Skip to main content

Ιταλία: Δημοσιογράφοι μηνύουν την κυβέρνηση Μελόνι για χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού

REUTERS/Remo Casill

Η οργή «φούντωσε» μετά την υπογραφή από τον Λορέντζο Φοντάνα, τον πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου ενός εγγράφου, το οποίο επικαλείται κανόνα που επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην απαντά σε ερωτήσεις για το σκάνδαλο

Η εθνική ένωση των δημοσιογράφων της Ιταλίας υπέβαλε ποινική μήνυση στους εισαγγελείς της Ρώμης, αφού η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι έκλεισε τις ερωτήσεις στο κοινοβούλιο λόγω υποψιών ότι χρησιμοποίησε παράνομα τεχνολογία κατασκοπευτικού λογισμικού για να χακάρει τα τηλέφωνα επικριτών αντί εγκληματιών.

Η μήνυση την Τετάρτη προκλήθηκε από την απουσία σαφήνειας από την κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν στα τέλη Ιανουαρίου ότι ένας ακτιβιστής μετανάστης και ο Φραντσέσκο Καντσελάτο, ερευνητής δημοσιογράφος, ήταν μεταξύ τουλάχιστον επτά ατόμων στην Ιταλία των οποίων τα κινητά τηλέφωνα είχαν στοχοποιηθεί από μια οντότητα που χρησιμοποιούσε το Graphite, ένα κατασκοπευτικό λογισμικό στρατιωτικού επιπέδου που παράγεται από την Paragon με έδρα το Ισραήλ και προορίζεται για χρήση σε εγκληματίες.

Η οργή για τις φερόμενες παραβιάσεις του κατασκοπευτικού λογισμικού επιδεινώθηκε μετά την υπογραφή από τον Λορέντζο Φοντάνα, τον πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου, την Τρίτη ενός εγγράφου, το οποίο επικαλείται έναν κανόνα που επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην απαντά σε ερωτήσεις για το σκάνδαλο που έθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «όλες οι μη διαβαθμισμένες πληροφορίες έχουν ήδη κοινοποιηθεί» και ότι οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια υπόκειται σε κανόνες κρατικού απορρήτου.

Η στάση της κυβέρνησης Μελόνι

Το γραφείο της Μελόνι αρνήθηκε ότι οι εγχώριες μυστικές υπηρεσίες ή η κυβέρνηση βρίσκονταν πίσω από τις φερόμενες υποκλοπές. Σύμφωνα με τον Guardian, η Paragon είχε διακόψει το συμβόλαιό της με την Ιταλία, λόγω της παραβίασης του συμβολαίου της Ιταλίας με την εταιρεία, το οποίο απαγορεύει τη χρήση του κατασκοπευτικού της λογισμικού εναντίον δημοσιογράφων ή άλλων μελών της κοινωνίας των πολιτών.

Η ιταλική κυβέρνηση αρχικά αρνήθηκε ότι η σχέση είχε διακοπεί, αλλά αργά την Παρασκευή, η υπηρεσία πληροφοριών της Ιταλίας, η Aise, αναγνώρισε ότι η σχέση είχε ανασταλεί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Το Ansa ανέφερε ότι η υπηρεσία θα ανασταλεί μέχρι να ολοκληρωθεί η εσωτερική έρευνα για το θέμα.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης την περασμένη εβδομάδα με την Copasir, την κοινοβουλευτική επιτροπή για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο Giovanni Caravelli, επικεφαλής της Aise, παραδέχθηκε ότι η υπηρεσία είχε χρησιμοποιήσει το κατασκοπευτικό λογισμικό Paragon, αλλά όχι για την παρακολούθηση δημοσιογράφων ή ακτιβιστών.

Όμως η ένωση FNSI, η οποία μαζί με το Ιταλικό Τάγμα Δημοσιογράφων υπέβαλε τη μήνυση «κατά αγνώστων ατόμων», είναι επιφυλακτική.

Το λογισμικό κατασκοπείας χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει τον Luca Casarini, ιδρυτή της ΜΚΟ Mediterranea Saving Humans, ο οποίος έχει επικρίνει έντονα την υποτιθέμενη συνενοχή της Ιταλίας στις κακοποιήσεις που υφίστανται οι μετανάστες στη Λιβύη, σύμφωνα με μια ειδοποίηση που έλαβε ο Casarini από το WhatsApp.

Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων με έδρα τις ΗΠΑ ανέφερε στα τέλη Ιανουαρίου ότι 90 χρήστες της, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και μελών της κοινωνίας των πολιτών, είχαν στοχοποιηθεί από οντότητες που χρησιμοποιούσαν spyware Paragon. Έστειλε ειδοποιήσεις σε άτομα που είχαν στοχοποιηθεί.

Πηγή: Guardian