Οποιοδήποτε βρετανικό σχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής αποστολής θα ήταν «απαράδεκτο για τη Ρωσία», δήλωσε το Κρεμλίνο το μεσημέρι της Πέμπτης.
Το σχόλιο του Κρεμλίνου έρχεται αφότου δημοσιεύματα των Bloomberg και Guardian ανέφεραν ότι Βρετανία και Γαλλία επεξεργάζονται ένα σχέδιο να αναπτύξουν έως και 30.000 στρατιώτες ως μέρος μιας ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία που θα διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί ξανά στη χώρα εάν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία και κατάπαυση του πυρός.
Σχολιάζοντας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «η πρόταση είναι απαράδεκτη επειδή θα εμπλέκει δυνάμεις από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και επομένως θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας». «Αυτό μας προκαλεί ανησυχία, γιατί μιλάμε για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων – για την πιθανή, ενδεχόμενη αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία».
«Έτσι αποκτά ένα εντελώς διαφορετικό νόημα από την άποψη της ασφάλειάς μας», συνέχισε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα παρακολουθεί «πολύ στενά» τις εξελίξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι αντιτίθεται στην παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει αυτή την εβδομάδα ότι η Μόσχα θα θεωρούσε μια τέτοια κίνηση ως «άμεση απειλή» για τη ρωσική κυριαρχία.
Πώς σχολιάζει τη δήλωση Ζελένσκι ότι ο Τραμπ ότι ζει σε μια «φούσκα παραπληροφόρησης»
Το Κρεμλίνο έκανε επίσης λόγο για «απαράδεκτα» σχόλια του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος χθες κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι ζει σε μια «φούσκα παραπληροφόρησης».
Ο Ζελένσκι απέρριψε χθες ως ψευδή τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι το ποσοστό αποδοχής του Ουκρανού προέδρου είναι μόλις 4%.
Ερωτηθείς για τα σχόλια του Ζελένσκι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Η ρητορική του Ζελένσκι και πολλών εκπροσώπων του καθεστώτος του Κιέβου είναι απογοητευτική. Το γεγονός ότι το ποσοστό του Ζελένσκι μειώνεται είναι μια απολύτως ξεκάθαρη τάση».
Ο Πεσκόφ δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τα ποσοστά της δημοτικότητας του Ζελένσκι, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στην Ουκρανία ξεπερνά το 50%.
«Συχνά εκπρόσωποι του ουκρανικού καθεστώτος, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, επιτρέπουν στον εαυτό τους να πουν απολύτως απαράδεκτα πράγματα για τους ηγέτες άλλων κρατών. Φυσικά, για πολλούς αρχηγούς κρατών, για τους οποίους γίνονται τέτοιες δηλώσεις, αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Βλέπουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Κιέβου», πρόσθεσε, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι δαπανά τα χρήματα ξένων φορολογουμένων με ανεξέλεγκτο τρόπο.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η ιδέα μιας πιθανής νέας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ είναι στην ατζέντα, αφότου η Μόσχα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν να αρχίσουν να εργάζονται για την αποκατάσταση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.
Ο Πεσκόφ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την πιθανότητα μιας νέας ανταλλαγής, δήλωσε ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας συνέβαλαν στη γενικότερη προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.