Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, προκειμένου να καταρτιστεί η μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα στους Financial Times.
Οι δηλώσεις του έρχονται καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τους ηγέτες των αρκετών ευρωπαϊκών χωρών για συζητήσεις με αντικείμενο την ευρωπαϊκή ασφάλεια, στον απόηχο των εξελίξεων στο ουκρανικό, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να φέρεται αποκλεισμένη από το τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών. Την ίδια ώρα Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι φθάνουν στο Ριάντ για να προετοιμάσουν τη συνάντηση μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αν ο Τραμπ θέλει οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την ασφάλειά τους, τότε φυσικά οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι παράγοντας-κλειδί στον σχεδιασμό της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας, είπε ο Κόστα στους FT.
Το θέμα «δεν είναι μόνο η Ουκρανία», τόνισε. «Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η Ρωσία είναι παγκόσμια απειλή, όχι μόνο απειλή για την Ουκρανία», πρόσθεσε.
«Οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ εμπόλεμων», συνέχισε ο Κόστα. «Φυσικά είναι απαραίτητο να γίνει διαπραγμάτευση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Αλλά αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο την Ουκρανία. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Ο Κόστα υπογράμμισε επίσης την επιθετική στάση της Ρωσίας προς τα κράτη της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, που είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και την κατοχή εδαφών σε κράτη που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της ΕΕ. Για τον ίδιο αυτά συνιστούν λόγο για να συμμετάσχουν στις συνομιλίες οι Βρυξέλλες.
«Η Ρωσία είναι ξεκάθαρα μια απειλή για την κυριαρχία της Βαλτικής, για τα ανατολικά μας σύνορα», είπε χαρακτηριστικά. «Έχουν στρατιωτική παρουσία στη Μολδαβία, στη Γεωργία».