Skip to main content

Σκληρά μηνύματα από τον υπουργό Αμυνας του Τραμπ για Ευρώπη, ΝΑΤΟ, Ουκρανία

Ο Πιτ Χέγκσεθ έχοντας στα δεξιά του τον Γερμανό υπ. Αμυνας Μπόρις Πιστόριους/Johanna Geron

Μη ρεαλιστικό στόχο χαρακτήρισε την επιστροφή της Ουκρανίας στα σύνορα προ του 2014 ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας που έβαλε «πάγο» και στην προοπτική ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ

Με αρκετά ωμές προειδοποιήσεις προς τους ευρωπαίους συμμάχους συνόδευσε το πρώτο διεθνές ταξίδι του ο νεοδιορισθείς υπουργός Άμυνας του Ντόναλντ Τραμπ, Πιτ Χέγκσεθ.

Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον «επικεντρωμένες κυρίως» στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υπεράσπιση της Ουκρανίας, ήταν μία εξ αυτών.

Μιλώντας στους υπουργούς Άμυνας κατά τη διάρκεια μεσημβρινής συνάντησης στις Βρυξέλλες, ο Πιτ Χέγκσεθ διαμήνυσε ότι, πλέον, θα είναι η Ευρώπη που θα πρέπει να πληρώνει από εδώ και πέρα «το συντριπτικό μερίδιο» της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Ο Χέγκσεθ κάλεσε επίσης την Ευρώπη να αναγνωρίσει ότι η αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας στην προ του 2014 κατάσταση δεν είναι ρεαλιστική.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου είπε ότι σκοπός της συνάντησης ήταν να εκφράσει άμεσα και ξεκάθαρα ότι «αδήριτες στρατηγικές πραγματικότητες εμποδίζουν τις ΗΠΑ να επικεντρωθούν πρωτίστως στην ασφάλεια της Ευρώπης».

Σκληρό προσχέδιο, ηπιότερες διατυπώσεις, νέο δόγμα

Ωστόσο η γλώσσα που χρησιμοποίησε, σχολιάζει ο Guardian, ήταν σημαντικά πιο ήπια από το προσχέδιο που είχε διανεμηθεί νωρίτερα στον Τύπο.

Στο προσχέδιο αναφερόταν ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι πλέον ο πρωταρχικός εγγυητής της ασφάλειας στην Ευρώπη» ενώ, στο γενικότερο πνεύμα του, φαινόταν να διαπνέεται από μια τάση «αναδιάταξης» της ΝΑΤοϊκής Συμμαχίας.

Στην ομιλία του πάντως στην «Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία (το σώμα υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ηνωμένου Βασιλείου)  ο Χέγκσεθ χρησιμοποίησε πιο διπλωματική γλώσσα.

Είπε ότι οι ΗΠΑ μετατοπίζουν τις στρατιωτικές τους προτεραιότητες προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης της πατρίδας τους και προς την αποτροπή της Κίνας και κάλεσε τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς στο 5% του ΑΕΠ για να υπερασπιστούν πιο αποτελεσματικά την ήπειρο.

Πάντως απέφυγε να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν εξ ολοκλήρου τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

De facto αναγνώριση συνόρων

Επανέλαβε επίσης τη θέση του Τραμπ ότι «η παύση των μαχών και η επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης» στην Ουκρανία είναι κορυφαία προτεραιότητα και ότι το Κίεβο πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει πίσω όλη τη γη που έχει καταλάβει η Ρωσία.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014 είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος», είπε ο Χέγκσεθ, σκιαγραφώντας έτσι και τη βάση από την οποία θα ξεκινήσουν πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

«Το να κυνηγήσουμε αυτόν τον απατηλό στόχο, το μόνο που θα πετύχαινε είναι να παρατείνει τον πόλεμο και να προκαλέσει περισσότερα δεινά», πρόσθεσε, σε μια διατύπωση που μπορούσε να ερμηνευθεί και ως ουσιαστική αναγνώριση της ρωσικής κυριότητας επί της Κριμαίας και μεγάλων τμημάτων του Ντονμπάς.

Αποκλείει την προοπτική του ΝΑΤΟ

O Χέγσκεθ ξεκαθάρισε επίσης ότι «οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ρεαλιστικό αποτέλεσμα μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων». Αντίθετα, οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να υποστηρίζονται από «ικανά ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά στρατεύματα», δήλωσε.

«Η αλήθεια είναι», σχολιάζει το CNN, «ότι πολλοί σύμμαχοι εντός ΝΑΤΟ θα συμφωνούσαν με τον Χέγκσεθ ότι η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία δεν είναι ρεαλιστικός στόχος».

Μάλιστα ούτε καν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έχει επιμείνει σε αυτό ως βάση των ειρηνευτικών συνομιλιών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ έλεγε μάλιστα στο αμερικανικό δίκτυο ότι θα ήταν πιο ανησυχητικό εάν ο Χέγκσεθ χαρακτήριζε ως μη ρεαλιστική την επιστροφή των συνόρων της Ουκρανίας στα σύνορα προ του 2022.

Αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς

Ευρωπαίος αξιωματούχος άμυνας είπε στο CNN ότι εκείνοι στο ΝΑΤΟ που δεν πιστεύουν ότι η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στη συμμαχία λόγω της πολιτικής πραγματικότητας με τη Ρωσία, είναι πλέον πολλοί.

Δεν το λένε δημοσίως όμως -όπως έκανε ο Χέγκσεθ- επειδή δεν θέλουν να δώσουν στη Ρωσία το δικαίωμα να πιστεύει ότι μπορεί να υπαγορεύσει ποιος μπορεί και ποιος όχι να μπαίνει στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έσπευσαν να σχολιάσουν στο Χ, «ότι ο Χέγκσεθ μόλις παραχώρησε ένα πολύτιμο διαπραγματευτικό μέσο».

«Μόλις χάρισαν ένα από τα κύρια σημεία πίεσης (στον Πούτιν) πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε επί παραδέιγματι, ο πρώην εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Με πληροφορίες από Guardian, CNN