Για εκείνους που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζήσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό, η ασφάλεια είναι βασικός παράγοντας για την επιλογή του προορισμού.
Η William Russell, πάροχος ασφάλισης για απόδημους, κατέταξε τα ασφαλέστερα μέρη για να ζήσει κανείς ως απόδημος το 2025.
Η κατάταξη χρησιμοποιεί δεδομένα από τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης 2024 και την Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνου, τα οποία εξετάζουν παράγοντες όπως η πολιτική αστάθεια, το επίπεδο βίαιων εγκλημάτων, ο αντίκτυπος της τρομοκρατίας και η ευπάθεια σε φυσικές καταστροφές.
Σύμφωνα με την William Russell, εξετάζεται επίσης η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και η ψηφιακή ασφάλεια.
Διαπίστωσε ότι οι ασφαλέστερες χώρες μοιράζονται μερικά κοινά χαρακτηριστικά, όπως υψηλά επίπεδα πλούτου, κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης.
Υπάρχει και ένα άλλο κοινό στοιχείο – η πλειονότητά τους βρίσκεται στην Ευρώπη.
10. Μαλαισία
![](https://www.naftemporiki.gr/wp-content/uploads/2025/02/Malaysia.jpg)
Δέκατη στην κατάταξη της William Russell είναι η Μαλαισία.
Καθώς η Μαλαισία βγαίνει από μια εποχή πολιτικής αναταραχής, η κυβέρνησή της ελπίζει ότι οι αυξανόμενες επενδύσεις και οι νεοφυείς επιχειρήσεις που εισρέουν στη χώρα σηματοδοτούν ότι βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει η Silicon Valley της Ασίας.
Ο οδηγός HSBC Expat αναφέρει ότι ο αναπτυσσόμενος τομέας πληροφορικής της Μαλαισίας προσφέρει ήδη πολλές ευκαιρίες για τους ομογενείς, οι οποίοι μπορεί να επιλέξουν τη χώρα για το σχετικά χαμηλό κόστος διαβίωσης, την προσιτή υγειονομική περίθαλψη και το τροπικό κλίμα.
9. Σλοβενία
Η William Russell κατατάσσει επίσης τη Σλοβενία σε υψηλή θέση ως προορισμό για εκπατρισμένους.
Ο Δείκτης Καλύτερης Ζωής του ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η Σλοβενία ξεπερνά τον παγκόσμιο μέσο όρο σε θέματα ασφάλειας. Διαπίστωσε ότι το 91% των κατοίκων της χώρας αισθάνεται ασφαλές να περπατάει μόνο του τη νύχτα και ότι το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
8. Δανία
![](https://www.naftemporiki.gr/wp-content/uploads/2022/12/23860849.jpg)
Η Δανία ήρθε στην όγδοη θέση.
Η Ilana Buhl, μια Αμερικανίδα δασκάλα που μετακόμισε στη Δανία το 2018, δήλωσε στο BI ότι αισθάνεται πολύ πιο ασφαλής εκεί, τόσο ως γυναίκα όσο και όσον αφορά την οπλοκατοχή. Πέρα από την ασφάλεια, η Buhl δήλωσε ότι απολαμβάνει μια σημαντικά καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής – μια βασική πτυχή της εργασιακής κουλτούρας της Δανίας, όπου οι μεγάλες καλοκαιρινές διακοπές είναι το σύνηθες και οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τουλάχιστον πέντε εβδομάδες άδειας μετ’ αποδοχών το χρόνο.
7. Πορτογαλία
Η Πορτογαλία, που αποτελεί ήδη κόμβο για τους ψηφιακούς νομάδες, ήρθε στην έβδομη θέση.
Το ευρωπαϊκό έθνος προσελκύει Βορειοαμερικανούς, οι οποίοι επαινούν την προσιτή υγειονομική περίθαλψη, την ποιότητα ζωής και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης 2024 την κατέταξε στην έβδομη θέση στον κόσμο για την ασφάλεια, σημειώνοντας υψηλά επίπεδα πολιτικής σταθερότητας και πολύ χαμηλά επίπεδα βίαιων εγκλημάτων.
