Skip to main content

Το μοναδικό καθεστώς ιδιοκτησίας στην Γάζα – Σε ποιον ανήκει τελικά η Λωρίδα;

REUTERS/Dawoud Abu Alkas

Σίγουρα στους εκδιωγμένους από τα εδάφη του Ισραήλ, Παλαιστίνιους. Αλλά το αλαλούμ των νόμων για την ιδιοκτησία της γης καθιστά το νομικό της καθεστώς, ένα από τα δυσκολότερα εδαφικά ζητήματα στον κόσμο

Αν και ο Τραμπ την θέλει, δεν είναι καν σαφές σε ποιον ανήκει. Οι περισσότερες χώρες θεωρούν τη ρημαγμένη από τον πόλεμο Λωρίδα, ως μέρος της Παλαιστίνης. Η οποία όμως, μεταξύ άλλων δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από τις ΗΠΑ. Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα ζωής στην γη που έκαναν δικαίως πατρίδα τους, μετά την εκδίωξή τους από τα εδάφη που  κατέλαβε το Ισραήλ. Ο καθορισμός της ιδιοκτησίας στην Γάζα, είναι όμως ένα από τα πιο περίπλοκα εδαφικά ζητήματα  στον κόσμο

Ο παλαιστινιακός θύλακας έχει ένα σχεδόν μοναδικό καθεστώς, καθώς και μια μακρά ιστορία αλλαγής ιδιοκτησίας. Για να προσδιοριστεί, το ποιος  κατέχει, την γη απαιτείται λεπτομερής ανάλυσης των αλληλεπικαλυπτόμενων νόμων που θεσπίστηκαν ανά τους αιώνες.

Η Γάζα διοικείται ουσιαστικά από τους μαχητές της Χαμάς, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι είναι παράνομα κατεχόμενη από το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι το Ισραήλ δεν θέλει να καταλάβει τη Γάζα στο τέλος του πολέμου, και έχει επαινέσει τον Τραμπ για τη δημιουργική, όπως είπε, σκέψη του να προτείνει τη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα,για να μετατρέψει την περιοχή, μεγέθους όσο η Φιλαδέλφεια, σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Κάτι που ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

Πώς θα αναλάμβανε ο Τραμπ;

Ο Τραμπ έχει δώσει ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά του για τη Γάζα, πέραν του ότι είπε ότι οι ΗΠΑ θα επικαλεστούν την «εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών» για τον έλεγχό της.

Έχει επίσης δηλώσει,  ότι οι ΗΠΑ δεν θα αγοράσουν τη Γάζα ούτε θα χρησιμοποιήσουν αμερικανικά στρατεύματα για να την καταλάβουν, αλλά ότι θα πρέπει να έχουν τον μακροπρόθεσμο έλεγχό της

Το αλαλούμ στο καθεστώς ιδιοκτησίας

Όπως εξηγεί η  Wall Sreet Journal, eπειδή η Γάζα έχει αλλάξει χέρια τόσες φορές, το νομικό πλαίσιο που διέπει την κυριότητα της γης είναι ένα συνονθύλευμα βρετανικών, αιγυπτιακών και παλαιστινιακών νόμων.

Ορισμένοι κανόνες χρονολογούνται ακόμη και από την εποχή που η περιοχή βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα 400 χρόνια που προηγήθηκαν του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πριν γίνει ερείπια, οι ιδιώτες κατείχαν το μισό της γης στη Γάζα, η οποία μπορεί να αγοραστεί ή να πωληθεί ελεύθερα, σύμφωνα με μελέτη του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, το 2015

Αλλά περισσότερο από το ένα τρίτο αυτής της γης εκτιμάται ότι δεν έχει καταγραφεί

Ορισμένοι ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει την ιδιοκτησία τους, για να αποφύγουν την πληρωμή φόρων, αναφέρει η έκθεση.

Οι μη καταγεγραμμένοι ιδιοκτήτες θεωρούνται κάτοχοι της γης, εκτός αν αποδειχθεί το αντίθετο, αναφέρει η μελέτη.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να εγγράψουν μη καταγεγραμμένη ιδιωτική γη εάν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι ιστορικά τους ανήκει.

Σε αντίθετη περίπτωση, υπόκεινται σε περιορισμούς: Μπορούν να πουλήσουν τη γη, αλλά δεν μπορούν να την υποθηκεύσουν, για παράδειγμα.

Οι καταυλισμοί που έγιναν κοινότητες

Στο παρελθόν απαιτούνταν τίτλοι ιδιοκτησίας για την οικοδόμηση στη Γάζα, όπου περίπου το ένα τρίτο της επικράτειας θεωρείτο  γη για δημόσια χρήση,

Πριν από τον πρόσφατο πόλεμο, τα οικόπεδα στη Γάζα καταγράφονταν στην Παλαιστινιακή Αρχή Γης και φορολογούνταν από τη Διεύθυνση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών της Γάζας.

Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που διέφυγαν από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, ο οποίος δημιούργησε το κράτος του Ισραήλ, διέμεναν σε οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς, οι οποίοι μετατράπηκαν έκτοτε σε μόνιμες κοινότητες, όπου οι κάτοικοι ανεπίσημα μοιράζονται την κυριότητα της ακίνητης περιουσίας.

naftemporiki.gr