Μετά την Βρετανία και η Σουηδία δήλωσε ότι δεν θα αποκλείσει την αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά τη διαπραγμάτευση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Θα πρέπει τώρα πρώτα να διαπραγματευτούμε μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη που σέβεται το διεθνές δίκαιο, που σέβεται την Ουκρανία και που πάνω απ’ όλα διασφαλίζει ότι η Ρωσία δεν θα κάνει πίσω, θα ανασυνταχθεί και θα επιτεθεί στην Ουκρανία ή σε άλλη χώρα μέσα σε μερικά χρόνια», δήλωσε σε συνέντευξή της στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Swedish Radio η υπουργός Εξωτερικών Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ.
«Οταν θα έχουμε εδραιώσει μια τέτοια ειρήνη, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να διατηρηθεί και τότε η κυβέρνησή μας δεν αποκλείει τίποτα», πρόσθεσε.
Τα σχόλια της υπουργού έγιναν μετά τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ ότι είναι έτοιμος να στείλει βρετανικά στρατεύματα στην Ουκρανία για ειρηνευτική αποστολή καθώς προσπάθησε να δείξει στις ΗΠΑ ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να έχουν ρόλο στις συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου.
Πάντως ο Στάρμερ αναγνώρισε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να θέσει τις βρετανικές δυνάμεις «σε κίνδυνο» εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπολύσει νέα επίθεση.
Οι δηλώσεις αυτές γίνοντα λίγο πριν από τις έκτακτες συνομιλίες για το ουκρανικό που θα έχει σήμερα με τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι και ενώ έφτασε σήμερα στη Σαουδική Αραβία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ενόψει των προγραμματισμένων συνομιλιών με Ρώσους αξιωματούχους και στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών αναμένεται να ξεκινήσουν την Τρίτη, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Kommersant.