Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο παραπομπής του στο Κογκρέσο, μετά από νομικές ενέργειες που τον κατηγορούν για απάτη, λόγω «προώθησης» κρυπτονομίσματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Μιλέι δημοσίευσε στο X, σχετικά με το νόμισμα $LIBRA την Παρασκευή, το οποίο είπε ότι θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων και νεοφυών επιχειρήσεων.
Μοιράστηκε έναν σύνδεσμο για να το αγοράσει όποιος ενδιαφερόταν, με αποτέλεσμα η τιμή του να εκτοξευθεί. Αλλά μέσα σε λίγες ώρες, διέγραψε την ανάρτησή του και το κρυπτονόμισμα μειώθηκε σε αξία, κάνοντας τους επενδυτές να χάσουν τα περισσότερα από τα χρήματά τους.
Για παραπομπή του κάνουν λόγο από την αντιπολίτευση
Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης του Κογκρέσου λένε ότι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν διαδικασίες για την παραπομπή του Μιλέι. Εν τω μεταξύ, δικηγόροι υπέβαλαν καταγγελίες για απάτη στο ποινικό δικαστήριο της Αργεντινής την Κυριακή.
Μερικοί άνθρωποι στο Διαδίκτυο έχουν κατηγορήσει τον Μιλέι για αυτό που είναι γνωστό ως «τράβηγμα κουβέρτας» – όπου οι υποστηρικτές ενός κρυπτονομίσματος προσελκύουν αγοραστές, μόνο για να σταματήσουν τη συναλλακτική δραστηριότητα και να κερδίσουν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις πωλήσεις. Τόνισαν ότι ο σύνδεσμος που χρησιμοποιήθηκε για την αγορά των νομισμάτων αναφερόταν σε μια φράση που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος στις ομιλίες του.
Ωστόσο, το προεδρικό γραφείο της Αργεντινής δήλωσε το Σάββατο ότι η απόφαση για την αφαίρεση της θέσης ήταν για να αποφευχθούν οι «κερδοσκοπίες» μετά την αντίδραση του κοινού για την κυκλοφορία του κρυπτονομίσματος.
Ανέφερε ότι ο Μιλέι δεν συμμετείχε στην ανάπτυξη του κρυπτονομίσματος και ότι το Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της κυβέρνησης θα ερευνήσει και θα καθορίσει εάν κάποιος είχε ενεργήσει ανάρμοστα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του προέδρου.
Ο Γιονατάν Μπαντιβιέτζο, ένας από τους ενάγοντες που υπέβαλε τη νομική αγωγή, είπε στο Associated Press «το έγκλημα της απάτης διαπράχθηκε, στο οποίο οι ενέργειες του προέδρου ήταν ουσιαστικές».
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μιλέι έχουν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία.
Η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κρίχνερ, η οποία είναι τώρα στην αντιπολίτευση, άσκησε έντονη κριτική, αποκαλώντας τον «κρυπτοαπατεώνα» σε μια ανάρτηση που έχει δει 6,4 εκατομμύρια φορές.
Από την πλευρά του, ο συνασπισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτημα για παραπομπή του προέδρου, χαρακτηρίζοντάς το «σκάνδαλο άνευ προηγουμένου».
Ο Εστεμπάν Παουλόν, μέλος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι θα ζητήσει επίσης την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής.
Πηγή: BBC