Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα είναι «πολύ, πολύ, πολύ δύσκολο» για την Ουκρανία να επιβιώσει χωρίς τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, τόσο στην παρούσα φάση που προσπαθεί να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή όσο και στο μέλλον μετά το τέλος του πολέμου.
«Μάλλον θα είναι πολύ, πολύ, πολύ δύσκολο. Και φυσικά, σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις. Βέβαια, σε κάθε δύσκολη κατάσταση έχεις μια ελπίδα. Αλλά θα έχουμε μικρές πιθανότητες επιβίωσης χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ», είπε ο Ζελένσκι σε απόσπασμα της συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο NBC
Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της Ουκρανίας θα μεταδοθεί την Κυριακή.
«Δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι» να πολεμήσω εναντίον της Ρωσίας χωρίς την αμερικανική υποστήριξη, επανέλαβε ο Ζελένσκι. «Δεν θέλω να σκεφτώ ότι δεν θα είμαστε στρατηγικοί εταίροι», πρόσθεσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε επίσης για την ανησυχία του ότι η Ουκρανία θα είναι ευάλωτη σε μια νέα μεγάλη επίθεση από τη Ρωσία στο μέλλον, εάν οι ΗΠΑ δεν συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη.
Ο Ζελένσκι είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι για να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά για να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα άρει ορισμένες διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία και θα επιτρέψει στον στρατό της να ανασυνταχθεί.
«Αυτό είναι πραγματικά που θέλει. Θέλει παύση, προετοιμασία, εκπαίδευση, άρση ορισμένων κυρώσεων, λόγω κατάπαυσης του πυρός και τα λοιπά», είπε ο Ζελένσκι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Ζελένσκι έγιναν κατά τη διάρκεια μιας Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, όπου ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς επέκρινε τους Ευρωπαίους ηγέτες για μια σειρά ζητημάτων που δεν σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας τους, όπως είπε, να υπερασπιστούν τις «αξίες που μοιράζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
Το χάσμα αυτό μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για τον Ζελένσκι και την εξαντλημένη Ουκρανία. Ενώ ο πόλεμος φαίνεται έχει βρεθεί σε τέλμα, οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν αργή αλλά επώδυνη πρόοδο στο πεδίο. Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 20% της χώρας, η οποία έχει απόλυτη ανάγκη από όπλα και στρατιώτες.
Με πληροφορίες από NBC