Skip to main content

Ο Σολτς απαντά στον Αμερικανό αντιπρόεδρο: «Δεν θα δεχτούμε παρεμβάσεις στη Δημοκρατία μας»

REUTERS/Wolfgang Rattay

Τι κρατάει από την ομιλία του Τζέι Ντι Βανς; «Όλες αυτές τις συζητήσεις για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη», είπε ειρωνικά

«Με το καλημέρα» ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έκανε αναφορά, κατά την ομιλία του την δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μόναχου, στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος επέπληξε την Ευρώπη για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου.

Ο Σολτς ξεκίνησε την ομιλία του με ευθεία αναφορά στον Βανς, τον οποίο ευχαρίστησε για την επίσκεψή του στο Νταχάου και τα σχόλιά του ότι δεν επιτρέπεται η επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων.

«Ποτέ ξανά» στον φασισμό και τον ρατσισμό, είπε ενώ σε μια αναφορά στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) δήλωσε: «Δεν θα δεχτούμε να παρεμβαίνουν ξένοι στις εκλογές μας για λογαριασμό αυτού του κόμματος». «Εμείς αποφασίζουμε μόνοι μας τι θα συμβεί στη δημοκρατία μας», πρόσθεσε.

Ουσιαστικά ο Σολτς υπερασπίστηκε το «τείχος προστασίας» των γερμανικών κομμάτων που προσπαθούν να απομονώσουν την ακροδεξιά και θεωρείται οτι ο Γερμανός καγκελάριος απάντησε στον Βανς, ο οποίος κάλεσε χθες να ανοίξουν την «πόρτα» στα ακροδεξιά κόμματα. Μάλιστα ο ίδιος συνάντησε την υποψήφια καγκελάριο της ακροδεξιάς AfD, Άλις Βάιντελ.

«Η Γερμανία είναι μια πολύ ισχυρή δημοκρατία, και ως ισχυρή δημοκρατία, είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι η ακροδεξιά πρέπει να είναι εκτός πολιτικού ελέγχου και έξω από τις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων και δεν θα υπάρξει συνεργασία μαζί τους», συνέχισε ο Σολτς.

«Όχι» στην  ελευθερία  που υπαγορεύεται

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Σολτς είπε ότι είναι υπέρ των συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και της αναζήτησης τρόπων τερματισμού της σύγκρουσης, όμως, όπως υπογράμμισε, η Ευρώπη δεν θα υποστηρίξει μια « ελευθερία που την έχουν υπαγορεύσει».

«Επίσης, δεν θα δεχθούμε καμία λύση που οδηγεί σε αποσύνδεση της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής ασφάλειας. Μόνο ένα άτομο θα ωφεληθεί από αυτό: ο πρόεδρος Πούτιν. Εμείς οι Ευρωπαίοι θα εκπροσωπήσουμε αυτά τα συμφέροντα με σιγουριά και ενοποίηση στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς εάν υπήρχε κάτι που αξίζει να αναλογιστεί κανείς από την ομιλία του Βανς, ο Σολτς απάντησε: «εννοείτε όλες αυτές τις συζητήσεις για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη;». Ουσιαστικά ειρωνεύτηκε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο ο οποίος μίλαγε επί είκοσι λεπτά χωρίς να κάνει αναφορά στην Ουκρανία ή τη ρωσική εισβολή. Αντίθετα, εστίασε σε αυτά που εκείνος θεωρεί ως προβλήματα στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών δημοκρατιών.

Σε άλλη ερώτηση, για το εάν οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να εμπλακούν στην διαδικασία εξασφάλισης μιας μεταπολεμικής ειρήνης, ο Σολτς απαντά θετικά, σημειώνοντας ότι αυτή ήταν πάντα η βάση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ.

Ο Σολτς είπε ότι για να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί ξανά εάν επιτευχθεί ειρήνη, οι υποστηρικτές του Κιέβου «πρώτα απ’ όλα» πρέπει να δημιουργήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στο μέλλον.

«Θα υπάρξει ευθύνη στη μεταπολεμική περίοδο για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και για τους διεθνείς εταίρους και φίλους της Ουκρανίας να το κάνουν αυτό», είπε. «Όλα τα είδη των εγγυήσεων ασφαλείας που δίνουμε θα πρέπει να σχεδιαστούν σε αυτή τη βάση».

Παντως απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση σχετικά με το εάν η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να αναλάβει την εξουσία εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη στο Κίεβο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σολτς αναφέρθηκε στον Βανς και σε συνέντευξή του ακόμη στην Γερμανική Ραδιοφωνία, χαρακτηρίζοντας «ακατανόητη» την εμφάνιση του Αμερικανού αντιπροέδρου: «Δεν μπορώ να καταλάβω. Όσα ειπώθηκαν είναι εκνευριστικά και δεν μπορούν απλώς να σχολιαστούν απορριπτικά και να υποβαθμιστούν».

Αμυντικές δαπάνες

Αναφερόμενος στις γερμανικές αμυντικές δαπάνες, ο Γερμανός καγκελάριος ανάφερε ότι θα αυξηθούν «σημαντικά». Μάλιστα, όπως είπε, ο ειδικός προϋπολογισμός ύψους 100 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του γερμανικού στρατού είναι μόνο «το πρώτο βήμα».

Τόνισε πάντως ότι θα χρειαστούν τεράστια χρηματικά ποσά. «Πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις αμέσως στο γερμανικό σύνταγμα μετά τις εκλογές για να επιτρέψουμε περισσότερες δαπάνες για την άμυνα», είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας επίσης νέους κανόνες δαπανών για την ΕΕ όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες.

Ενόψει των γερμανικών εκλογών, υπάρχει μια «θερμή» συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με το αν θα αλλάξουν οι κανόνες για το χρέος της χώρας.

Ο Σολτς είπε ότι είναι «λίγο αηδιασμένος» από τους πολιτικούς που υποστηρίζουν ότι μπορείς να πετύχεις περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες χωρίς να δανειστείς περισσότερα χρήματα.