Οι αξιωματούχοι της Γουατεμάλας αντιμετωπίζουν μια περίεργη κατάσταση. Έχουν πάρει την επιμέλεια περίπου 140 παιδιών από τη Λεβ Ταχόρ, μια περιθωριακή, εβραϊκή σέκτα, που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό κατηγορίες για κακοποίηση παιδιών.
Η ομάδα ιδρύθηκε στο Ισραήλ στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά περιπλανιέται έκτοτε ανά τον κόσμο. Τα περισσότερα από τα μέλη της είναι πολίτες του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γουατεμάλας ή του Ισραήλ. Η υπόθεση στη Γουατεμάλα είναι η πιο δραματική σύγκρουση της Λεβ Ταχόρ με την κρατική εξουσία και έχει θέσει υπό αμφισβήτηση το μέλλον της αίρεσης.
Έξω από ένα καταφύγιο παιδιών στην πόλη της Γουατεμάλας, μητέρες, φορώντας ρούχα που μοιάζουν με μπούρκα, βρίσκονται στο δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Είμαστε απλώς θύματα», λέει μια 20χρονη γυναίκα στον Economist. Iσχυρίζεται ότι κρατικοί υπάλληλοι της πήραν το μωρό που θήλαζε.
Η Νάνσι Λορένα Πάιζ, επικεφαλής της μονάδας κατά της εμπορίας ανθρώπων στην εισαγγελία της Γουατεμάλας, παρουσιάζει μία πολύ διαφορετική εκδοχή. Λέει ότι οι γονείς γνωρίζουν για την κακοποίηση εντός της σέκτας, η οποία περιλαμβάνει σωματικές τιμωρίες, αναγκαστικούς γάμους, ακόμη και αναγκαστικές εγκυμοσύνες για κορίτσια ηλικίας μόλις 12 ετών. Σε χώρες από τις οποίες έχει περάσει η αίρεση, έχουν υπάρξει επίσης καταγγελίες για συστηματική πλύση εγκεφάλου, ακόμη και χρήση ναρκωτικών. «Είναι ξεκάθαρο πως δεν προστάτευσαν τα παιδιά τους», τονίζει. Κάποιος επομένως έπρεπε να το πράξει.
Επί χρόνια, αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει σοβαρότατες καταγγελίες για τη Lev Tahor (που σημαίνει αγνή καρδιά). Η αίρεση θεωρείται ότι αριθμεί πλέον μόνο 300 μέλη. Για την κυβέρνηση του Ισραήλ είναι παράνομη σέκτα. Αρκετοί από τους ηγέτες της βρίσκονται στη φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 20 Δεκεμβρίου, αφού τέσσερα παιδιά της Λεβ Ταχόρ έδωσαν κατάθεση για τα όσα είχαν υποστεί, η αστυνομία της Γουατεμάλας εισέβαλε στο συγκρότημα της αίρεσης σε μια αγροτική περιοχή, δύο ώρες οδικώς από την Πόλη της Γουατεμάλας. Συνέλαβε αρκετούς άνδρες της Λεβ Ταχόρ για εμπορία ανθρώπων.
Περιμένοντας την άφιξη του μεσσία
Η σέκτα παίζει εδώ και καιρό την γάτα με το ποντίκι με υπηρεσίες προστασίας παιδιών σε όλο τον κόσμο, καταφέρνοντας συχνά να αποφύγει τις κυρώσεις. Ο ηγέτης της αίρεσης, Σλόμο Χέλμπρανς, ο οποίος πέθανε το 2017, πίστευε ότι οι Εβραίοι δεν θα έπρεπε να ζουν στο Ισραήλ παρά μόνο μετά την άφιξη ενός «μεσσία». Έφυγε από τη χώρα λίγο μετά την ίδρυση της σέκτας. Οι οπαδοί του τον ακολούθησαν στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1990 και τη δεκαετία του 2000 στον Καναδά, όπου οι αρχές άνοιξαν τελικά έρευνα κατά της κοινότητας για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο. Η Λεβ Ταχόρ κατέφυγε στη Γουατεμάλα το 2014 και στις αρχές του 2022 μερικές οικογένειές της πέρασαν στο Μεξικό. Μια επιδρομή της αστυνομίας εκεί είχε ως αποτέλεσμα αρκετά παιδιά να οδηγηθούν σε καταφύγιο. Αλλά με τη βοήθεια ενηλίκων από το Lev Tahor, νίκησαν τους φρουρούς και διέφυγαν.
