Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν την καθιέρωση μορατόριουμ στις επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε στο πρακτορείο TASS, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Ο Αμερικανοί συνάδελφοί μας είπαν ότι ίσως θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να θεσπίσουμε κάποιου είδους μορατόριουμ στις επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις», είπε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του TASS σχετικά με την επίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις εγκαταστάσεις πετρελαίου Κροποτκίνσκαγια.
«Εξηγήσαμε ότι ποτέ δεν θέσαμε σε κίνδυνο τα συστήματα τροφοδοσίας ενέργειας του πληθυσμού και οι στόχοι μας ήταν μόνο εκείνες οι εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν άμεσα τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Υπενθύμισε επίσης πώς, ακόμη και κατά τη διάρκεια «συζητήσεων για την πιθανή επανέναρξη της «συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας», τέθηκε το ερώτημα από Τούρκους μεσολαβητές για την προστασία των ενεργειακών εγκαταστάσεων. «Εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες, αλλά στη συνέχεια ο ίδιος ο Ζελένσκι αρνήθηκε να το κάνει», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Στις 17 Φεβρουαρίου, επτά Ουκρανικά drones έπληξαν το αντλιοστάσιο Κροποτίνσκαγια της εταιρείας Caspian Pipeline Consortium (CPC).
Το σύστημα πετρελαιαγωγών CPC είναι η μεγαλύτερη οδός για τη μεταφορά πετρελαίου από την περιοχή της Κασπίας στις παγκόσμιες αγορές. Ο κύριος αγωγός μήκους 1.500 χιλιομέτρων συνδέει τα κοιτάσματα του Δυτικού Καζακστάν με τη ρωσική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, όπου το πετρέλαιο φορτώνεται σε δεξαμενόπλοια μέσω του θαλάσσιου τερματικού σταθμού CPC. Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της κοινοπραξίας περιλαμβάνουν τη Ρωσία (μέσω της Transneft), το Καζακστάν (μέσω της KazMunayGas), τη Chevron, τη Lukoil, την ExxonMobil, τη Rosneft και τη Shell.