Skip to main content

Αμερικανός υπουργός Άμυνας: Η ειρήνη στην Ουκρανία «δεν είναι προδοσία»

REUTERS/Yves Herman

Χαρακτήρισε τον Τραμπ ως «τον καλύτερο διαπραγματευτή στον πλανήτη» που έφερε τις δύο πλευρές στο τραπέζι για την επιδίωξη της ειρήνης

Καυστικές ερωτήσεις σχετικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δέχθηκε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοιωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία αποφάσισαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν, πιθανότατα στη Σαουδική Αραβία.

Ερωτηθείς εάν προδόθηκε η Ουκρανία με την απόφαση του Τραμπ να συναντηθεί με τον Πούτιν, ο Χέγκσεθ απάντησε ότι δεν υπάρχει προδοσία. «Στόχος των ΗΠΑ είναι η ειρήνη».

Στις δηλώσεις του χαρακτήρισε τον Τραμπ ως «τον καλύτερο διαπραγματευτή στον πλανήτη» που έφερε τις δύο πλευρές στο τραπέζι για την επιδίωξη της ειρήνης.

Όταν του ασκήθηκε πίεση από τους δημοσιογράφους που υποστήριζαν ότι η γρήγορη ώθηση των διαπραγματεύσεων και οι συνομιλίες με τον Πούτιν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως προδοσία της Ουκρανίας, ο Χέγκσεθ απάντησε: «Δεν υπάρχει προδοσία. Υπάρχει μια αναγνώριση ότι ολόκληρος ο κόσμος και οι ΗΠΑ επενδύουν στην ειρήνη, σε μια ειρήνη που έρχεται μέσω διαπραγματεύσεων».

Στις ίδιες δηλώσεις ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ανάφερε ότι η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία είναι μια στιγμή «συνειδητοποίησης ότι αυτή η συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ισχυρή, ισχυρή και πραγματική».

«Γι’ αυτό ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες γενικά για το ΝΑΤΟ, να αναγνωρίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες ότι αυτή είναι μια επείγουσα, πραγματική απειλή για την ήπειρο και αυτή η επιθετικότητα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η στάση απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα είναι «μια σημαντική ευρωπαϊκή ευθύνη».

Διαβάστε ακόμα:

Είναι η Ουκρανία ισότιμος εταίρος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις; «Ενδιαφέρουσα ερώτηση» απάντησε ο Τραμπ

Ουκρανία: «Μην μας αφήσετε έξω από τις συνομιλίες», αντιδρά η Ευρώπη μετά το τηλεφώνημα Τραμπ – Πούτιν

→ Ο Τραμπ πάτησε το κουμπί των τριγωνικών διαπραγματεύσεων: Τι έδειξαν οι επαφές με Πούτιν, Ζελένσκι