Skip to main content

Ζελένσκι: Υπέρ της ανταλλαγής εδαφών με τη Ρωσία- Μόνο τα Patriot μπορούν να μας προστατεύσουν

REUTERS/Alina Smutko

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας χωρίς τις ΗΠΑ»

Την ιδιαίτερη σημασία της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ για την ασφάλεια της Ουκρανίας υπογράμμισε σε συνέντευξή του στον βρετανικό Guardian ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την δέσμευση της χώρας του στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αλλά επιθυμείνα το κάνει από «θέση δύναμης».

«Μόνο τα Patriot μπορούν»

«Υπάρχει η άποψη ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να προσφέρει εγγυήσεις ασφάλειας χωρίς τους Αμερικανούς, και πάντα λέω όχι», είπε χαρακτηριστικά. «Οι εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την Αμερική δεν είναι πραγματικές εγγυήσεις ασφάλειας», πρόσθεσε. Για τον Ζελένσκι, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει μόνη της να καλύψει το κενό.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να παράσχει στην Ουκρανία επιπλέον συστήματα αεράμυνας Patriot και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν αναντικατάστατο ρόλο στην προμήθεια αυτών των συστημάτων στην Ουκρανία.

«Μόνο τα Patriot μπορούν να μας προστατεύσουν ενάντια σε κάθε είδους πυραύλους, μόνο τα Patriot. Υπάρχουν άλλα [ευρωπαϊκά] συστήματα… αλλά δεν μπορούν να παρέχουν πλήρη προστασία… Έτσι, ακόμη και από αυτό το μικρό παράδειγμα μπορείτε να δείτε ότι χωρίς την Αμερική, οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν μπορούν να είναι ολοκληρωμένες», είπε.

Η ιδέα για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Στην ίδια συνέντευξη ο Ζελένσκι ανέφερε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας μπορούν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση της χώρας μαζί με τις ουκρανικές εταιρείες. Όπως είπε, η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει λεπτομερώς αυτά τα σχέδια.

Δήλωσε μάλιστα ότι κατά την επόμενη συνάντησή τους θα δώσει στον Τραμπ ένα πιο λεπτομερές σχέδιο για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να εμπλακούν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και την κοινή εξόρυξη φυσικών πόρων.

Όπως έχει δηλώσει σε προηγούμενη τοποθέτησή του, υποστηρίζει την ιδέα να δοθεί στους συμμάχους η ευκαιρία να επενδύσουν στην εξόρυξη ορυκτών.

Στην συνέντευξη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Ουκρανία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου και τιτανίου στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι η Δύση δεν πρέπει να αφήσει αυτούς τους πόρους να περιέλθουν στον έλεγχο της Ρωσίας. Άλλωστε υπάρχουν και οικονομικά κίνητρα, όπως υπογράμμισε.

«Μιλάμε για ασφάλεια και χρήματα»

«Μιλάμε όχι μόνο για ασφάλεια, αλλά και για χρήματα… Μιλάμε για πολύτιμους φυσικούς πόρους με τους οποιους μπορούμε να προσφέρουμε στους συνεργάτες μας δυνατότητες που δεν υπήρχαν πριν για να επενδύσουν σε αυτούς… Για εμάς θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, για τις αμερικανικές εταιρείες θα δημιουργήσει κέρδη», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία προσφέρει στους εταίρους της μια «αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση» για την από κοινού ανάπτυξη των ουκρανικών πόρων και δεν προτείνει να «χαρίσουν» τους πόρους της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν προτεραιότητα σε αυτήν την ευκαιρία, όπως είπε. Αυτή η προοπτική φαίνεται να έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του Τραμπ αρκετά ώστε να το αναφέρει αρκετές φορές σε πρόσφατες δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι πρότεινε αυτή την ιδέα στον Τραμπ τον Σεπτέμβριο, όταν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, και σκοπεύει να επιστρέψει με «ένα πιο λεπτομερές σχέδιο» σχετικά με τις ευκαιρίες για αμερικανικές εταιρείες τόσο στην ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ουκρανίας όσο και στην εξόρυξη ουκρανικών φυσικών πόρων.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία εξετάζουν το ενδεχόμενο αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ (LNG) στις εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.

Υπέρ της ανταλλαγής εδαφών

Εάν ο Τραμπ καταφέρει να φέρει την Ουκρανία και τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Ζελένσκι είπε ότι σχεδιάζει να προσφέρει στη Ρωσία ανταλλαγή εδαφών, παραχωρώντας στη Μόσχα τα εδάφη που ελέγχει το Κίεβο στην ρωσική περιοχή Κουρσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν αιφνιδιαστική επίθεση πριν από έξι μήνες.

«Θα ανταλλάξουμε το ένα έδαφος με ένα άλλο», είπε χαρακτηριστικά, αλλά πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ποιο τμήμα της ρωσοκρατούμενης γης θα ζητήσει η Ουκρανία σε αντάλλαγμα. «Δεν ξέρω, θα δούμε. Αλλά όλα τα εδάφη μας είναι σημαντικά, δεν υπάρχει προτεραιότητα».

Στην πρόταση αυτή απάντησε ο στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας χαρακτήρισε ανοησίες την διαδικασία ανταλλαγής εδαφών. «Η ειρήνη θα έρθει μέσω της πολεμικής δύναμης», υποστήριξε, με τον Ζελένσκι να σχολιάζει ότι «οι επιθέσεις στο Κίεβο είναι μια ένδειξη ότι ο Πούτιν δεν θέλει να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».