα το μεσημέρι, στο Κίεβο.

Προ της ακύρωσης πάντως, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Αντρίι Σιμπίχα με ανάρτησή του στο Χ σημείωσε: «Επιβεβαίωσα την προθυμία της Ουκρανίας να επιτύχει την ειρήνη μέσω της δύναμης και το όραμά μας για τα απαραίτητα βήματα».

Ο Σιμπίχα επανέλαβε στον Κέλογκ «ότι η ασφάλεια της Ουκρανίας και της διατλαντικής ασφάλειας είναι αδιαίρετη».

Συνάντηση με τον Κέλογκ αναμένεται να έχει αργότερα και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.