Η Χαμάς απελευθέρωσε 5 Ταϊλανδούς ομήρους, εργάτες γης, οι οποίοι επαναπατρίστηκαν στην Μπανγκόγκ.
Οι εργάτες γης απελευθερώθηκαν την 30ή Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Οι 5 άνδρες έφθασαν στο αεροδρόμιο Σουβαρναμπούμι της Μπανγκόκ στις 07:30 (τοπική ώρα· 02:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το AFP. Τους υποδέχθηκαν συγγενείς τους και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο πατέρας του ενός δήλωσε «αληθινά ευτυχισμένος» που επέστρεψε ο γιος του, που υποδέχθηκε με παραδοσιακή ταϊλανδική τελετή, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας. «Δεν νομίζω πως θα ξαναφύγει από το σπίτι», πρόσθεσε.
Οι αρχές έχουν σκοπό να φροντίσουν οι όμηροι να επανενταχθούν ομαλά και θα επικεντρωθούν «στην ψυχική τους υγεία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Μαρίς Σανγκιαμπόνγκσα.
«Ουδέποτε εγκαταλείψαμε τους ομήρους», διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο αεροδρόμιο.
Κατά την έφοδο της 7ης Οκτωβρίου 20233 απήχθησαν συνολικά 31 υπήκοοι του βασιλείου. Οι 23 αφέθηκαν ελεύθεροι προτού τελειώσει το 2023. Άλλοι δύο κηρύχθηκαν νεκροί τον Μάιο του 2024. Κρατείται ακόμη άλλοε ένας και πιστεύεται πως είναι ακόμη ζωντανός.
Σύμφωνα με τις αρχές στην Μπανγκόκ, στο πλαίσιο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς έχασαν τη ζωή τους 46 ταϊλανδοί εργάτες. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν όταν έγινε η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ωστόσο κάποιοι έχασαν τη ζωή τους από ρουκέτες της Χεζμπολάχ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Διαβάστε ακόμη
Γάζα: Απελευθερώθηκαν 3 όμηροι της Χαμάς