Εντός του μήνα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Οι εξελίξεις σε κάθε περίπτωση είναι ραγδαίες και βγάζουν προς το παρόν τη Μόσχα εμφανώς ενισχυμένη έναντι του Κιέβου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε πως μία συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ντόναλντ Τραμπ «μπορεί να έρθει έως τα τέλη Φεβρουαρίου». Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να γίνει και αργότερα.
Η δήλωση Πεσκόφ έρχεται στον απόηχο της πρώτης συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Ριάντ. Ήταν μία συνάντηση από την οποία αποκλείστηκαν οι Ουκρανοί, αλλά και αγνοήθηκαν πλήρως οι Ευρωπαίοι. Παρόλα αυτά η συνάντηση δεν είχε καταλήξει σε κάτι απτό, παρά μόνο στην απόφαση να συγκροτηθούν ομάδες διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών. Δεν είχε προκύψει κάποια είδηση για την ημερομηνία της πολυαναμενόμενης Συνόδου Κορυφής.
Εντείνεται η πίεση στον Ζελένσκι – Κοντά η πτώση;
Οι Ρώσοι είναι σίγουρα ενθαρρυμένοι και από την επίθεση, που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε ως αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία, για να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι η αποδοχή του Ουκρανού προέδρου έχει καταρρεύσει στο 4% και η χώρα έχει καταστραφεί.
Σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Telegraph γράφει σήμερα πως το τίμημα για την ειρήνη θα είναι ίσως η πτώση του Ζελένσκι.
Πάντως ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία έφτασε στο Κίεβο ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Κατά την άφιξή του, ο Κιθ Κέλογκ είπε στους δημοσιογράφους ότι η επίσκεψή του «είναι μια ευκαιρία για καλές πιθανές διαπραγματεύσεις».
«Θα ακούσουμε. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε ό,τι χρειάζεται. Κατανοούμε την ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας. Μέρος της αποστολής μου είναι να ακούσω», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ.
«Στη συνέχεια θα επιστρέψω στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μιλήσω με τον Πρόεδρο Τραμπ, τον υπουργό Ρούμπιο, την υπόλοιπη ομάδα. Απλά για να διασφαλίσουμε ότι θα το κάνουμε σωστά», υπογράμμισε ο Κέλογκ.
Η συμφωνία ίσως δεν έρθει πολύ σύντομα
Παρόλα αυτά η Capital Economics προειδοποιεί πως το τέλος του πολέμου είναι κοντά. Οι διαπραγματεύσεις θα απαιτήσουν χρόνο, θα είναι εξαιρετικά περίπλοκες, ενώ οι μακροοικονομικές επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από τα χαρακτηριστικά και τους όρους της όποιας συμφωνίας, σημειώνει.
Οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές. Όπως εξηγεί η Capital Economics, «μια συμφωνία που δεν θα ικανοποιεί τις βασικές απαιτήσεις του Πούτιν για την ασφάλεια και την κυριαρχία της Ουκρανίας πιθανότατα δεν θα επαρκεί για να διασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή. Δηλαδή μία συμφωνία εις βάρος της Ρωσίας θα διατηρούσε τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στο μέλλον, ενώ μια κακή συμφωνία εις βάρος της Ουκρανίας με ανεπαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας, θα μπορούσε να θέσει σοβαρά ερωτήματα για τη μελλοντική ασφάλεια όλη της Ευρώπης».