Skip to main content

BBC: Με δύο γραμμές η ΕΕ στο Μόναχο για την Ουκρανία – «Κοντόφθαλμη» η στάση Ζελένσκι λένε οι ΗΠΑ

O Γενς Στόλτενμπεργκ στο Μόναχο. REUTERS NORWAY OUT

Η μία άποψη συνηγορεί υπέρ της συνέχισης της στήριξης έως ότου εξαντληθεί η Ρωσία, ενώ η δεύτερη εκτιμά ότι τα πάντα πλέον έχουν αλλάξει καθώς ο Τραμπ είναι αποφασισμένος για συμφωνία με τον Πούτιν

Σε περιδίνηση εξακολουθεί να βρίσκεται η ευρωπαϊκή διπλωματία για το Ουκρανικό ενώ οι ΗΠΑ απαντούν μάλλον δηκτικά στην άρνηση Ζελένσκι να αποδεχθεί την πρότασή τους για  συνεκμετάλλευση των σπανίων γαιών του ουκρανικού υπεδάφους, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφάλειας.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπράιαν Χιουζ, αν και δεν επιβεβαίωσε ρητά την αμερικανική προσφορά, χαρακτήρισε τη στάση του Ζελένσκι κοντόφθαλμη έναντι της «εξαιρετικής ευκαιρίας που έδωσε η κυβέρνηση Τραμπ στην Ουκρανία».

«Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κουραστεί να στέλνει πρόσθετη αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία» είπε ο Χιουζ προσθέτοντας ότι μια συμφωνία για τα ορυκτά θα επέτρεπε στους Αμερικανούς φορολογούμενους να «ανακτήσουν» κάποια από τα χρήματα έχουν σταλεί στο Κίεβο ενώ παράλληλα θα ανέπτυσσε και την οικονομία της Ουκρανίας.

Ο Χιουζ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι «οι οικονομικοί δεσμοί με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η καλύτερη εγγύηση ενάντια σε κάποια μελλοντική επιθετικότητα και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαρκούς ειρήνης», σχολιάζοτας. «Οι ΗΠΑ το αναγνωρίζουν αυτό, οι Ρώσοι το αναγνωρίζουν πρέπει και οι Ουκρανοί».

Την ίδια στιγμή στο Μόναχο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, καταγράφονται δύο έντονα διαφορετικές απόψεις στους κόλπους της ΕΕ, ως προς την στάση της Ενωσης έναντι του πολέμου στην Ουκρανία.

  • H μία ακολουθεί το μακροχρόνιο δόγμα του ΝΑΤΟ ότι η Δύση πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή «για όσο χρόνο χρειαστεί». Αυτή η άποψη υποστηρίζει ότι – λόγω των κυρώσεων και του πολέμου – η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε μεγάλο πρόβλημα και ότι εάν η Ουκρανία μπορέσει να αντέξει μερικούς μόνο μήνες ακόμη, τότε η επίθεση της Ρωσίας θα εξαντληθεί και η Ουκρανία θα είναι σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση από ό,τι σήμερα.
  • Η άλλη άποψη είναι ότι όλα έχουν αλλάξει. Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει τον χρόνο ή την υπομονή για αυτό, θέλει αυτός ο πόλεμος να τελειώσει τώρα και προχωρά γρήγορα με τα μάτια στραμμένα σε μια συμφωνία με τον Πούτιν.

Η Ευρώπη και η Ουκρανία προσπαθούν να προσεγγίσουν τη νέα (και ανεπιθύμητη) αυτή πραγματικότητα, εξ ου και η αναταραχή των συναντήσεων και η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής.

Αλλά οι ενδείξεις είναι ότι ο Λευκός Οίκος είναι αποφασισμένος να συνάψει συμφωνία με τη Μόσχα, αγνιοώντας τις διαμαρτυρίες της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων συμμάχων της, ακόμη και με τον κίνδυνο να ανταμείψει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή του σε κυρίαρχο ευρωπαϊκό έθνος.

Εν τω μεταξύ, στο φως έφερε το Reuters, έγγραφο-ερωτηματολόγιο προς τους Ευρωπαίους, για το τι θα χρειάζονταν από την Ουάσινγκτον, προκειμένου να συμμετάσχουν σε διευθετήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας και να περιγράψουν πώς βλέπουν το θέμα των μόνιμων εγγυήσεων.

Σύνοδος Κορυφής με τις «κυριότερες χώρες» – Παρών και ο Στάρμερ

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον συσχετισμών, Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί αύριο, Δευτέρα, στο Παρίσι «τις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες» για συζητήσεις σχετικά με «την ευρωπαϊκή ασφάλεια», επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί τις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες αύριο για συζητήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο Μπαρό στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, χωρίς να διευκρινίζει ποιες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτήν τη «συνάντηση εργασίας».

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, πέντε Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν πως η συνάντηση θα περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Δανία, η οποία θα εκπροσωπήσει τις Βαλτικές και τις σκανδιναβικές χώρες.

Πρωτοβουλίες και πρόταση για ειδικό απεσταλμένο στα πρότυπα του Κοσσόβου

Νωρίτερα πάντως, στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδρίασαν εκτάκτως με την Κάγια Κάλας να αναφέρει ότι «η Ευρώπη παραμένει ισχυρά ενωμένη στη στήριξη της Ουκρανίας και στην ενίσχυση της δικής μας άμυνας. Σύντομα θα παρουσιάσουμε νέες πρωτοβουλίες για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός».

Την ίδια στιγμή δύο Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά τον αποκλεισμό της Ευρώπης ως εταίρου στις συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας, προτείνου ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία προκειμένου η Ενωση να διασφαλίσει ότι θα έχει έναν ουσιαστικό ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσαν σήμερα

«Αν μπορώ απλώς να ρίξω χαλαρά μια ιδέα, αν υπάρξει ένα διαπραγματευτικό τραπέζι, νομίζω πως πρέπει να κάνουμε κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε στο Κόσοβο», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ την Ασφάλεια, ενώ ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, σε ανάλογο μήκος κύματος δήλωσε: «Αυτό που δεν είχαμε στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια ήταν μια προσωπικότητα που θα χαίρει μεγάλης εκτίμησης από όλους, που θα λαμβάνεται υπόψη στη Μόσχα, θα λαμβάνεται υπόψη στο Κίεβο, και θα έχει υποστήριξη στην Ουάσινγκτον».