Skip to main content

Δύο Σύνοδοι για την Ουκρανία 3.000 μίλια μακριά και η μακρά ιστορία Πούτιν – Μακρόν

Η απόσταση πο χωρίζει Μακρόν – Πούτιν είναι πια μεγάλη / EPA/KREMLIN POOL / SPUTNIK /

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ρωσίας και Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν για το μέλλον της Ουκρανίας σε δύο Συνόδους με τεράστια... απόσταση

Δύο διπλωματικές συναντήσεις υψηλότατου επιπέδου –  και οι δύο με βασικό θέμα την Ουκρανία χωρίς παρουσία Ουκρανών – πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο, σε απόσταση 3.000 μιλίων.

Η μία στο Παρίσι, με τη συμμετοχή επιλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών, τους οποίους προσκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, και η άλλη στο Ριάντ με Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους.

Στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται ήδη εκ μέρους των ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, Μάικλ Γουόλτς και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ. Η Ρωσία στις συνομιλίες, που θα αρχίσουν αύριο, Τρίτη, θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον ειδικό σύμβουλο του προέδρου Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ. Το Κίεβο δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε στο BBC μια ουκρανική κυβερνητική πηγή.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του ενόψει των συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας ο Ρώσος ΥΠΕΞ διερωτήθηκε «γιατί να κληθεί η Ευρώπη να συμμετάσχει στις συνομιλίες για μια ειρηνική διεθέτηση στην Ουκρανία, εφόσον οι Ετρωπαίοι πολιτικοί θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος;»

Σεργκέι Λαβρόφ και Γιούρι Ουσάκοφ – Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via Reuters
Ο Μάρκο Ρούμπιο στη Σαουδική Αραβία/ REUTERS/Evelyn Hockstein/Pool

Στο Παρίσι ο Μακρόν έχει προσκαλέσει τους ηγέτες της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ και της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν. Το «παρών» θα δώσουν επίσης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα και ενδεχομένως και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Δεν έχει βεβαίως λείψει η γκρίνια για την επιλογή των προσώπων και γιατί αποκλείστηκαν άλλοι ηγέτες.

Στη γαλλική πρωτεύουσα θα τεθούν επί τάπητος δύο ζητήματα:

  • Η αύξηση των αμυντικών δαπανών των Ευρωπαίων, που συνειδητοποιούν πλέον ότι οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Τραμπ δεν δίνουν προτεραιότητα στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της, ούτε στην άμυνά τους.
  • Η αποστολή στρατευμάτων στο Κίεβο, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας. Δεν θα αποτελούν ακριβώς «ειρηνευτική δύναμη», αλλά μία δύναμη που θα έχει ως στόχο να δείξει στην Ουκρανία ότι δεν μένει μόνη και στη Ρωσία πως αν δεν τηρήσει τους όρους, δεν θα βρει απέναντί της μόνο το Κίεβο.

Είναι αμφίβολο εάν η Σύνοδος θα μπορέσει να καταλήξει σε απτές αποφάσεις. Αλλά αυτό που θα επιδιώξουν τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι είναι να στείλουν ένα μήνυμα στην Ουάσιγκτον. «Σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας σημειώθηκαν έκτακτες διακοπές ρεύματος μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές. Ένας Ουκρανός βουλευτής λέει ότι δεν φαίνεται ότι Ρωσία να θέλει καθόλου ειρήνη. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε και κατέστρεψε 90 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη το βράδυ της Κυριακής.

Στο Ριάντ την ίδια ώρα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, οι συνομιλίες θα έχουν στόχο «την αποκατάσταση ολόκληρου του συμπλέγματος των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και την προετοιμασία πιθανών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία».

Όταν οι δύο ηγέτες είχαν φιλικές σχέσεις

Η σχέση Πούτιν – Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Μέγαρο των Ηλυσίων, έχει εν τω μεταξύ μακρά ιστορία με τον Βλαντίρ Πούτιν, όπως θυμίζει το BBC.

Μετά την αποχώρηση της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από την πολιτική το 2021, η Γαλλία προσπάθησε να αναλάβει τον ρόλο της Γερμανίας ως το κύριο διπλωματικό κανάλι της Ευρώπης με τη Ρωσία. Δύο εβδομάδες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μακρόν ταξίδεψε στη Μόσχα για μια συνάντηση με τον Πούτιν – σε μία ύστατη αλλά τελικά μάταιη προσπάθεια να αποτραπεί ο πόλεμος.

Μετά από αυτό, η επαφή μεταξύ Μόσχας και Παρισιού ήταν ελάχιστη, με τη Γαλλία να γίνεται ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Κιέβου.

Το 2023, ο Πούτιν κατηγόρησε προσωπικά τον Μακρόν ότι κατέστρεψε την κάποτε «καλή τους σχέση».

Τώρα, ο Γάλλος ηγέτης, σε μία περίοδο κατά την οποία τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένοι, αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να πείσει το Κρεμλίνο ότι η χώρα του –και η Ευρώπη συνολικά– αξίζει μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.