Skip to main content

Κονγκό: Ο ΟΗΕ κατηγορεί τους αντάρτες της οργάνωσης M23 για εκτελέσεις παιδιών

REUTERS/Evrard Ngendakumana

«Επιβεβαίωσε περιπτώσεις συνοπτικών εκτελέσεων παιδιών»- Δεν υπάρχει ακόμα συνολικός αριθμός

Για εκτελέσεις παιδιών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κατηγορούν τα Ηνωμένα Έθνη τους αντάρτες της ένοπλης οργάνωσης M23, που υποστηρίζονται από τη Ρουάντα.

Η οργάνωση M23 μαζί με στρατεύματα της Ρουάντας πήραν τον έλεγχο της πόλης Μπουκάβου στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό την Κυριακή και μόλις λίγες εβδομάδες αφότου κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Γκόμα στα βόρεια.

Σε δήλωσή του την Τρίτη, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ είπε ότι το γραφείο του «επιβεβαίωσε περιπτώσεις συνοπτικών εκτελέσεων παιδιών από το M23 μετά την είσοδό τους στην πόλη Μπουκάβου την περασμένη εβδομάδα». «Γνωρίζουμε επίσης ότι παιδιά είχαν στην κατοχή τους όπλα», πρόσθεσε.

Η δήλωσή του δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά ο ΟΗΕ έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τόσο τις κυβερνητικές δυνάμεις του Κονγκό όσο και τους αντάρτες της M23 για στρατολόγηση παιδιών.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου της εκπροσώπου της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αναφέροντας ότι «επιβεβαίωσε περιπτώσεις συνοπτικών εκτελέσεων παιδιών από την M23 μετά την είσοδό της στην πόλη Μπουκάβου την περασμένη εβδομάδα».

«Απαιτούμε από τη Ρουάντα και την M23 να φροντίσουν ώστε να τηρηθούν τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, η Ραβίνα Σαμντασάνι.  Η εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η κατάσταση στο πεδίο είναι «πολύ χαοτική» και η Ύπατη Αρμοστεία λαμβάνει «πολυάριθμες πληροφορίες, πολλές από τις οποίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ή να επαληθευτούν».

«Δεν έχουμε συνολικό αριθμό» των παιδιών που έχουν εκτελεστεί, όμως «διαθέτουμε έναν μεγάλο αριθμό αναφορών» που «πρέπει να επαληθεύσουμε», είπε, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν επίσης πολλά βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εξήγησε πως στην Μπουκάβου «τρία αγόρια σκοτώθηκαν στη διάρκεια διαπληκτισμού με μέλη της M23, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες πηγές».

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε ο ΟΗΕ, τα τρία παιδιά, που είχαν «μαζέψει όπλα» που είχαν βρει: «παρενοχλήθηκαν από την M23», που τους ζήτησε να παραδώσουν τα όπλα. «Αρνήθηκαν και σκοτώθηκαν», είπε η Σαμντασάνι.

Η σύγκρουση

Η Κινσάσα κατηγορεί τη γειτονική Ρουάντα για επεκτατικές βλέψεις και ότι θέλει να υφαρπάξει τους πλούσιους πόρους αυτών των δύο επαρχιών. Το Κιγκάλι διαψεύδει, μην επιβεβαιώνοντας καν την παρουσία του στη ΛΔ του Κονγκό, όμως μιλάει για την απειλή που αποτελούν για την ασφάλειά του οι Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντα (FDLR), που δημιουργήθηκαν από πρώην αξιωματούχους Χούτου που διέφυγαν από τη χώρα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ξεκίνησε έρευνα για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων βιασμών και δολοφονιών.

Τους τελευταίους μήνες, οι μάχες στην πλούσια σε ορυκτά ανατολική περιοχή της χώρας, όπου ο πόλεμος μαίνεται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, έχουν ενταθεί, με την M23 να κερδίζει μια σειρά από σημαντικές νίκες εναντίον του στρατού του Κονγκό.

Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πρόσφατες συγκρούσεις και χιλιάδες άλλοι εκτοπίστηκαν από την Γκόμα, την οποία κατέλαβαν οι αντάρτες M23 στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι αντάρτες υποστηρίζονται από περίπου 4.000 στρατιώτες της Ρουάντας, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ.

Σε αντίθεση με το 2012, όταν η M23 πήρε για λίγο τον έλεγχο της Γκόμα προτού αποσυρθεί λόγω διεθνών πιέσεων, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η οργάνωση θα μπορούσε να θέλει να κερίσει πολιτική ισχύ και όχι απλώς σε εδαφικά κέρδη.