«Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν κατά πόσον ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλά σοβαρά για την ειρήνη».
Η δήλωση – σε ερώτηση από το CBS για το τι σκοπεύει να πει στον Λαβρόφ- ανήκει στον αμερικανό ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και δείχνει ότι η σύνοδος της Σαουδικής Αραβίας μεταξύ Τραμπ και Πούτιν είναι πολύ κοντά με πιθανότερη ημερομηνία, κατά πληροφορίες, την 28η Φεβρουαρίου.
Ο Αμερικανός επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο να κατευθυνθεί εκεί κατευθείαν από την Ιερουσαλήμ, όπου είχε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Μαζί του θα πάρει τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Ουόλς – δύο από τους στενότερους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ.
Σχεδόν ταυτόχρονα ο Στιβ Γουίτκοφ δήλωνε την Κυριακή σήμερα ότι μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία μέσα στην ημέρα προκειμένου να έχει συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχος αναφορικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ήταν η πρώτη επιβεβαίωση από επίσημα χείλη για τις επικείμενες συνομιλίες.
«Θα πάω απόψε», είπε ο Γουίτκοφ για το ταξίδι του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News. «Θα μεταβώ εκεί μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας και θα έχουμε συναντήσεις υπό τις οδηγίες του προέδρου και ελπίζουμε ότι θα καταγράψουμε κάποια πραγματικά καλή πρόοδο».
Πρώτες διά ζώσης επαφές εδώ και χρόνια
Οι επερχόμενες συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία θα είναι οι πρώτες υψηλού επιπέδου πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων εδώ και χρόνια. Σκοπός, να προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνάντηση κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν προσκλήθηκαν σε αυτή τη συνάντηση στη Σαουδική Αραβία, με το Κίεβο να έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεσμευτεί από καμία συμφωνία που θα προκύψει από οποιεσδήποτε συζητήσεις που θα γίνουν στο Ριάντ.
Ο Γουίτκοφ πάντως διαφώνησε ότι οι Ουκρανοί έχουν αποκοπεί από τις συνομιλίες με τους Ρώσους. Στη συνέντευξή του στο FoxΝews τόνισε ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια το Σαββατοκύριακο.
«Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με αποκλεισμό κανενός», είπε ο Γουίτκοφ.
Ανάλογη ήταν και η στάση του Ουόλς: Δεν απάντησε ευθέως (από το Fox News και αυτός) όταν ρωτήθηκε γιατί η Ουκρανία δεν περιλαμβάνεται στις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί.
Αρκέστηκε να πει ότι «ο ουκρανικός λαός πολέμησε γενναία» και έχει υποστηριχθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε αυτή την προσπάθεια.
«Σε τελική ανάλυση όλο αυτό γίνεται υπό την ηγεσία του Προέδρου Τραμπ ώστε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», κατέληξε.
Δεν προσκλήθηκε, δεν πάει
Το «μυστήριο» έλυσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος του Κιέβου που -σχετικά ερωτηθείς από το ΒΒC- ήταν ξεκάθαρος: «Ο Ζελένσκι δεν προσκλήθηκε και δεν θα πάει».
Η Ουκρανία βρίσκεται σε φάση αποκωδικοποίησης των συγκεχυμένων μηνυμάτων των ΗΠΑ, που μέχρι τώρα ήταν η μεγαλύτερη σύμμαχός του, σχολιάζει ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Ουκρανία, Τζέιμς Γουότερχαουζ.
«Στη αρχή οι ΗΠΑ απέκλεισαν την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων. ‘Επειτα, ο Λευκός Οίκος είπε έκτοτε ότι μία «στρατιωτική πίεση» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ρωσίας. Στη αρχή κάλεσε την Ευρώπη να επιταχύνει τις προσπάθειές της να παράσχει ασφάλεια στην Ουκρανία. Έπειτα την απέκλεισε από οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες. Η Αμερική προσπαθεί να φέρει τη Ρωσία στο τραπέζι και δεν θέλει να εμπλακούν πάρα πολλά μέρη σε αυτό το στάδιο. Και ο Πρόεδρος Τραμπ προτιμά μια απρόβλεπτη προσέγγιση όταν πρόκειται για διαπραγματεύσεις».
Για την Ουκρανία ωστόσο, όλο αυτό, είναι η εντελώς χαοτική αρχή μιας διαδικασίας που θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον της.
Με πληροφορίες από CBS, BBC, Fox News