Skip to main content

Μετά την Ινδία, θα πάρει F-35 και η Τουρκία;

Το F-35 δεν είναι πλέον απλώς ένα μαχητικό αεροσκάφος, αλλά ένα «εργαλείο διαπραγμάτευσης»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να πουλήσει στην Ινδία μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin, κατά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

«Θα αυξήσουμε τις στρατιωτικές μας πωλήσεις στην Ινδία κατά δισεκατομμύρια δολάρια, από εφέτος», είπε ο Τραμπ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ινδό πρωθυπουργό «Ανοίγουμε επίσης το δρόμο για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ινδία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντως με το Bloomberg ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρά εμπόδια στη διαδικασία πώλησης των αμερικανικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς στο Νέο Δελχί, λόγω των ισχυρών αμυντικών δεσμών της Ινδίας με τη Ρωσία. «Η Ινδία έχει αγοράσει αντιπυραυλικά  συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία το 2018. Οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως αφαιρέσει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 με το σκεπτικό ότι αγόρασε πυραύλους S-400 από τη Ρωσία», αναφέρει το πρακτορείο.

Την επισήμανση αυτή κάνουν μάλιστα και πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης σήμερα, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να επανενταχτεί το πρόγραμμα αγοράς F-35. Τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν μάλιστα ότι στην έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του αμερικανικού Κογκρέσου επισημαίνεται ότι η απόφαση για την πώληση των F-35 στην  Τουρκία, θα μπορούσε να επανεξεταστεί.  «Το Κογκρέσο μπορεί να επανεξετάσει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα», αναφέρεται στην έκθεση.

«Οι εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας, εγείρουν το ενδεχόμενο η πώληση των F-35 στην Τουρκία να βρεθεί ξανά στην ατζέντα», λένε Τούρκοι αναλυτές.

Ο ρόλος του Τραμπ

Η απαγόρευση στην πώληση F-35 στην Τουρκία είχε στηριχθεί στον νόμο  για την Aντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων ( CAATSA ) του 2017, που είχε εγκρίνει το Κογκρέσο και είχε   υπογραφεί από τον Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο. Με βάση τον νόμο CAATSA, τον Δεκέμβριο του 2020 επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία, λίγες εβδομάδες αφότου η Αγκυρα προχώρησε σε δοκιμή των ρωσικών πυραύλων S-400.

Ο νόμος αυτός προβλέπει  πάντως ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να «άρει , να τερματίσει ή να επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις στη βάση συγκεκριμένων και απαριθμούμενων αναλυτικά λόγων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

«Η Τουρκία αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα F-35 επειδή αγόρασε συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία και δεν μπόρεσε να παραλάβει τα αεροσκάφη που παρήγγειλε. Ωστόσο, η Ινδία λαμβάνει προσφορές για F-35, παρά το γεγονός ότι διαθέτει όχι μόνο τους S-400 αλλά και 259 ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Su-30MKI», μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. Αν και η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει τα διπλά μέτρα και σταθμά των ΗΠΑ, το πρόγραμμα F-35 δεν είναι πλέον  για την Τουρκία ένα στρατιωτικό πρόγραμμα, αλλά μάλλον μια προσπάθεια να απαλλαγούμε από ένα οικονομικό βάρος», αναφέρουν Τούρκοι αναλυτές .

Το Τουρκικό αεροσκάφος ΚΑΑΝ

«Ήδη, η Άγκυρα επιταχύνει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη του δικού της μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς Stealth με την ονομασία KAAN, το οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί επιχειρησιακά τη δεκαετία του 2030, με τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις να έχουν πραγματοποιηθεί από το 2024», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η Τουρκία έχει εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη της για το F-35 αναπτύσσοντας τις δικές της εναλλακτικές λύσεις με αεροσκάφη όπως τα KAAN, KIZILELMA, ANKA-3 και SİPER».

Η Τουρκία διαπραγματεύεται επίσης την αγορά 40 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και F-16 από τις ΗΠΑ.

Ειδικοί στον τομέα της άμυνας λένε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να πωλούν τα F-35 στους συμμάχους τους σε υψηλές τιμές και αποκομίζουν τεράστια κέρδη από αυτές τις πωλήσεις. Ως εκ τούτου, η πώληση των F-35 στην Ινδία θεωρείται οικονομική αναγκαιότητα.

Τι δρόμο θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ για το θέμα των F-35 και πώς θα διαμορφωθεί η στάση της Τουρκίας στο θέμα αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, φαίνεται ότι το F-35 δεν είναι πλέον απλώς ένα μαχητικό αεροσκάφος, αλλά έχει γίνει ένα πολιτικό και οικονομικό «εργαλείο διαπραγμάτευσης».