Skip to main content

Ο στρατηγός Ζαλούζνι, διάδοχος του Ζελένσκι

Shutterstock

Ο Ζαλούζνι θεωρείται ήρωας από πολλούς στην Ουκρανία αφού οι στρατιώτες του υπερασπίστηκαν με επιτυχία το Κίεβο απέναντι στις δυνάμεις της Μόσχας

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε ένα νέο «μέτωπο» στην Ουκρανία: Στοχεύει να «ξεφορτωθεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι» ως πρόεδρο της χώρας και φέρεται να εργάζεται ήδη για αυτόν τον στόχο.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η σφοδρή επίθεση του Αμερικανού προέδρου κατά του Ουκρανού ομολόγου του, με φράσεις όπως «μη εκλεγμένος δικτάτορας» και «μέτριος κωμικός».

Το βρετανικό περιοδικό Economist αναφέρει μάλιστα και τον υποψήφιο διάδοχο του Ζελένσκι: Είναι ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι-ο δημοφιλής, πρώην διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων ,που απολύθηκε πριν ένα χρόνο τον Μάιο από τον πρόεδρο Ζελένσκι και στη συνέχεια εστάλη στο Λονδίνο ως πρεσβευτής της Ουκρανίας.

Ο Ζαλούζνι θεωρείται ήρωας από πολλούς στην Ουκρανία αφού οι στρατιώτες του υπερασπίστηκαν με επιτυχία το Κίεβο απέναντι στις δυνάμεις της Μόσχας κατά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής της Ρωσίας πριν από τρία χρόνια. «Η απόφαση του Τραμπ να αποκαταστήσει επαφές με τη Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν, συγκλονίζει ήδη την πολιτική τάξη του Κιέβου», γράφει το βρετανικό περιοδικό. «Ο κ. Τραμπ φαίνεται να θέλει να ξεφορτωθεί τον Ζελένσκι, τον οποίο ποτέ δεν συμπάθησε», λέει ένας βετεράνος διπλωμάτης.

«Χωρίς εκλογές»

«Δεν πρόκειται για εκλογές, αλλά θέλει να απαλλαγούμε από τον Ζελένσκι». Και ο φημισμένος στρατηγός Ζαλούζνι έχει προετοιμαστεί για αυτό, λόγω της παραμονής του στη Βρετανία. «Μέχρι που έγινε πρεσβευτής, ο στρατηγός Ζαλούζνι δεν είχε σχεδόν καμία επαφή με τις παγκόσμιες πολιτικές ελίτ και εκτελούσε τα καθήκοντα ενός στρατιωτικού. Τώρα πλέον  έχει δημιουργήσει  προσωπικές επαφές στην παγκόσμια πολιτική», τονίζει η ίδια πηγή.
Ο ίδιος ο  Βαλερί Ζαλούζνι πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία. «Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, ας δημιουργήσουμε πρώτα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μια τέτοια ερώτηση θα είναι απολύτως κατάλληλη». Τόνισε και πρόεθεσε: «Πιστεύω ότι όταν έρθουν αυτές οι συνθήκες, εγώ ως εργαζόμενος άμεσα για το κράτος, θα είμαι έτοιμος να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα».

«Ο καλύτερος πλασιέ»

Οι κινήσεις του προέδρου Τραμπ, εναντίον του  Ζελένσκι είναι αποτέλεσμα του επαναπροσδιορισμού της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής , αλλά και της ισορροπίας μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, ουκρανικής κυβέρνησης και ΕΕ. Οι κατηγορίες του Τραμπ κατά του Ζελένσκι δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ είχε αποκαλέσει τον Ουκρανό πρόεδρο ως «τον καλύτερο πλασιέ» που γνώρισε ποτέ, λόγω της ικανότητάς του να χρηματοδοτεί τον πόλεμο με τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων

Ελάχιστα περιθώρια

Τι περιθώρια ελιγμών έχει ο Ουκρανός πρόεδρος; Ελάχιστα και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί  η πολιτική του επιβίωση συνδέεται κυρίως με τη στάση του διεθνούς παράγοντα και κυρίως των ΗΠΑ.

Δεύτερον, γιατί τυπικά  έχει λήξει η θητεία του εδώ και  ένα χρόνο. «Μα υπάρχει στρατιωτικός νόμος, υπάρχει πόλεμος» ήταν η απάντηση του Ζελένσκι. «Ωστόσο, λένε οι αντίπαλοι του Ουκρανού προέδρου, ο πόλεμος επηρεάζει μόνο ένα μικρό μέρος της Ουκρανίας, ευτυχώς σε πολλές περιοχές η ζωή συνεχίζεται σχεδόν όπως πριν . Σε κάθε περίπτωση, αν ο Ζελένσκι ήθελε εκλογές θα μπορούσαν να είχαν διεξαχθεί πολύ καλά. Όσον αφορά τον στρατιωτικό νόμο, είναι ο ίδιος ο Ζελένσκι που τον επέβαλε. Και το ερώτημα είναι ποια ελευθερία έκφρασης απολαμβάνουν αυτά τα τρία χρόνια, όσοι Ουκρανοί δεν συμφωνούν με τον πρόεδρο».

Σπασμένο ηθικό

«Η Ευρώπη κάνει εδώ και καιρό πώς δεν καταλαβαίνει ότι το ηθικό του ουκρανικού στρατού είναι σπασμένο και  όποια προβλήματα κι αν έχει η Ρωσία και ο Πούτιν, τα πράγματα είναι χειρότερα στο Κίεβο», τονίζουν βετεράνοι διπλωμάτες, στη Ναυτεμπορική. «Η συνήθως ειλικρινής Ευρώπη, δεν έχει το θάρρος να παραδεχτεί την ουσιαστική αποτυχία των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία», σημειώνουν και προσθέτουν: «Το γεγονός είναι τώρα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται σαν ζαλισμένοι Αρειανοί που έχουν κατέβει από διαστημόπλοιο, έχουν αντίθετες απόψεις για την αποστολή στρατευμάτων και άλλων όπλων στην Ουκρανία, ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στη Γηραιά ήπειρο είναι ενάντια στον πόλεμο και η ΕΕ είναι εκτός παιχνιδιού σε διεθνές επίπεδο»

Με απλά λόγια; Οι Ευρωπαίοι ηγέτες  δεν ξέρουν τι να κάνουν, ενώ η πολιτική επιβίωση του Ζελένσκι είναι συνδεδεμένη με τη συνέχιση του πολέμου. «Η εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας ενισχύει τις φήμες ότι ο Ζελένσκι δεν θα είναι αυτός που θα διαχειριστεί την Ουκρανία του μέλλοντος, καθώς πολλοί συμπατριώτες του τον θεωρούν πολιτικά υπεύθυνο για τη στρατιωτική και  οικονομική κατάρρευση της χώρας».