Σε φάση επικίνδυνης εμπλοκής εισέρχεται η συμφωνία Ισραήλ Χαμάς για εκεχειρία, 20 ημέρες μετά την εφαρμογή της και ενώ μέχρι στιγμής έχει αποφέρει την επιστροφή 21 ομήρων σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση πλέον των 500 Παλαιστινίων κρατούμενων.
Άμοιρη ευθυνών για την ξαφνική «ανάφλεξη» δεν φαίνεται να είναι η νέα παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το μέλλον της Γάζας, σχολιάζει το BBC που θεωρεί ότι η ανακοίνωση της Χαμάς ίσως να συνιστά έναν τρόπο απάντησης στον Αμερικανό πρόεδρο.
«Όχι δεν θα είχαν δικαίωμα να επιστρέψουν στην περιοχή», είπε ο Τραμπ στο Fox News, επιμένοντας στο πρότζεκτ της «Ριβιέρας της Μέσης Ανατολής»: «Σκεφτείτε το ως μια ανάπτυξη ακινήτων στο μέλλον. Θα είναι ένα όμορφο κομμάτι γης», είπε στην ίδια συνέντευξη.
Όσο για το μέλλον των Παλαιστινίων αυτοί, θα έχουν σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο «καλύτερη στέγαση λίγο μακριά από το σημείο που βρίσκονται», είπε, χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί.
Λίγες ώρες αργότερα, ακολούθησε ένα πινγκ – πονγκ αλληλοκατηγοριών:
- Η Χαμάς ανακοίνωσε μέσω Telegram την αναστολή παράδοσης των ομήρων, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «απέτυχε να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας».
- Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «καθυστέρησε την επιστροφή των εκτοπισμένων στη βόρεια Γάζα», «στοχεύοντάς τους με βομβαρδισμούς και πυρά σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας» και ότι παραβίασε τη συμφωνία για παροχή βοήθειας.
- Σε απάντηση, το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για «πλήρη παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και της συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων».
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο ισραηλινός στρατός
Κλιμακώνοντας την ένταση ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατζ έδωσε εντολή στον ισραηλινό στρατό «να προετοιμαστεί στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για οποιοδήποτε πιθανό σενάριο στη Γάζα».
Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση.
Στο κλίμα αυτό, ακραίες φωνές επανέρχονται «μία πραγματική απάντηση είναι η μαζική επίθεση με πυρά στη Γάζα, από αέρος και ξηράς, δήλωσε ο ο πρόσφατα παραιτηθείς Ισραηλινός υπουργός Μπεν-Γκβίρ ζητώντας να σταματήσει η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρισμού, των καυσίμων και του νερού.
Σημειωτέον ότι η επόμενη απελευθέρωση (τριών) Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων είχε προγραμματισθεί για το Σάββατο.
Φόβοι κατάρρευσης
Πλέον, οι μεσολαβητές, όπως ανέφεραν δύο πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας, εκφράζουν φγβους ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας οδεύει προς κατάρρευση
Οι διαπραγματευτές της Χαμάς είπαν ότι δεν ισχύουν πλέον οι εγγυήσεις που έδωσαν οι ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός, δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι μεσολαβητές ανέβαλαν τις συνομιλίες μέχρι να υπάρξει μιας σαφής ένδειξη ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός σε φάσεις.
Οργή για τους αποστεωμένους ομήρους
Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιέγραψε τη Δευτέρα ως «ανησυχητικές τις εικόνες τόσο αδυνατισμένων Ισραηλινών ομήρων όσο και Παλαιστινίων κρατουμένων» που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι αντικατοπτρίζουν τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες κρατήθηκαν.
Τα αδύναμα, χλωμά πρόσωπα τόσο των ομήρων όσο και των κρατουμένων έχουν τραβήξει την προσοχή από τις τελευταίες απελευθερώσεις το Σαββατοκύριακο, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να συγκρίνει αυτούς που κρατήθηκαν στη Γάζα από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς με επιζώντες του Ολοκαυτώματος.
«Οι εικόνες που είδαμε με Ισραηλινούς ομήρους που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο δείχνουν σημάδια κακομεταχείρισης και σοβαρού υποσιτισμού, αντανακλώντας τις πολύ άσχημες συνθήκες στις οποίες υπέστησαν στη Γάζα», δήλωσε ο Ταμίν αλ-Κιτάν, εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε μια δήλωση σε δημοσιογράφους.
«Είμαστε επίσης βαθιά ανήσυχοι για τη δημόσια πομπή των ομήρων που απελευθέρωσε η Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων δηλώσεων που προφανώς έγιναν υπό πίεση κατά την απελευθέρωση».