Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των Παριζιάνων έχουν γεννηθεί εκτός της πρωτεύουσας, αλλά σε περίοδο 50 ετών, η “πόλη του φωτός” έχασε σε ελκυστικότητά της μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν στην επαρχία ή το εξωτερικό, αποκαλύπτει μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Είναι η πρώτη φορά που το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (Insee) εξετάζει τη γεωγραφική καταγωγή των Παριζιάνων, κάτι που επιτρέπει «να βάλουμε αριθμούς στην εικόνα του κοινωνικού μωσαϊκού που έχει η πρωτεύουσα», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανσουά Ντιμπιζέ, ένας από τους συντάκτες των εργασιών αυτών που βασίζονται στην εθνική απογραφή του 2020.
Το 2020, μεταξύ των 2,146 εκατομμυρίων κατοίκων του Παρισιού, μόνο το 30% ήταν γεννημένοι εκεί.
Οι Παριζιάνοι «που δεν έχουν γεννηθεί» στην πρωτεύουσα κατάγονται από την επαρχία ή τα υπερπόντια εδάφη (29%), από το εξωτερικό (25%) ή από ένα άλλο τμήμα της περιφέρειας του Παρισιού (16%).
Το Παρίσι δέχθηκε το 2020 σχεδόν 90.000 κατοίκους από άλλες περιοχές αλλά είδε 133.000 κατοίκους να φεύγουν.
Αύξηση αυτών που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό
Ο πληθυσμός αυτών που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό αυξήθηκε πολύ, κυρίως μεταξύ 1968 και 1982 υπό την επίδραση σημαντικών αφίξεων.
Ωστόσο και για τους ανθρώπους αυτούς, η ελκυστικότητα της πόλης μειώνεται: το ποσοστό αυτών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό και ζουν στο Παρίσι μεταξύ όλων όσων ζουν στη Γαλλία μειώθηκε από 8,7% σε 6,4% σε πενήντα χρόνια.
Η μείωση αυτή είναι πιο αισθητή μεταξύ των ανθρώπων που κατάγονται από τις ηπείρους της Αφρικής (εκτός του Μαγρέμπ), της Αμερικής ή της Ασίας, οι οποίοι προσελκύονται περισσότερο από άλλους νομούς.
Μεταξύ των αλλοδαπών που εγκαθίστανται στη Γαλλία, οι Ιάπωνες είναι αυτοί που επιλέγουν το Παρίσι περισσότερο.
Πηγή: ΑΜΠΕ