6. Ελβετία
![](https://www.naftemporiki.gr/wp-content/uploads/2023/03/zurixh.jpg)
Η Ελβετία είναι φημισμένα πολιτικά ουδέτερη, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος να εμπλακεί σε μια διεθνή σύγκρουση. Αυτό πιθανότατα συνετέλεσε στην κατάταξή της.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης σημειώνει ότι υπάρχει χαμηλός κίνδυνος βίαιου εγκλήματος, πολιτικής αστάθειας ή πολιτικής τρομοκρατίας εντός της χώρας.
Οι ομογενείς γενικά κερδίζουν καλά στην Ελβετία, αλλά μια μελέτη του 2024 από την εταιρεία συμβούλων Mercer διαπίστωσε ότι οι ελβετικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Ζυρίχης, της Γενεύης, της Βασιλείας και της Βέρνης, είναι μεταξύ των πιο ακριβών πόλεων στον κόσμο για να ζήσει κανείς ως ομογενής.
Η Mercer κατέταξε τη Ζυρίχη ως την πιο βιώσιμη πόλη του 2024, εν μέρει χάρη στις δημόσιες υπηρεσίες της και τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας.
5. Σιγκαπούρη
Πέμπτη στην κατάταξη της William Russell με τα ασφαλέστερα μέρη για τους εκπατρισμένους είναι η Σιγκαπούρη.
Αν και είναι μία από τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου, η HSBC Expat λέει ότι οι διεθνείς εργαζόμενοι εξακολουθούν να έλκονται από την πόλη-κράτος λόγω των υψηλών μισθών, του πλούσιου τρόπου ζωής και της βολικής θέσης για ταξίδια σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία.
Η υγειονομική περίθαλψη εκεί συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο, αν και μπορεί να είναι ακριβή.
Η William Russell σημείωσε ότι η Σιγκαπούρη διαθέτει επίσης αποτελεσματικές υποδομές και είναι μία από τις πιο ασφαλείς ψηφιακά χώρες στον κόσμο.
4. Νέα Ζηλανδία
![](https://www.naftemporiki.gr/wp-content/uploads/2023/08/auckland.jpg)
Η Νέα Ζηλανδία, τέταρτη στην κατάταξη της William Russell, διευκολύνει τη μετακίνηση εκεί για τους εκπατρισμένους, τους επενδυτές και τους ψηφιακούς νομάδες.
Τις τελευταίες εβδομάδες, χαλάρωσε τόσο τους κανόνες για τη «χρυσή βίζα» όσο και για τη βίζα επισκεπτών.
Παρόλο που η χώρα αντιμετώπισε πρόσφατα οικονομικές αντιξοότητες, είναι ένα ειρηνικό μέρος με χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και πολλές ευκαιρίες για ομογενείς στη μηχανική, την ιατρική και άλλους κλάδους.
Τούτου λεχθέντος, η William Russell σημείωσε ότι υπάρχουν ζητήματα περιβαλλοντικής ασφάλειας, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που οδηγεί σε περισσότερες πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές.
3. Αυστρία
Η Αυστρία κατέλαβε την τρίτη θέση στην κατάταξη.
Η William Russell δήλωσε ότι οι παράγοντες που την καθιστούν ασφαλή για τους εκπατρισμένους περιλαμβάνουν ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας, ένα εκτεταμένο σιδηροδρομικό σύστημα και ένα χαμηλό ποσοστό σοβαρών εγκλημάτων.
Το 2024, η Βιέννη, η πρωτεύουσα της Αυστρίας, ήταν η δεύτερη στην κατάταξη της Mercer για τις πιο βιώσιμες πόλεις για τους εκπατρισμένους. Παράλληλα, το Economist Intelligence Unit την ανακήρυξε ως την πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο το 2024, για τρίτη συνεχή χρονιά.
2. Ιρλανδία
Καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, η William Russell αποδίδει την ασφάλεια της Ιρλανδίας για τους ομογενείς σε παράγοντες όπως η πτωτική τάση του ποσοστού εγκληματικότητας, η αποδοχή των μεταναστών και η ισχυρή και σταθερή οικονομία.
1. Ισλανδία
Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε η Ισλανδία.
Το ευρωπαϊκό έθνος διαθέτει σημαντικό πληθυσμό ομογενών. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ισλανδίας, πάνω από το 20% του πληθυσμού της έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Η ασφάλεια, χωρίς αμφιβολία, παίζει μεγάλο ρόλο.
Η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης από το 2008, χάρη στο χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και την αποφυγή διεθνών συγκρούσεων.
Πηγή: Business Insider