Κάτι αντίστοιχο παρολίγον να συμβεί και στη Γουατεμάλα. Δύο μέρες μετά την επιδρομή τον Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι που συναντήθηκαν στο καταφύγιο διεπίστωσαν αναταραχή. Τα παιδιά είχαν τραπεί σε φυγή, με τη βοήθεια ενηλίκων της σέτκας. Οι αρχές ωστόσο τα εντόπισαν και τα έφεραν πίσω.
Η Γουατεμάλα γίνεται ολοένα και πιο σκληρή απέναντι στην αίρεση. Αφού οι μητέρες που αρχικά επιτρεπόταν να εισέλθουν στο καταφύγιο αρνήθηκαν να ταυτοποιήσουν τον εαυτό τους ή τα παιδιά τους, ένας δικαστής διέταξε τον χωρισμό τους. Ο Χούλιο Σααβέντρα, ανώτερος νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, λέει ότι υπήρχε «αξιόπιστη απειλή» μαζικής αυτοκτονίας.
Ο Μάρβιν Ραμπανάλες, γραμματέας κοινωνικής πρόνοιας της Γουατεμάλας, αναγνωρίζει ότι οι οικογενειακοί χωρισμοί είναι τραυματικοί. 65 από τα παιδιά είναι μεταξύ 2 και 9 ετών. 15 είναι μικρότερα των 2 ετών. Οι ενήλικες μητέρες των μικρότερων πρέπει να λάβουν άδεια από δικαστή για να θηλάσουν. «Είναι προφανές ότι ένα νεογέννητο θέλει να είναι με τη μητέρα του», λέει. Οι αξιωματούχοι μπόρεσαν τώρα να ταυτοποιήσουν πολλά από τα παιδιά, τα οποία στην αρχή αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τα ονόματά τους. Για τις δικαστικές διαδικασίες, οι υπάλληλοι βασίστηκαν σε έγγραφα όπως διαβατήρια. Αρκετά παιδιά έχουν ήδη επανενωθεί με γονείς που έχουν εγκαταλείψει τη Λεβ Ταχόρ.
Καταδίκη της σέκτας από την εβραϊκη κοινότητα
Η σέκτα λέει ότι είναι θύμα θρησκευτικής δίωξης, που καθοοδηγείται από το Ισραήλ, λόγω της απόρριψης του Σιωνισμού. «Η απόφασή τους είναι να καταστρέψουν την κοινότητα», ισχυρίζεται ο Ούριελ Γκόλντμαν, εκπρόσωπος της αίρεσης, ο οποίος διατείνεται ότι πρώην μέλη δωροδοκούνται για να μιλήσουν άσχημα γι’ αυτό. Η εβραϊκή κοινότητα στη Γουατεμάλα απορρίπτει τις καταγγελίες. Ο πρόεδρος του Ισραήλ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γουατεμάλας για τη διάσωση των παιδιών.
Ακόμη και οι υπερ- ορθόδοξοι Εβραίοι έχουν καταδικάσει τη Λεβ Ταχόρ. Μια αντιπροσωπεία ραβίνων, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Βάις, έναν εξέχοντα ραβίνο από την Αμβέρσα (ο οποίος είναι επίσης αντισιωνιστής), επισκέφτηκε πρόσφατα τη Γουατεμάλα και επαίνεσε το έργο των αξιωματούχων. Στη Νέα Υόρκη, ραβίνοι συναντήθηκαν για να συζητήσουν τρόπους για να βοηθήσουν τα παιδιά που διασώζονται από τη Λεβ Ταχόρ.
Οι άνθρωποι που προσπαθούν επί χρόνια να πείσουν τα μέλη της οικογένειάς τους να φύγουν από την αίρεση περιμένουν με αγωνία. Ορισμένα έχουν εγκεκριμένη από το δικαστήριο κηδεμονία των παιδιών. Πιστεύουν πως οι συνθήκες πια έχουν ωριμάσει ώστε να σταματήσει η δράση της σέκτας. «Είναι τώρα ή ποτέ», τονίζουν.