Skip to main content

Όλα τα βλέμματα στο Μόναχο: Ο Ζελένσκι συναντάει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ- Τριμερείς συνομιλίες για την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Τραμπ

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια πολέμου- Τι αναμένεται στη συνάντηση- Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί, Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν στη διάσκεψη ασφαλείας

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να έχει σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Στην διάσκεψη συμμετέχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης. Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ περιλαμβάνει τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον  απεσταλμένο για τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας Κιθ Κέλογκ.

Η συνάντηση των υψηλόβαθμων Αμερικανών με τον Ζελένσκι έρχεται καθώς η Ουκρανία συμπληρώνει σε λίγες ημέρες τρία χρόνια πολέμου με τη Ρωσία. Επίσης η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο του «θορύβου» που ξεσήκωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ είχε μια μεγάλης διάρκειας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, στην οποία ότι οι δυο τους συμφώνησαν να συναντηθούν, πιθανότατα στη Σαουδική Αραβία, σύντομα. Στη συνέχεια, ο Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών έβγαλε από την απομόνωση τον Πούτιν καλλιεργώντας την αίσθηση ότι η Ουκρανία αφήνεται στο περιθώριο και προδίδεται από τις ΗΠΑ. Μετά τις αντιδράσεις πάντως ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα είναι μέρος των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου. «Θα συμμετέχουν η Ουκρανία, η Ρωσία και άλλοι άνθρωποι. Πολλοί άνθρωποι σε αυτό το παιχνίδι», είπε χαρακτηριστικά.

Τριμερείς συνομιλίες (;) στο Μόναχο

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης ότι Αμερικανοί, Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν στη διάσκεψη την Παρασκευή για συνομιλίες σχετικά με τον τρόπο τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την τριμερή συνάντηση στο Μόναχο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η Ρωσία θα είναι εκεί με τους δικούς μας», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Η Ουκρανία είναι επίσης προσκεκλημένη, παρεμπιπτόντως, δεν είμαι σίγουρος ποιος ακριβώς θα είναι εκεί από οποιαδήποτε χώρα – αλλά άτομα υψηλού επιπέδου από τη Ρωσία, από την Ουκρανία και από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ωστόσο, η Ρωσία , η οποία δεν συμμετέχει επίσημα στη διάσκεψη, δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Επίσης, ο  σύμβουλος του Ζελένσκι, Ντμίτρο Λίτβιν, δήλωσε ότι «στο Μόναχο δεν αναμένονται συνομιλίες με Ρώσους».

Στη διάσκεψη δεν υπάρχει ρωσική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, επομένως οι συνομιλίες που ανακοίνωσε ο Τραμπ ότι θα γίνουν στο Μόναχο είναι πιθανό να λάβουν χώρα κάπου αλλού στην πόλη. Πάντως, το BBC, αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι απίθανο η γερμανική κυβέρνηση να τους έδωσε βίζα.

Επίσημη πρώτη για τον Τζέι Ντι Βανς στην παγκόσμια σκηνή

Το ταξίδι στη Γερμανία είναι μέρος της πρώτης εμφάνισης του Τζέι Ντι Βανς στην παγκόσμια σκηνή ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Την Τρίτη μίλησε στο συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη του Παρισιού προτού μεταβεί στο Μόναχο, όπου ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν το επίκεντρο της διάσκεψης τα τελευταία χρόνια.

Μέχρι στιγμής η στάση της κυβέρνησης Τραμπ φαίνεται να ευνοεί περισσότερο τη Ρωσία. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι ο Τραμπ χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικό» για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο ο Πούτιν αντιτίθεται και κάτι που ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η Ουκρανία χρειάζεται για να αποτρέψει μελλοντικές απειλές από τη Ρωσία. Ο Τραμπ είπε επίσης ότι δεν ήταν ρεαλιστικό για την Ουκρανία να ανακτήσει τα έδαφη που κατείχε πριν από τον πόλεμο.

Την Πέμπτη, δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει στην ομάδα της G7. Η Ρωσία ήταν στην G8, αλλά απομακρύνθηκε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν.

Ο Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν υπήρξε σφοδρός επικριτής της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία, έχει συμμετάσχει ξανά στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου στο παρελθόν.

Πέρυσι, είχε πει ότι πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να «κάνουν στροφή» από το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη για να επικεντρωθούν στην Ανατολική Ασία. Αυτό θα είναι το μέλλον της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για τα επόμενα 40 χρόνια. Και η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει με αυτό το γεγονός», είπε ο Βανς.

Εκτιμάται από τους ειδικούς ότι και φέτος θα επιμείνει σε αυτή του την άποψη.

«Αυτό που βλέπετε από τον Βανς είναι η αίσθηση ότι η Ευρώπη απλώς δεν έχει μεγάλη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες… Οι ΗΠΑ θέλουν μια νέα συμφωνία όσον αφορά τη διατλαντική ασφάλεια, όπου οι Ευρωπαίοι θα είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της Ευρώπης και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες», σχολίασε ο Μαξ Μπέργκμαν, διευθυντής του Προγράμματος για την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Όσον αφορά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, αυτό που αναμένεται να ακούσει ο Ουκρανός πρόεδρος από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, είναι πως η Ουκρανία χάνει στον πόλεμο και χρειάζεται να προετοιμαστεί για τη συνέχεια.

«Θα σοκάρει πολλούς»

Πάντως ο Βανς, μιλώντας στην Wall Street Journal, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις.  «Πιστεύω ότι υπάρχει μια συμφωνία που θα προκύψει απ’ αυτό και θα σοκάρει πολλούς», δήλωσε.  «Ο πρόεδρος δεν θα πάει σε αυτό με παρωπίδες», συνέχισε «Θα πει, ‘Όλα είναι στο τραπέζι, ας κάνουμε μια συμφωνία’».

Τι θα συμβεί όμως εάν ο Πούτιν δεν συναινέσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία που να εγγυάται τη μακροπρόθεσμη ανεξαρτησία του Κιέβου; Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν τη Μόσχα με κυρώσεις και ενδεχόμενη στρατιωτική δράση, απάντησε ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Υπάρχουν οικονομικά εργαλεία μόχλευσης, υπάρχουν φυσικά στρατιωτικά εργαλεία μόχλευσης» που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον του Πούτιν, δήλωσε ο Βανς στη συνέντευξή του στην εφημερίδα. «Υπάρχουν άφθονες διατυπώσεις, άφθονα σχήματα, όμως θέλουμε η Ουκρανία να έχει κυρίαρχη ανεξαρτησία», πρόσθεσε.