Skip to main content

ΕΕ: Επίθεση γοητείας από την Κίνα στους «παγετώνες» από τις ΗΠΑ

REUTERS/Wolfgang Rattay

Τι αποκαλύπτουν στη «Ν» διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες

Την ώρα που στο Παρίσι οι ηγέτες έξι ευρωπαϊκών χωρών προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους «παγετώνες», που έρχονται από την Ουάσιγκτον, η Κίνα φαίνεται να τείνει χείρα συνεργασίας στην Ευρώπη, «εισβάλοντας» παρασκηνιακά στο διπλωματικό παιγνίδι για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Κίνα κατάφερε να κερδίσει διπλωματικούς ”πόντους” απέναντι στους Ευρωπαίους στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου», λένε στη «Ναυτεμπορική» διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. «Σε αντίθεση με την προσβλητική συμπεριφορά των Αμερικανών, το Πεκίνο φαίνεται να εκδηλώνει μια επίθεση γοητείας προς την Ευρώπη», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. «Στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, οι Κινέζοι έκαναν το καλύτερο, δείχνοντας ένα φιλικό πρόσωπο».

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι που μετείχε στη διάσκεψη διαβεβαίωσε την επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας ότι το Πεκίνο υποστηρίζει «ένα σημαντικό ευρωπαϊκό ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις». Σε αντίθεση δηλαδή, με τη διοίκηση Τραμπ που αρνείται τη συμμετοχή της ΕΕ στο τραπέζι των συνομιλιών για την Ουκρανία.

Ο Γουάνγκ υπενθύμισε ότι η Κίνα πάντα υποστήριζε την επίλυση παγκόσμιων διαφορών και συγκρούσεων μέσω διαλόγου, διαβουλεύσεων και άλλων πολιτικών μέσων, κάτι που ισχύει και για το ζήτημα της Ουκρανίας.

«Η Κίνα ούτε δημιούργησε την ουκρανική κρίση, ούτε είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν, αλλά ούτε την εκμεταλλεύτηκε, είπε, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι από την επόμενη μέρα που ξέσπασε ο πόλεμος η Κίνα ζήτησε λύση μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων.

Ανοιχτό παράθυρο

Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα «φλερτάρει» με τους απογοητευμένους και θέλει να εμφανιστεί ως αξιόπιστος εταίρος.

Κρατώντας βέβαια ανοικτό το παράθυρο και προς την Ουάσιγκτον, ο Γουάνγκ χαιρέτισε όλες τις προσπάθειες για ειρήνη και φυσικά τις συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Σημειώνοντας όμως ότι η σύγκρουση λαμβάνει χώρα σε ευρωπαϊκό έδαφος, ο Γουάνγκ Γι είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να εργαστεί για την ειρήνη αντιμετωπίζοντας από κοινού τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης και βρίσκοντας ένα ισορροπημένο, αποτελεσματικό και βιώσιμο πλαίσιο ασφάλειας για διαρκή σταθερότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με την «Wall Street Journal», η Κίνα εργάζεται στα παρασκήνια για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία. «Τις τελευταίες εβδομάδες, Κινέζοι αξιωματούχοι πρότειναν στην ομάδα Τραμπ να οργανώσει μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Ρωσίας και να διευκολύνει τις ειρηνευτικές προσπάθειες μετά από μια πιθανή εκεχειρία», γράφει η αμερικανική εφημερίδα και προσθέτει:  «Το Πεκίνο θέλει να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, αγνοώντας το Κίεβο».

Οι φόβοι του Πεκίνου

«Το Πεκίνο βλέπει ότι η κίνηση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ μετατοπίζει τη γεωπολιτική εστίαση της Ουάσιγκτον στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Και αυτό  θα έχει σημαντικές συνέπειες για την Κίνα», εξηγούν  Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Πιτ Χέγκσεθ : «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επικεντρωθούν περισσότερο στον κινεζικό ανταγωνιστή τους στο μέλλον και στην πρόθεσή του να «απειλήσει την πατρίδα μας και τα πιο σημαντικά εθνικά μας συμφέροντα στον Ινδο-Ειρηνικό».

Η κίνηση του Τραμπ δεν μετατοπίζει μόνο τη γεωπολιτική εστίαση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Δείχνει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη παγκόσμια δύναμη που είναι πρόθυμη και πιθανώς ικανή να επιβάλει την ειρήνη στην Ουκρανία.

Η «τύχη» των Κινέζων

«Σε κάθε περίπτωση, οι Κινέζοι δύσκολα θα μπορούσαν να πιστέψουν την… τύχη τους για τις επιθέσεις του αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες στο Μόναχο», λέει ο Μίκο Χουοτάρι, διευθυντής της «δεξαμενής σκέψης» Merics με έδρα το Βερολίνο, η οποία ειδικεύεται στην Κίνα.

Δεν είναι πάντως ακόμη σαφές εάν η Κίνα θα προσεγγίσει την ΕΕ για «να βγουν από το τραπέζι» οι κυρώσεις κατά των κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, για παράδειγμα . Θα προσπαθήσει επίσης η Κίνα να καλύψει το κενό στην Ευρώπη, εάν η κυβέρνηση Τραμπ διακόψει την αμερικανική βοήθεια; «Έχουμε ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα και πρέπει πρώτα να πείσουμε τον κόσμο ότι λειτουργεί», λέει ο καθηγητής Γιάο Γιανγκ από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Η Ουκρανία ενδιαφέρει επίσης οικονομικά την Κίνα ως κύρια πηγή γεωργικών προϊόντων και ως αγοραστής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας drone. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κινεζικές εταιρείες προμηθεύουν πελάτες σε πολλές χώρες», δήλωσε ο Σου Ξιντάο, αναλυτής του κινεζικού τηλεοπτικού καναλιού CGTN. Σύμφωνα με τον Κινέζο αναλυτή, η διάσκεψη για την ασφάλεια, στο Μόναχο, ήταν  μια διπλωματική επιτυχία για το Πεκίνο: «Πιστεύω ότι η κινεζική κυβέρνηση είναι πλέον πιο ευαίσθητη στα θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και τα κατανοεί καλύτερα».

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί η Ευρώπη πληρώνει τα δικά της λάθη στην Ουκρανία

Στην τελική ευθεία για τη «Γιάλτα» Τραμπ – Πούτιν: «Τις επόμενες ημέρες θα ξέρουμε αν η Μόσχα θέλει σοβαρά ειρήνη»

Σε απόλυτο σοκ η Ευρώπη μπροστά στα σχέδια Τραμπ, Πούτιν – Τι μπορεί να σώσει η Σύνοδος Ασφαλείας στο Παρίσι

Σοβαρολογεί ο Πούτιν για τις διαπραγματεύσεις; Τι μας λένε οι επιλογές του και η Ιστορία