«Τίποτα δεν πρέπει να συζητηθεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία» δηλώνει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Παράλληλα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει πως ο βασικός στόχος είναι μια συμφωνία διαρκούς ειρήνης, η οποία θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης – με τη συμμετοχή της χώρας του και των Ευρωπαίων και με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.
Σε εισαγωγική ερώτηση της εφημερίδας για το αν τον εξέπληξε η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, ο Ουκρανός ΥπΕξ απαντά ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μια τέτοια συνομιλία σε αρκετές περιστάσεις. Υπενθυμίζει ακόμη ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε με τον πρόεδρο Τραμπ μετά το τηλεφώνημα, αλλά και ότι είχε ήδη την ευκαιρία να τον συναντήσει στο Παρίσι μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν [στις 7 Δεκεμβρίου, για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων]. Είχε τότε την ευκαιρία να του εξηγήσει το όραμά του για την επίτευξη μιας πλήρους, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης και για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία σε λίγα χρόνια, αναφέρει ο Αντρίι Σιμπίχα
«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συνεργαστούμε για να τερματιστεί ο πόλεμος το 2025. Δεν θέλουμε απλώς να σταματήσουν οι μάχες. Τίποτα δεν πρέπει να συζητηθεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία. Τίποτα δεν πρέπει να συζητηθεί για την Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη», επισημαίνει σχετικά ο ίδιος.
Όσον αφορά τυχόν ανησυχία του για το ότι ο Τραμπ μπορεί να βιαστεί να αντιμετωπίσει τον Πούτιν, ο Ουκρανός υπουργός απαντά: «Μας ενδιαφέρει να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Η Ουκρανία είναι η χώρα που ενδιαφέρεται περισσότερο για μια δίκαιη ειρήνη. Υποφέρουμε καθημερινά, δεδομένου ότι το 20% του εδάφους μας είναι υπό κατοχή. Η Ουκρανία κατάφερε να απελευθερώσει τα μισά των εδαφών στα οποία υπήρξε εισβολή το 2022, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης πόλης Χερσώνας, και να περιορίσει τις δυνατότητες του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να δημιουργήσει έναν διάδρομο σιτηρών. Αλλά η οικονομία μας λειτουργεί. Έπειτα από τρία χρόνια πολέμου, αυτό αποδεικνύει τη δύναμη του λαού και του στρατού μας, αν και δεν επωφεληθήκαμε πάντα εγκαίρως από ισχυρές αποφάσεις». «Δεν έχουμε λάβει αρκετά όπλα. Μείναμε πάντα δύο βήματα πίσω από τις πιο ενδεδειγμένες επιλογές. Η διπλωματία έχει τώρα την ευκαιρία να διαδραματίσει ενεργό ρόλο για να μας φέρει πιο κοντά στον στρατηγικό στόχο της ειρήνης», προσθέτει.
Για τις δηλώσεις Χέγκσεθ
Όσον αφορά στη δήλωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ,στις Βρυξέλλες χθες, Τετάρτη, για το ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι «ρεαλιστική», ο Αντρίι Σιμπίχα αναφέρει τα εξής: «Στην τελευταία σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο του 2024, όλοι οι σύμμαχοί μας είπαν ότι η πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ ήταν μη αναστρέψιμη. Αυτή η προοπτική ένταξης είναι κατοχυρωμένη στο Σύνταγμά μας. Είναι προς το στρατηγικό μας συμφέρον. Πάνω από το 90% του πληθυσμού μας υποστηρίζει αυτό το σχέδιο. Πριν από τον πόλεμο, η υποστήριξη ήταν στο 50% και η κοινωνία ήταν διχασμένη».
«Δεν πρόκειται για ελεημοσύνη», τονίζει σχετικά. Και συνεχίζει: «Θα συμβάλουμε στη διατλαντική ασφάλεια, με τις περισσότερες από 110 ταξιαρχίες μας, την πολεμική μας εμπειρία και τις τεχνολογίες μας. Αναπτύσσουμε μια εξελιγμένη διαδικασία παραγωγής, την οποία δοκιμάζουμε αμέσως στο πεδίο της μάχης. Έχουμε εξαπλασιάσει το μέγεθος της αμυντικής μας βιομηχανίας για να γίνουμε πιο αυτάρκεις. Αυτό αποτελεί, επίσης, μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας που επιδιώκουμε. Είχαμε μια κακή εμπειρία με το Μνημόνιο της Βουδαπέστης [που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 1994, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, με αντάλλαγμα την παραίτηση από τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονταν στην Ουκρανία]. Η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας εξακολουθεί να είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι ο φθηνότερος τρόπος για τη Συμμαχία να εγγυηθεί τη δική της ασφάλεια. Η διατλαντική οικογένεια χρειάζεται τη συμβολή μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Για την ανάπτυξη Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία
Για το στάδιο που έχει φθάσει η ιδέα της ανάπτυξης Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, ο Αντρίι Σιμπίχα αναφέρει ότι αποτελεί μία από τις εγγυήσεις ασφαλείας που σκέφτεται η Ουκρανία. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τις λεπτομέρειες, την κλίμακα και το χρονοδιάγραμμα. Πριν από αυτό, φυσικά, πρέπει να αναγκαστεί η Ρωσία να διαπραγματευτεί. «Βασιζόμαστε στην υποστήριξη των εταίρων μας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, η οποία είναι πολύ δύσκολη. Είναι ζήτημα υπεράσπισης της χώρας μας και αποτροπής περαιτέρω προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων», προσθέτει ο ίδιος.
Στο αν μια δίκαιη ειρήνη είναι συμβατή με εδαφικές παραχωρήσεις, ο Αντρίι Σιμπίχα επισημαίνει ότι «δεν πρέπει να υπάρξει κανένας συμβιβασμός εις βάρος της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας. Ο Πούτιν θέλει να παρατείνει την πραγματικότητα μετά τη Γιάλτα, όπου θα μπορούσε να χωρίσει τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής και να αποφασίσει να έχει γκρίζες ζώνες. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η ουκρανική ασφάλεια και η διατλαντική ασφάλεια είναι αδιαίρετες».
«Ναι» στη συνεκμετάλλευση πρώτων υλών με τις ΗΠΑ
Τέλος, για το αν οι Ουκρανοί είναι πρόθυμοι να ανταλλάξουν τις «σπάνιες γαίες» τους με την αμερικανική υποστήριξη, όπως απαιτεί ο Τραμπ, ο Ουκρανός υπουργός απαντά: «Η Ουκρανία είναι πολύ πλούσια σε σπάνιες γαίες. Είμαστε φυσικά έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε αυτές τις πρώτες ύλες και να τις χρησιμοποιήσουμε με τους συμμάχους μας, με τις ΗΠΑ. Διαθέτουν τις κατάλληλες τεχνολογίες. Αυτό θα σημάνει πρόσθετες επενδύσεις. Είναι μια μορφή εγγύησης ασφάλειας για τις επιχειρήσεις. Πρέπει, επίσης, να προστατεύσουμε αυτές τις πρώτες ύλες, διαφορετικά η Ρωσία θα έχει πρόσβαση σε αυτές, μαζί με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι μπόρεσε να το συζητήσει αυτό με τον Τραμπ όταν συναντήθηκαν πριν από τις εκλογές. Αυτό θα είναι ένα από τα οφέλη που θα μπορέσουν να αντλήσουν οι σύμμαχοί μας από τη νίκη μας».
Πηγή: ΑΜΠΕ