Skip to main content

Γερμανία: Ο Τζέι Ντι Βανς και η στήριξη στην ακροδεξιά στο επίκεντρο του debate «μια ανάσα» πριν τις εκλογές

Kay Nietfeld/Pool via REUTERS

Τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι υποψήφιοι

Η Γερμανία μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εκλογές την ώρα που η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μια στάσιμη οικονομία και τις ανησυχίες για το μεταναστευτικό και τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που επιδεινώνονται υπό τη νέα κυβέρνηση Τραμπ και τη συμπάθεια προς την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ενόψει των εκλογών που διεξάγονται την επόμενη Κυριακή, οι βασικοί διεκδικητές της καγκελαρίας «κοντοροχτυπήθηκαν» σε μια έντονη τηλεοπτική συζήτηση που αναπόφευκτα επηρεάστηκε από την Διάσκεψη του Μονάχου και την επίθεση που εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Η υποψήφια καγκελάριος της AfD Άλις Βάιντελ χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ ως τον «σωστό άνθρωπο» για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και προέτρεψε τη χώρα της να παραμείνει «ουδέτερος μεσολαβητής».

Η Βάιντελ αποτέλεσε τον στόχο των υπόλοιποων τριών πολιτικών που συμμετείχαν στο debate, του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, που προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, του υποψηφίου του κόμματος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και του αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Φρίντριχ Μερτς.

Όλοι τους επιυέθηκαν στο ακροδεξιό κόμμα για μια σειρά θεμάτων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύνδεση του κόμματος με τη ναζιστική ιδεολογία.

Η Βάιντελ πάντως εμφανίστηκε κολακευμένη για την υποστήριξη που έλαβε από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος τη συνάντησε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου το Σαββατοκύριακο. Η 46χρονη χαιρέτισε την ομιλία του Βανς ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να συνεργαστούν με ακροδεξιά και αντισυστημικά κόμματα.

Η υποστήριξη αυτή του Βανς στη γερμανική ακροδεξιά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της Γερμανίας που θεωρούν ταμπού την συνεργασία με ακροδεξιά κόμματα.

Ο Μερτς, του οποίου ο συνασπισμός προβλέπεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές με περίπου το 30% των ψήφων, κατηγόρησε τη Βάιντελ ότι έχει εξτρεμιστές στο κόμμα της, όπως ο Μπιορν Χέκε, ο οποίος κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές το περασμένο φθινόπωρο στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας. Ο Χέκε καταδικάστηκε πέρυσι επειδή χρησιμοποίησε εν γνώσει του ένα απαγορευμένο ναζιστικό σύνθημα.

«Έχουμε μια καλή παράδοση στη Γερμανία, η οποία συνίσταται στην εκμάθηση διδαγμάτων από τις εμπειρίες του εθνικοσοσιαλισμού», είπε επίσης ο Σολτς στην Βάιντελ. «Δεν υπάρχει συνεργασία με την ακροδεξιά».

«Βρίσκω αυτή τη σύγκριση σκανδαλώδη», απάντησε η ακροδεξιά υποψήφια. «Κοίτα, μπορείς να με προσβάλεις εδώ απόψε όπως θέλεις. Προσβάλλετε εκατομμύρια ψηφοφόρους».

Η ομιλία του Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου και η κίνηση του Τραμπ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με το Κίεβο και τους Ευρωπαίους συμμάχους του, «βάρυνε» συνεχώς τη συζήτηση.

Οι υποψήφιοι για την καγκελαρία συγκρούστηκαν επίσης για τον τρόπο χρηματοδότησης δισεκατομμυρίων σε επιπλέον αμυντικές δαπάνες καθώς και για τα «ακανθώδη» ζητήματα της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία ως μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας μετά τη διευθέτηση του πολέμου- ένα θέμα που θα συζητηθεί σήμερα στη συνάντηση που διοργανώνει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

«Δεν μπορούμε να εκλάβουμε αρκετά σοβαρά αυτό που συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες και με τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, επειδή η κυβέρνηση Τραμπ εξαπολύει κατά μέτωπο επίθεση στην κοινότητα αξιών της Δύσης», είπε ο Χάμπεκ.

Ο Μερτς επέκρινε τον Σολτς επειδή άφησε τον Γάλλο ηγέτη να πάρει την πρωτοβουλία και να αναλάβει να συντονίσει την απάντηση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις του Τραμπ με τον Πούτιν. Κατηγόρησε επίσης την καγκελάριο, το κόμμα του οποίου βρίσκεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, με 15% των, ότι απέκλεισε τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για πολιτικούς λόγους.

Αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης και της οικονομίας, ο Μερτς, που βρίσκεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις, ήταν αυτός που άσκησε την πιο έντονη κριτική του στην Βάιντελ.

Απαντώντας στις υποδείξεις της ότι η Γερμανία δεν πρέπει να πάρει μέρος στη σύγκρουση, είπε: «Όχι, δεν είμαστε ουδέτεροι, δεν είμαστε στο μεταξύ. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και, μαζί με την Ουκρανία, υπερασπιζόμαστε την πολιτική τάξη που έχουμε εδώ».

Διαβάστε ακόμα:

Γερμανία: Σταθερά πρώτη η Χριστιανική Ένωση – Παγιωμένη στη δεύτερη θέση η Εναλλακτική για τη Γερμανία

Αντεπίθεση Σολτς – Ζελένσκι από το μουδιασμένο Μόναχο: «Ακατανόητη» η παρέμβαση Βανς, «ώρα για ευρωπαϊκό στρατό»

Φρίντριχ Μερτς: «Καρφιά» κατά ΗΠΑ- «Δεν θα διώχναμε ποτέ ένα πρακτορείο από την αίθουσα Τύπου»