Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν, στο Παρίσι. Ως γνωστόν, ο Αμερικανός πρόεδρος εξοβέλισε την Ευρώπη, αλλά και το Κίεβο, από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Ριαντ, για το τέλος του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας. Η… αντίδραση της σημερινής, έκτακτης συνόδου κορυφής των βασικότερων κρατών-μελών της ΕΕ, ήταν ότι η συνδρομή των ΗΠΑ στις εξελίξεις, παραμένει απαραίτητη.
Η διάσκεψη ολοκληρώθηκε με μηνύματα κατά του διχασμού ΕΕ – ΗΠΑ, αλλα και προειδοποιήσεις για την επιθετικότητα της Μόσχας.
Διαφωνίες για την αποστολή στρατευμάτων
Παράλληλα, παρατηρήθηκε έλλειψη κοινού βηματισμού σχετικά με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ως εγγύηση ασφαλείας, στην περίπτωση τέλους του πολέμου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αποκλείσει εντωμεταξύ, τόσο την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων, όσο και την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να αποτραπεί η Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία θα πρέπει να βαρύνει τους Ευρωπαίους.
Ειδικότερα, η Πολωνία είναι αρνητική στην αποστολή δυνάμεων, η Δανία και η Ολλανδία να διάκεινται θετικά στο ενδεχόμενο «υπό προϋποθέσεις» και και η Βρετανία να δηλώνει έτοιμη να δεσμεύσει δυνάμεις μαζί με άλλους εταίρους.
Από την πλευρά του ο Σολτς, έχει δηλώσει ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή , να συζητηθεί το θέμα, καθώς, ενόψει των γερμανικών εκλογών, οι πολιτικοί προσπαθούν να αποφύγουν τις δημόσιες συζητήσεις για δύσκολα ζητήματα, όπως τους υψηλότερους στόχους δαπανών του ΝΑΤΟ ή την αποσοτλή γερμανικών στρατευμάτων.
Die Situation für Europa ist schwierig. Wir begrüßen, dass über Frieden für die Ukraine gesprochen wird. Das heißt aber nicht, dass es einen Diktatfrieden geben darf und die Ukraine akzeptieren muss, was ihr vorgelegt wird. Darüber haben wir uns eng mit @ZelenskyyUa abgestimmt. pic.twitter.com/tX0A2hATlH
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) February 17, 2025
Η διχογνωμία ενισχύει την Ρωσία
Η έλλειψη κοινής γραμμής απλώς ενισχύει τη θέση της Ρωσίας, καθώς είναι ξεκάθαρα αποφασισμένη να διαπραγματευτεί τη μοίρα της Ουκρανίας χωρίς καμία ανάμειξη από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σχολιάζει το BBC.
Οι πανηγυρισμοί της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης
Αξίζει να σημειωθούν, οι πανηγυρισμοί της κρατικής τηλεόρασης της Ρωσίας .«Ο Ζελένσκι τέλος, η Ευρώπη εκτός», λέει ο παρουσιαστής του εμβληματικού προγράμματος εβδομαδιαίας ανασκόπησης ειδήσεων στο Rossiya 1, καθώς η λεζάντα δίπλα στη φωτογραφία του Ζελένσκι λέει: «Είναι τοξικός».
Συμφωνούν για τις αμυντικές δαπάνες
Πάντως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν στη σημασία της χαλάρωσης των κανόνων για τις δαπάνες, ώστε οι αμυντικές δαπάνες άνω του 2% του ΑΕΠ να εξαιρούνται από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ.
This is why I’m in Paris today. pic.twitter.com/12e829Ysed
— Keir Starmer (@Keir_Starmer) February 17, 2025
Ποιοι έλαβαν μέρος στην συνάντηση
Στην συνάντηση συμμετείχαν, ο Όλαφ Σολτς, η Τζόρτζια Μελόνι, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο Κίρ Στάρμερ , η Μέτε Φρέντερικσεν, ο Ντόναλντ Τουσκ της Πολωνίας και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ντικ Σούφ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε ήταν επίσης παρόντες.
Όσα έγιναν στο Παρίσι
Στο περιθώριο της άτυπης συνόδου ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία η οποία και μπορεί να βασίζεται σε μας».
Πρόσθεσε ωστόσο καμία συμφωνία δεν μπορεί να επιβληθεί καθ’ υπαγόρευσιν στην Ουκρανία, ενώ τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ ούτως ώστε να μπορέσουν τα κράτη-μέλη της να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την παροχή αμυντικής και οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Αποχωρώντας (νωρίτερα από τους υπόλοιπους ηγέτες λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων) ο Σολτς σε νέες του δηλώσεις έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ, αναφέροντας:
«Δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαίρεση σε θέματα ασφάλειας και ευθύνης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ βασίζεται στο γεγονός ότι ενεργούμε πάντα μαζί και μοιραζόμαστε τον κίνδυνο, διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλειά μας. Αυτό δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση».
Ο κ. Σολτς δήλωσε ενοχλημένος, από τη συζήτηση σχετικά με την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου, υποστηρίζοντας ότι είναι «εντελώς ακατάλληλη στιγμή να συζητηθεί το θέμα, πριν καν αποφασιστεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο.
Οι δηλώσεις των ηγετών
«Κατανούμε ότι οι διατλαντικές σχέσεις βρίσκονται σε νέο στάδιο», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και ζήτησε στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Νωρίτερα είχε απευθύνει έκκληση η ΕΕ να μην μπει σε ανταγωνιστικά παιγνίδια με τις ΗΠΑ.
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν απηύθυνε έκκληση ο πόλεμος στην Ουκρανία να μην επεκταθεί σε περισσότερες χώρες, ενώ πρόσθεσε: «Δυστυχώς, η Ρωσία απειλεί πλέον ολόκληρη την Ευρώπη». «Μία γρήγορη εκεχειρία θα της έδιδε την ευκαιρία να στρατιωτικοποιηθεί ξανά και να επιτεθεί στην Ουκρανία ή κάποια άλλη χώρα», πρόσθεσε.
Στις δηλώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός Σερ Κιρ Στάρμερ τόνισε: «Δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ουκρανίας. Είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα για την Ευρώπη συνολικά» και ζωτικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας. Μόνο μια διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία που προστατεύει την κυριαρχία της θα αποτρέψει τον Πούτιν από περαιτέρω επιθετικότητα στο μέλλον».
Σημείωσε επίσης ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, πρέπει να αποτελούν μέρος ενός πακέτου με την υποστήριξη των ΗΠΑ γιατί διαφορετικά δεν θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά.
,